© Getty Images

Gender: hoe gebruik je de juiste genderneutrale voornaamwoorden?

Door Sara Dekens

In de plaats van hij en zij, hem en haar of zijn en haar kiezen heel wat mensen ervoor om de genderneutrale variant die, hen en hun te gebruiken. Maar hoe gebruik je die voornaamwoorden nu juist?

Met een persoonlijk voornaamwoord verwijs je naar iets of iemand. Met hij, hem en zijn geef je aan dat het om een man gaat, gebruik je zij, haar en haar dan gaat het over een vrouw. Wanneer mensen aangeven dat ze niet in dat binaire hokje van man of vrouw passen, is een genderneutraal voornaamwoord gepast.

Door die, hen en hun te gebruiken kun je naar een persoon verwijzen, zonder dat je hier een genderidentiteit aan koppelt.

Vaak ken je de genderidentiteit van een persoon niet. Het is niet gepast om veronderstellingen te maken op basis van het uiterlijk of een stem bijvoorbeeld. Als een persoon non-binair is, voelt die zich niet man of vrouw. Maar we kunnen er ook niet van uitgaan dat alle non-binaire personen die/hen/hun als voornaamwoorden hebben.

Hoe ga je hiermee om?

Als je het hebt over iemand die je niet kent, kun je de genderneutrale voornaamwoorden gebruiken. ‘Laat jij het hen weten’ bijvoorbeeld, ook als het over slechts één persoon gaat. Of ‘het is hun boek’ in de plaats van zijn of haar te gebruiken. Zeg ‘Fin kan er vanavond niet bij zijn, die vertrok al op vakantie’, zo vermijd je dat je voor hij of zij moet kiezen.

Je kunt het natuurlijk ook steeds aan de persoon in kwestie vragen. Dat is in het begin misschien wat onwennig, maar het is een manier om respect te tonen.

Oefening baart kunst

Het kan zoals gezegd vreemd aanvoelen om je taalgebruik plots aan te passen. Het is normaal dat je je af en toe nog eens vergist. Door deze genderneutrale voornaamwoorden te gebruiken, zul je al snel merken dat het helemaal niet vreemd is en zal het snel wennen.

De juiste voornaamwoorden gebruiken: enkele tips

  • Weet dat iemand juist aanspreken erg belangrijk is voor die persoon zelf. Non-binaire personen worden hierdoor gerespecteerd en voelen zich niet langer onzichtbaar.
  • Wees niet bang om die, hen en hun te gebruiken. Door er bewust mee bezig te zijn, zal het ook veel sneller opvallen als anderen het doen. Vergis je je toch? Geen paniek! Verbeter jezelf gewoon en ga verder met het gesprek.
  • Geef zelf aan welke voornaamwoorden jij verkiest. Dit kan bijvoorbeeld in je e-mailhandtekening, op sociale media of op naamkaartjes. Dat je het vermeldt in je e-mailhandtekening is trouwens erg handig. We sturen namelijk heel regelmatig mailtjes naar mensen die we niet kennen en beginnen vaak met ‘dag mevrouw’ of ‘dag meneer’, enkel op basis van hun naam.

Correct Nederlands?

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken, die/hen/hun werd in 2022 door de Nederlandse Taalunie erkend om naar non-binaire personen te verwijzen en mag ook gebruikt worden als de genderidentiteit niet bekend is of als het gaat om een algemene verwijzing.

Bronnen: kliqvzw.be, watwat.be, klasse.be

Meer tips:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content