Ja, ik wil, en wel nu: deze koppels zijn toch nog getrouwd in 2020

Door De Redactie

2020 zal ongetwijfeld het jaar zijn waarin de trouwcijfers een flinke duik namen. Heel wat koppels stelden hun grote dag immers uit. Deze acht lezeressen besloten om mekaar tóch het jawoord te geven.

Laura (28) liet haar huwelijksweekend in Italië toch doorgaan

Foto’s wettelijke trouw (links): Saskia Gijbels • Foto’s Italië (rechts): Paolo Bernardotti

Trouwde met Christophe voor de wet op 22 augustus – Trok later met 13 vrienden en familieleden naar Italië voor een huwelijksweekend

Laura: “Geen van ons twee wilde een groots huwelijksfeest. Maar een huwelijksweekend met onze beste vrienden en familie in het buitenland, dát leek ons wel wat! Dus trokken we na heel wat research in november vorig jaar naar Piëmonte, Italië, om er een kleine B&B aan een wijngaard te bezoeken. We arriveerden in de gietende regen, maar wisten: dit is waar we willen trouwen!Lange tijd bleef ik hoopvol dat ons feest toch zou kunnen doorgaan, tot in augustus nieuwe verstrengingen werden afgekondigd. Toen zijn er tranen gevloeid. Ik besefte dat we ons buitenlands feest zouden moeten annuleren. Maar er was ook goed nieuws: de trouwzaal van de stad Leuven bleek groot genoeg voor 50 vrienden en familieleden op ons wettelijk huwelijk. Nadien gingen we met de naaste familie iets eten. Op die manier hadden we toch een fijne dag!

“Het was nóg romantischer dan gedacht, met een wijnproeverij bij zonsondergang en etentje met 13 gasten”

Uiteindelijk beslisten we drie weken later alsnog naar Italië te vertrekken. Piëmonte was immers al die tijd een groene zone gebleven. Met zijn dertienen, in plaats van de geplande 45 gasten, vertrokken we voor een zonnig weekendje weg. Het werd een ongelooflijk fijne tijd waar we op vrijdagavond genoten van een wijnproeverij bij zonsondergang en op zaterdag van onze huwelijksceremonie en een etentje. Het was nóg romantischer dan gedacht!”

Tina (28) trouwde bewust in volle coronatijd na hartproblemen bij haar man

Foto’s: Soetkin’s Photography

Getrouwd met Timothy op 26 september – Hebben 2 kindjes – 9 jaar verloofd – Feestje met 30 familieleden en vrienden

Tina: “Na negen jaar verloving, een verbouwing, een zoon en een dochter, maakten Timothy en ik eindelijk werk van onze trouwdatum. 16 september 2022: die dag zouden we twaalf jaar samen zijn, en er was nog tijd genoeg om te sparen, zodat we er een echt groots feest van konden maken.

Tot Timothy ernstige hartproblemen kreeg. Niet dat het er in het begin naar uitzag dat het zo ernstig zou zijn: zijn hartritmestoornissen werden initieel verholpen met een kleine ingreep. Die leek ook geslaagd, tot zijn hart in oktober vorig jaar plots stopte terwijl hij met de auto aan het rijden was. Zijn baas, die naast hem zat, kon gelukkig het stuur overnemen en hen in veiligheid brengen, en ook Timothy’s hart begon vanzelf weer te slaan, maar er was duidelijk iets ernstigs aan de hand. Timothy werd met spoed geopereerd en kreeg een pacemaker. Dat we ongelooflijk veel geluk hadden gehad, besefte ik maar al te goed. Drie dagen nadat hij uit het ziekenhuis was ontslagen, besloten we dan ook om dit jaar nog te trouwen.

“Ik besefte dat we ongelooflijk veel geluk hebben gehad. We besloten dan ook om dit jaar nog te trouwen”

We prikten 16 mei en begonnen alles te regelen voor een klein feest voor dertig man. Maar toen kwam corona en stelden we alles uit naar 26 september. Heel even twijfelden we om het nóg een keer uit te stellen. Maar uiteindelijk konden we van 26 september de dag maken die we voor ogen hadden: in een gezellig restaurant met onze beste vrienden en naaste familie. Het werd een mooie dag die letterlijk voorbij is gevlogen. Toch geven we ooit, al is het pas over enkele jaren, een knaller van een feest met alles erop en eraan. Te veel vrienden konden er dit jaar niet bij zijn.”

Esther (29) trouwde in het bos in plaats van in het gemeentehuis

Foto’s: Johan Koyen

Getrouwd met Lemmy op 4 juli – 1 jaar verloofd – Etentje met de familie

Esther: “Op 4 juli 2019 vroeg Lemmy me ten huwelijk op Kos, Griekenland. Toen we later onze trouwdatum wilden vastleggen, ontdekten we dat 4 juli 2020 op een zaterdag viel en toen was de beslissing snel gemaakt. We wisten van bij het begin dat we er geen groots feest van zouden maken. Een leuke dag met familie en vrienden was voldoende, zeker voor Lemmy – die houdt er niet van in de belangstelling te staan.

Onze datum lag vast, de ringen waren besteld en onze getuigen gevraagd. En toen kwam de lockdown… Toch hebben Lemmy en ik er nooit aan getwijfeld om onze trouwdag te laten doorgaan: als het moest, dan zouden we er wel een mooie dag onder ons twee van maken. We wilden onze liefde vieren, hoe cliché dat ook klinkt. Maar de onzekerheid die de constant wijzigende regels met zich meebrachten, heeft me toch heel wat stress bezorgd. Alles wat we regelden, moest na elke nieuwe veiligheidsraad alweer veranderd worden.

“We twijfelden er niet aan om onze trouwdag te laten doorgaan: zelfs onder ons twee konden we de liefde vieren”

Gelukkig konden uiteindelijk onze zussen en ouders er bij zijn en konden we gaan eten in het Grieks restaurant dat we voor ogen hadden. Ik kocht een mooi, roze jurkje dat ik al eens eerder had gespot, een vriendin deed mijn haar, een visagiste kwam langs voor mijn make-up en een vriend van de familie maakte de foto’s. En in plaats van in het gemeentehuis, had de gemeente de ceremonie verplaatst naar een bos. Supermooi! Al was de dienst zelf redelijk droog, hoor. (lacht)

Het was voor mij een ongelooflijk mooie dag. Na de eerste zenuwen ’s morgens heb ik echt enorm genoten, en was het een dag zoals Lemmy en ik voor ogen hadden. Ooit trouw ik nog voor de kerk, ooit houden we een dansfeest en ooit draag ik een mooie, witte trouwjurk. Maar voor mij was mijn trouwdag nu al perfect.”

Annelies (44) ruilde haar feest voor 300 gasten in voor een bubbelfeest voor 40

Foto’s: Isabelle Michiels

Getrouwd met Pascal op 5 september – Annelies heeft 2 kinderen, Pascal geen – 10 maanden verloofd – Feestje en ceremonie met 40 gasten

Annelies: “We hebben lang gehoopt dat ons feest alsnog kon doorgaan, al beseften we wel dat 300 gasten uitnodigen wellicht niet zou lukken. We verstuurden onze uitnodigingen zo laat mogelijk mét de vermelding ‘als de maatregelen het toelaten’. Dat was dus niet het geval… Maar écht teleurgesteld waren we niet, want we hadden intussen een leuk alternatief uitgewerkt. Enkele weken voordien waren we bij een restaurant in de buurt al eens gaan informeren, en tot onze grote vreugde beslisten zij om aan het eind van de zomer een zomerbar in te richten. Twee vliegen in één klap, dachten we: zo konden we een klein feest buiten organiseren en hadden we meteen een mooie locatie voor onze ceremonie.

“Met de zomerbar hadden we meteen twee vliegen in één klap: het feest kon buiten, en dat op een prachtlocatie”

Omdat mijn man uit een groot gezin komt en we in totaal maar liefst vijf getuigen hadden, zaten we op onze trouwdag al snel aan een gezelschap van 40 personen. We verdeelden hen in bubbels en probeerden het op die manier zo veilig mogelijk te houden. Het feest duurde uiteindelijk tot elf uur ’s avonds en we hebben er echt enorm van genoten. Maar dat groot feest, dat komt er sowieso! Te veel mensen keken er naar uit!”

Rose (41) en haar man sloten hun trouwdag met twee af in een sterrenrestaurant

Foto’s: Lidwine de Bonhome

Getrouwd met Quentin op 5 september – 1 jaar verloofd – Etentje met de familie

Rose: “Quentin en ik waren amper drieënhalve maand samen toen hij me ten huwelijk vroeg. Ik had het totaal niet zien aankomen, maar zei wel volmondig ja. Want sinds ik hem ken, staat mijn wereld op zijn kop. Die eerste keer dat ik hem zag… Ik had nog nooit een mooiere man gezien! De verliefdheid bleek wederzijds en na onze eerste zomer samen was het voor ons allebei duidelijk: wij zouden de rest van ons leven samen blijven.

“Alle familieleden stonden met een ballon op onze oprit, terwijl mijn beste vriendin voorlas uit een van Quentins boeken”

Voor onze trouwdag hadden we een etentje met een veertigtal vrienden en familieleden gepland. Ik was er ook rotsvast van overtuigd dat het ons zou lukken. Maar hoe dichter onze huwelijksdatum kwam, hoe meer de regels opnieuw verstrengden. En toen uiteindelijk ook mijn getuige uit Spanje en mijn broer uit Engeland er niet bij konden zijn, moest ik toegeven dat we het veel kleinschaliger moesten aanpakken. In een opwelling nodigden we dan nog enkele vrienden uit aan het gemeentehuis, maar uit vrees voor een politieoptreden, voerden we zelfs dat plan af. Toch werd het een erg mooie dag. Toen we aan ons huis arriveerden, stonden aan het einde van de oprit alle familieleden met een ballon, terwijl mijn beste vriendin – door haar man begeleid op de gitaar – voorlas uit een van Quentins boeken. Daarna genoten we met de naaste familie in de tuin van een lekker glaasje. En toen iedereen naar huis was, kleedden mijn man en ik ons om en sloten we de dag met ons tweetjes af in een sterrenrestaurant. Enkele dagen later vertrokken we op huwelijksreis naar Madeira.”

Karen (29) gebruikte haar huwelijk als test voor haar droom om weddingplanner te worden

Foto: Michel Melsen

Getrouwd met Pieter op 6 juni – Zou trouwen op 17 april – Klein tuinfeest met de familie

Karen: “Anderhalf jaar. Zo lang lag onze huwelijksdatum al vast: 17 april 2020. We kozen bewust voor een dag in de paasvakantie, zodat ik vrijaf had én zodat ik zo veel mogelijk zelf kon voorbereiden en maken. Ik ben heel creatief en speel al langer met het idee om weddingplanner te worden. Onze trouw was dus ook een manier om te ontdekken of weddingplannen ook écht mijn ding is.

“De versiering die ik maandenlang had zitten knutselen kon zo toch nog worden gebruikt, in de tuin van mijn broer”

Maar een maand voor onze trouwdag, begon de lockdown. Heel even hoopte ik dat het ons nog zou lukken, maar al snel werd duidelijk dat het niet mocht. Ik zag mijn droom uiteenspatten. Pieter en ik wilden immers niet zomaar trouwen. Na onze trouwdag wilden we zo snel mogelijk aan een eigen gezinnetje beginnen. Dus uitstellen? No way! We prikten een nieuwe datum: 6 juni. Heel even zag het er naar uit dat zelfs onze ouders er niet bij mochten zijn, maar uiteindelijk mochten er dertig personen in het gemeentehuis en dat vonden we prima. We waren zo blij dat we konden trouwen! Achteraf mochten we in mijn broer zijn tuin toosten en een hapje eten. De versiering die ik maandenlang had zitten knutselen en verzamelen kon zo toch een beetje worden gebruikt. En toen we na onze fotoshoot iedereen weer vergezelden voor het tuinfeest, zette mijn petekindje muziek op en genoten Pieter en ik zelfs nog van een openingsdans!”

Katleen (34) en haar man trouwden op wat de eerste verjaardag van hun sterrendochter had moeten zijn

Foto: Edwin Pieters

Getrouwd met Dimitri op 23 mei 2020 – Mama van een zoon, een dochter en een sterrendochter, plusmama van een zoon – Besliste pas kort voor de trouwdag om te trouwen

Katleen: “23 mei 2019 zouden Dimitri en ik voor de tweede keer mama en papa worden van een dochtertje. Maar toen na 13 weken bleek dat ons meisje niet levensvatbaar was, moesten we de verschrikkelijke beslissing maken de zwangerschap te beëindigen. Ik viel in een zwart gat en bleef maandenlang thuis van het werk. Het voelde alsof ik een stukje van mezelf had moeten afgeven…

Enkele weken voor de uitgerekende datum, 23 mei dus, vroeg Dimitri me ten huwelijk. Maar ik was intussen opnieuw zwanger, en door alle drukte maakten we nooit echt werk van een trouwdatum. Maar toen kwam de lockdown. Week na week hoorden we over huwelijken die werden uitgesteld en plots groeide bij ons het idee: waarom doen we het niet nu? Op 23 mei 2020, de dag dat we eigenlijk de eerste verjaardag van onze dochter hadden moeten vieren. Op die manier kreeg die datum ook een fijne betekenis én had ik het gevoel dat onze dochter er toch een beetje bij was.

“Zo kreeg die datum ook een fijne betekenis én had ik het gevoel dat onze dochter er toch een beetje bij was”

We bestelden online ringen, ik zocht een kleedje uit en we lichtten onze familie en vrienden in. Die schrokken zich allemaal een hoedje, want Dimitri en ik zijn helemáál geen impulsieve beslissers. Integendeel! Maar hoe onbesuisd we alles ook hadden beslist, de ochtend van onze trouw was ik toch behoorlijk zenuwachtig. En tegelijkertijd leek het alsof ik zelfs niet besefte dat dit echt ónze trouwdag was – zelfs niet toen we aan het gemeentehuis werden verwelkomd door heel wat vrienden en familie. Maar hoe kleinschalig alles ook was, ik was ’s avonds bekaf na een voor ons heel erg mooie dag.”

David (42) annuleerde zijn huwelijksfeest, maar trouwde uiteindelijk toch

Foto’s: Jasper Jacobs

Getrouwd met Nana Paola op dinsdag 4 augustus 2020 – Zou trouwen op 1 augustus – Papa van 2 dochters en een zoon

David: “ ‘Ach, dan sparen we een jaar langer.’ Nana Paola en ik vonden het niet zo erg dat onze trouw op 1 augustus niet zou doorgaan. Tot mijn vader eind juni zei: ‘Trouw toch!’ Want inderdaad: de goesting was er, en het voornaamste is toch het huwelijk, niet het feest? We kozen een dinsdag als trouwdag, omdat trouwen dan gratis bleek.

Dat het een ander feest zou worden dan eerst uitgewerkt, wisten we van bij het begin, want heel wat familie, vrienden en vriendinnen van mijn vrouw, die Colombiaanse is, konden er niet bij zijn. Maar daar hadden we een mouw aangepast. De stad Mechelen had speciaal voor coronahuwelijken een livestream voorzien, zodat iedereen die er niet bij kon zijn tóch mee kon genieten. En ook de kleine bijeenkomst achteraf werd deels gelivestreamd.

“We trouwden op een dinsdag. Rond 23 uur vertrok iedereen naar huis, nét op tijd voor de avondklok”

Dat samenzijn konden we – tegen alle verwachtingen in – laten doorgaan op een bijzonder gegeerde locatie: een restaurant met kapel. Nog een voordeel aan trouwen op een dinsdag. (lacht) Een van de getuigen is professionele zangeres en zij zorgde voor een fantastisch – zittend – optreden. Mijn vrouw en ik gaven speeches, en Nana Paola’s getuige had zelfs gezorgd voor filmpjes van de Colombiaanse vrienden en familie. Het was fantastisch! Rond 23 uur vertrok iedereen naar huis, nét op tijd voor de avondklok.”

Uit: Libelle 53/2020 – Tekst: Lies Van Kelst

Meer liefdevolle verhalen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."