© Getty Images

Herken je deze types grootouders?

Door Sara Dekens

Ben of heb jij een verwen-oma en opa? Of meer een type dat zich wat afzijdiger houdt? Er zijn verschillende soorten oma en opa’s en dat is maar goed ook. Herken jij jezelf of je (schoon)ouders in deze types grootouders?

De verschillende types grootouders

De formele grootouders

Dit is hét type waaraan je denkt als je het woord grootouder hoort en vervullen een eerder traditionele rol. Hoewel ze een belangrijke rol spelen in het leven van hun kinderen en kleinkinderen, worden ze meestal niet betrokken bij belangrijke beslissingen.

Ze vinden een goed evenwicht tussen een luisterend oor bieden als dat nodig is, en de band tussen hun kinderen en kleinkinderen stimuleren.

De grootouder vol plezier en avontuur

Deze oma en opa staan altijd klaar voor een uitje met de kleinkinderen. ‘t Is te zeggen, als ze zelf niet op vakantie zijn, want deze grootouders hebben het druk druk druk.

Maar als ze tijd hebben is het dolle pret. De kleinkinderen vinden het heerlijk om met hen op stap te gaan. Het enige waarvoor oma en opa moeten opletten is dat ze voldoende rust nemen en niet steeds voor plezier en entertainment moeten zorgen.

De verwen-oma en -opa

Deze grootouders zijn graag gezien bij de kleinkinderen natuurlijk. Ze laten namelijk geen kans onbenut om hun oogappels te verwennen, niet enkel met hun onverdeelde aandacht, maar ook met cadeautjes voor letterlijk élke gelegenheid.

Als ouder vraag je je af of het soms niet té is, maar de grootouders stellen je gerust: daarvoor dienen oma en opa toch? En die gelukjes, die ga je hen niet afnemen.

Mogen grootouders kleinkinderen verwennen? Dat vroegen we aan psychotherapeuten Arne Heylen en Nelleke Vangeel.

De nieuwe grootouders

De nieuwbakken oma en opa zijn niet minder enthousiast, maar gewoon wel een beetje onwennig. Ze zijn duidelijk nog zoekende naar hun precieze rol als grootouder én moeten ook weer in het ‘kleine kinderen in huis’ gevoel komen. Want hoe zat dat weer met dat boertje? Hoeveel moet zo’n baby nu precies slapen? En mag ik ‘m al een stukje brood geven?

De meer afstandelijke grootouder

Het is niet dat deze oma en opa de kleinkinderen niet graag zien, ze houden zich alleen liever wat afzijdig. Ze zijn er uiteraard bij op de belangrijke gebeurtenissen zoals verjaardagsfeestjes of een communie, maar staan niet elke week aan de deur om te babysitten.

Hoe graag je het ook had gewild, dat ze iets meer aanwezig zouden zijn in het leven van de kleinkinderen, je hebt het zelf niet in de hand. Je legt je maar beter neer bij de situatie. Er zijn vast andere mensen die met veel plezier komen oppassen als het nodig is.

De oma of opa die zich graag moeit

Aan de andere kant heb je de grootouders die misschien net iets té aanwezig zijn en over alles in het leven van de kleinkinderen een mening hebben, zelfs op hoe jij je kinderen opvoedt. Ook al is het niet makkelijk, het is belangrijk dat je je grenzen aangeeft. Zonder je respect voor hen te verliezen uiteraard, want er zijn vast dingen die je erg apprecieert.

Bronnen: ourfamilylifestyle.com, margriet.nl

Meer lezen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content