A cute young boy with his head on the table while holding a piece of broccoli on his fork

Kidskwesties: “Mijn dochtertje van vijf eet niet graag groenten. Wat doe ik?”

Door De Redactie

Kinderpsychiater Lieve Swinnen beantwoordt voor Libelle vragen die elke moeder zich vroeg of laat weleens stelt. Deze week…

“Mijn dochtertje van vijf eet niet graag groenten. Als ik haar forceer, wordt elke maaltijd een stressmoment. Wat doe ik?” – KAREN (35)

Dit zegt Lieve Swinnen:

“Moet je kind alles leren eten? De ene ouder vindt van wel, de andere van niet. Los van de gezondheid – groenten en fruit zijn onmisbaar in een evenwichtige voeding – kun je denken aan het sociale aspect: als je kind elders te gast is, is het heel handig als het gevarieerd eet. Ook opvoedkundige argumenten spelen mee: kinderen moeten nu eenmaal een aantal zaken aangeleerd krijgen. Maar het klopt ook dat je het best geen strijd maakt van de maaltijden, tien tegen één wint je kind… Zeker voor jonge kinderen vormt eten een ideaal onderwerp om koppigheid te tonen en controle te krijgen. Duidelijke afspraken maken rond ‘wat’, ‘waar’ en ‘wanneer’ eten helpt wel. Spreek af met je kind dat je geen aparte maaltijden klaarmaakt, dat het tegen vijf dingen echt neen mag zeggen, dat er aan tafel gegeten wordt en niet voor tv, dat tussendoortjes niet de bovenhand krijgen,… Zulke afspraken creëren voorspelbaarheid en dus rust.”

“Je geeft je kinderen ook best een aantal basisprincipes mee: jong geleerd is oud gedaan. Het ontbijt bijvoorbeeld, is de belangrijkste maaltijd van de dag. Om een hele voormiddag aandachtig te blijven, moeten kinderen genoeg energie hebben. Ook voor pubers: zij maken een groeispurt door en hebben dan extra’s nodig. Voldoende koolhydraten, zuivel– vooral voor meisjes, want in de eerste twee jaar na het begin van de menstruatie bouwen ze een maximale botcapaciteit op – en volkorenbrood, want wie groeit, maakt spiermassa aan en daar is een hoop ijzer voor nodig. Nog zo eentje: gezonde eetgewoontes voorkomen overgewicht. Nee zeggen tegen snoep en zoetigheden kun je leren, belonen met eten is géén goed idee.”

“In dit geval: zijn groenten hét breekpunt? Zorg dan steeds voor twee soorten, mogen kiezen vermindert de weerstand meestal voor een stuk. Bepaal vooraf een minimum van wat er moet worden gegeten: als je kind niet dol is op spruitjes, kun je het aantal spruitjes volgens de leeftijd geven : vier voor een vierjarige, zes voor een zesjarige. Hou er ook rekening mee dat smaken veranderen; stop dus niet met wortelen ook als je kind die nooit opeet. Voor fruit idem dito. Rituelen kunnen soms ook een handje helpen: op zondagochtend versgeperst fruitsap, aan het eind van de week het resterende fruit in een fruitsla verwerken… Vermijd te veel suikers: water drinken is een prima gewoonte! Eet niet
te veel vlees en haal ook de friteuse niet te vaak uit de kast. En eet vooral samen, zonder televisie, en profiteer van de maaltijd om gezellig bij te praten.”

“Helpt het om je moeilijke eter af te leiden – bijvoorbeeld met een boek? Nee, want je kind moet leren dat eten bij het leven hoort. Belonen met een dessert is evenmin ideaal; dit wakkert de strijd aan en je geeft de boodschap dat het dessertje veel lekkerder is dan wat er nu op het bord ligt. Een gouden tip: maak met lastige eters in huis geen ingewikkelde en tijdrovende maaltijden, je raakt er alleen maar meer door gefrustreerd als er dan niet gegeten wordt. En weet ook: een kind hongert zichzelf niet uit, eet het de ene keer weinig, de volgende maaltijd lukt het misschien prima. Op één voorwaarde: dat je je zoon- of dochterlief tussendoor niet allerlei lekkers aanbiedt.”

LIEVE SWINNEN • getrouwd met Ignace en mama van drie volwassen zonen • houdt van zwemmen, wandelen, lezen en Candy Crush • grote fan van Justine Henin (nog steeds)
• karakter: druk en impulsief • heeft haar eigen praktijk, De Hoeksteen.

Lees ook:

 

Partner Content