kot zoeken
© Getty Images

Een kot zoeken en vinden: waarop moet je letten?

Door Karolien Joniaux

Op kot gaan is een hele stap, en als ouder wil je voor je kind een plek zoeken én vinden waar het zich thuis voelt. Maar hoe vind je een leuk kot voor een even leuke prijs? Wij helpen je bij je zoektocht!

Wanneer start je met zoeken naar een kot?

Begin niet te vroeg met zoeken naar een kot. In maart trekt het kotseizoen zich op gang. Je kunt dan deelnemen aan de kotbezoekdagen die een aantal onderwijsinstellingen organiseren. Zo krijg je een zicht op wat je kunt verwachten voor welke prijs. Tijdens die openkotdagen krijg je ook info over de financiële tegemoetkomingen en wanneer je aanvraag daarvoor moet zijn ingediend.

Op dit moment heerst er in de grote studentensteden een kamertekort. Daardoor is er veel onrust en frustratie bij studenten die een kot zoeken voor volgend academiejaar. Een ander gevolg is dat de huurprijzen de hoogte ingaan en dat er koten verhuurd worden die niet helemaal in orde zijn. Met je vragen en bezorgdheden kun je altijd terecht bij de huisvestingdiensten van de onderwijsinstelling, bijvoorbeeld in Leuven, Gent, Antwerpen, Brussel, Hasselt, Kortrijk of Mechelen.

Op welke financiële steun heb je recht?

Op kot gaan betekent een flinke hap uit je budget. Een studentenkamer in Leuven op de privémarkt kost bijvoorbeeld tussen € 450 en € 530 per maand (all-in), zonder extra comfort.

Omdat het kostenplaatje niet de reden mag zijn waarom iemand afhaakt voor hogere studies, heeft elke studentenstad, universiteit of hogeschool een reeks tegemoetkomingen. Aan de hand van je gezinsinkomen en de samenstelling van je gezin wordt gekeken of en welke tegemoetkoming je krijgt.

Ter vergelijking: in Leuven liggen de huurprijzen van residenties met huurprijs op maat tussen de € 236 (het absolute minimum) en € 414 per maand. In deze maandelijke all-in huurprijs zijn alle kosten inbegrepen. Informeer bij de onderwijsinstellingen naar het aanbod en wanneer je je aanvraag moet indienen. Doorgaans is dat in maart/april.

Welke plek past bij jouw student?

Kamer in een residentie

 • Gemeenschappelijke keuken en badkamer
 • Schappelijke prijs
 • Sociaal kantje: ouderejaarsstudenten vangen de eerstejaars doorgaans op en organiseren kennismakingsactiviteiten. Daardoor verloopt de overgang van thuis naar kot minder bruusk.

Kot

 • Gemeenschappelijke keuken en badkamer
 • Schappelijke prijs
 • De meesten vinden het sociale aspect van een gedeelde keuken een troef, maar er is natuurlijk geen verplichting om samen te eten.

Comfortkamer

 • Hetzij met eigen kitchenette, hetzij met eigen sanitair
 • Duurder (zo’n 150 tot 200 euro per maand meer)
 • Vooral het eigen sanitair is hierbij populair

Studio

 • Eigen keuken en sanitair
 • Duurder. In Leuven mag je voor een studio gemiddeld tussen € 650 en € 755 per maand rekenen, all-in.
 • Individueler, elk op zich

Gemeenschapshuis / Huis of gedeeld appartement

 • Keuken en badkamer gedeeld met medebewoners (die elkaar vaak al kennen). Wordt vooral gekozen door ouderejaarsstudenten.
 • Schappelijker in prijs dan alleen wonen omdat meerdere mensen de kosten delen.
 • Grote verantwoordelijkheid: je moet zelf zorgen voor het onderhoud van de woning, aansluiting van gas en elektriciteit, aangifte van gemeentetaksen…
 • Check of samenwonen met andere studenten wel kan. In sommige steden is er regelgeving rond cohousing.

Kot of klein paleis: wat is normaal?

Onder meer in Leuven zien we dat er bijna evenveel comfortkamers als standaardkoten aangeboden worden door privéverhuurders, maar nieuwbouw- en renovatieprojecten voorzien doorgaans vooral comfortkamers. Het is dus niet zo dat de student vraagt naar een klein paleis. De zeer krappe kamermarkt verplicht studenten vaak om zo’n duur kot te huren. Moest er voldoende aanbod aan standaardkamers zijn, zouden onze studenten ook tevreden zijn met een gewoon kot.

Checklist: efficiënt een kot zoeken

 1. Wat is je algemene gevoel? Om ergens goed te kunnen studeren moet je je er thuis voelen en daarvoor bestaat geen checklist. Of het ‘klikt’, is heel persoonlijk.
 2. Hoe zit het met de geluidsisolatie? Is er veel last van straatgeluiden? Kun je de gesprekken in de kamer naast je meevolgen of hoor je elke voetstap van je bovenbuur?
 3. Is het gebouw brandveilig? Zijn de trapleuningen stevig? Is er een brandtrap of -ladder aanwezig? Zijn er genoeg blusapparaten en hangen er rookmelders?
 4. Praat met studenten die er wonen. ‘Waarom woon je hier graag?’, of ‘Waarom wil je hier weg?’ Komen er ineens veel kamers tegelijk vrij, dan kun je daar vragen over stellen. Misschien is er toevallig een hele groep afgestudeerd, maar misschien is het er toch niet zo studentvriendelijk als het eruitziet.
 5. Spreek met de kotbaas. Komt hij/zij redelijk over? Gaat het om een traditionele kotbaas of een semiprofessioneel verhuurbedrijf? Hou je van een zakelijk contact en wat afstand of voel je je beter bij een gemoedelijke sfeer?
 6. Probeer minstens een vijftal koten te bezoeken. Zo kun je goed vergelijken. Een foto op een kotdatabank kan nooit zoveel vertellen als het met je eigen ogen zien.

Het huurcontract: vergeet de kleine lettertjes niet

1. Ga na wat de huurprijs precies inhoudt

Huur je voor twaalf of tien maanden? Gaat het om een all-inhuurprijs, of komen er extra kosten bij voor energie- en waterverbruik, telecommunicatie en/of belasting op tweede verblijven (een doorrekening van de belasting van de verhuurder)? Gaat het om een vast bedrag ongeacht je verbruik, of met voorschotten en een eindafrekening?

2. Controleer of je extra verzekeringen moet afsluiten

Een student is zelf aansprakelijk als er op zijn of haar kot brand uitbreekt, ook voor de schade bij kotgenoten. Ga in het contract na of je kotbaas dat risico met zijn brandverzekeringspolis dekt. Soms is die ‘aansprakelijkheid voor derden’ ook inbegrepen in de polis van de ouders. Zoniet, dan sluit je het best een eigen brandverzekering af.

3. Vergelijk met een modelcontract

Elke onderwijsinstelling heeft er zo een. Wijkt het voorliggende contract daar erg van af, dan kun je bij de huisbaas (of de huisvestingsdienst van de instelling ) om uitleg vragen.

4. Neem het huisreglement grondig door

Soms gelden er huisregels als ‘geen bezoek na 22 uur’, ‘er mag maar x keer per week worden gedoucht’ of ‘tijdens de kerstvakantie mag je niet op kot blijven’. Onderteken je je huurcontract, dan kun je niet onder deze regels uit.

Goed om te weten

De huurprijs die in je huurovereenkomst staat, mag tijdens de huurperiode niet worden verhoogd. Sluit je het volgende academiejaar een nieuw contract af voor dezelfde kamer of studio, dan mag de verhuurder de oorspronkelijke prijs alleen indexeren.

Hoe weet je of je een ‘goede kotbaas’ te pakken hebt?

Lezeres Lieve (48): “Soms hoor je verhalen over beruchte kotverhuurders die weigeren waarborgen terug te betalen of lekkende plafonds te herstellen. Hoe weet je nu of je een ‘goede’ kotbaas te pakken hebt?”

Katrien Devillé, domeinverantwoordelijke huisvesting Stuvo KU Leuven: “De meeste studentensteden hebben hun eigen online-kotendatabank met grondige kwaliteitscheck. In Leuven is dat Kotwijs, met uitsluitend koten die door de stad en het team huisvesting werden gecontroleerd en goedgekeurd. Deze koten hebben ook een ‘Kotlabel’ aan hun gevel hangen.

Stoot je tijdens het zoeken op een kotbaas wiens kot niet terug te vinden is in de databank die de onderwijsinstelling aanbeveelt, dan kun je altijd contact opnemen met de huisvestingsdienst van de instelling voor een check. Is de verhuurder iemand bij wie regelmatig problemen opduiken, dan zijn zij daar meestal van op de hoogte. Verhuurders die opereren onder aliassen zijn ook bij hen gekend. Maar het gebeurt evengoed dat een verhuurder expliciet niet vraagt om in een databank te worden opgenomen, omdat hij zijn koten zo ook al verhuurd krijgt. In zo’n geval kan de huisvestingsdienst je geruststellen.”

Wanneer moet je ten laatste beslissen?

Lezeres Marij (51): “Onze dochter weet nog niet wat ze wil studeren. Verschillende pistes – en dus ook locaties – liggen open. Wanneer moet ze ten laatste beslissen?”

Katrien Devillé, domeinverantwoordelijke huisvesting Stuvo KU Leuven: “Of en hoe snel alle koten zijn verhuurd, verschilt van jaar tot jaar en van stad tot stad. In Gent, Leuven en Brussel kampt men met een kamertekort. Hierdoor is de keuze erg beperkt. In andere studentensteden is er nog wat ruimte op de kamermarkt.

Wie een huurcontract tekent, kan dat tot drie maanden voor het in werking treedt nog kosteloos opzeggen. Start je contract bijvoorbeeld op 15 september, dan kun je er tot 15 juni nog gratis onderuit. Twijfelt je dochter tussen Antwerpen of Gent, dan kan ze in principe op beide locaties een huurcontract afsluiten. Hakt ze pas ná 15 juni de knoop door, dan moet ze twee maanden huur betalen als opzegvergoeding.

Let op: dit huurdecreet geldt enkel in Vlaanderen en dus niet in Brussel. Ook goed om te weten: meerdere verhuurders rekenen een reservatiekost aan, soms zijn dat hoge bedragen tot 700 euro. Een reservatiekost mag echter niet worden aangerekend bij studentenhuurcontracten. Met een reservatiekost wil een verhuurder meer zekerheid dat de huurder de huurovereenkomst niet voor de inwerkingtreding ervan zal opzeggen. Het gaat hier eigenlijk over een huurbelofte: de student verbindt zich er toe om het studentenverblijf te huren. De reservatiekost is in strijd met de opzeggingsmogelijkheid van de huurder voor de inwerkingtreding van het studentenhuurcontract. Artikel 64, §1, eerste lid, 1°, en tweede lid, van het Vlaams Woninghuurdecreet bepaalt dat de student de huurovereenkomst kosteloos kan opzeggen indien hij het huurcontract opzegt ten laatste drie maanden voor de inwerkingtreding. Dit is van dwingend recht.”

Engagement met studeren combineren

Wist je dat er koten en residenties bestaan waar je het kotleven kunt combineren met vrijwilligerswerk? Wat dacht je van samenwonen met en je engageren voor studenten met een fysieke beperking, senioren of internationale studenten? Informeer bij de huisvestingsdienst van je hogeschool of universiteit als zo’n extra dimensie aan het kotleven je aanspreekt.

Met dank aan Katrien Devillé, domeinverantwoordelijke huisvesting Stuvo KU Leuven

Nog meer interessante artikels voor ouders:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."