daten na corona
Getty Images

Daten na corona: drie lezeressen delen hun ervaringen (+ tips van relatie-experte Rika Ponnet)

Door Nikita Goossens

Hoewel corona nog niet helemaal voorbij is, werd er voor deze eerste zomer met meer versoepelingen en perspectief een ‘zomer van liefde’ voorspeld. Na lange tijd niet te kunnen daten door het virus, zouden singles er weer volop aan beginnen. Maar is dat wel zo simpel na zo’n lange pauze? Hier lees je hoe onze lezeressen nu tegenover de liefde staan. Mét advies van relatiedeskundige Rika Ponnet. 

Daten na corona: de uitdagingen

Nieuwe, niet-digitale, ontmoetingen waren lange tijd onmogelijk door het virus, en voor sommigen ligt de drempel om weer te gaan daten daardoor nu hoger. Maar kun je zoiets eigenlijk verleren? Volgens relatie-experte Rika Ponnet niet: “Ik denk dat daten na corona een beetje te vergelijken is met daten nadat je dat omwille van andere redenen een tijdje niet hebt gedaan: na een relatiebreuk of overlijden, bijvoorbeeld. Je opnieuw openstellen voor iemand betekent altijd uit je comfortzone stappen, maar verleren doe je zoiets nooit. De mens is gemaakt om te connecteren.

“Kun je het daten verleren? Nee, De mens is nu eenmaal gemaakt om te connecteren”

We hebben contact en het gezelschap van anderen nodig om mentaal en fysiek gezond te blijven. Die ‘noodzaak’ voel je evenwel na een lange periode van isolatie minder goed aan. Het is maar door er opnieuw aan te beginnen, dat je ervaart wat je toch al langere tijd mist. De behoefte aan verbinding werd als het ware een beetje te slapen gelegd door de coronamaatregelen, en wordt door opnieuw te daten weer aangewakkerd.”

Wat met de angst voor het virus?

“De specifieke impact van het virus, de angst voor besmetting en de mogelijke gevolgen, is iets wat heel individueel wordt beleefd. De ene is helemaal niet angstig door het virus, de andere wel. Naarmate het algemene angstklimaat zakt, en het virus ook maatschappelijk minder prominent ons leven bepaalt, zal ook het vermogen om opnieuw te daten er weer zijn. Eigenlijk gaat het altijd over hetzelfde: mensen doen het enkel als het verlangen naar verbinding de angst voor pijn, afwijzing en het virus overstijgt.”

En hoe ervaren onze lezeressen dit?

Wij waren benieuwd hoe onze lezeressen dit aanvoelden en vroegen naar hun ervaringen. Caroline, Leen en Rita besloten er weer voor te gaan, na lange tijd. Dit is hoe ze het tot nu toe hebben beleefd.

Voor Caroline (42) betekende de zomer de start van een nieuw datingavontuur

Aan het begin van de coronacrisis zat ik nog in een relatie, maar ik ben er als single uitgekomen. Toch zat de breuk er al lang aan te komen. Onze relatie, die uiteindelijk tien jaar heeft geduurd, zat gewoon niet meer goed. Het voordeel was dat ik hierdoor de effectieve breuk eigenlijk al had verwerkt voor we echt uit elkaar gingen. Ik besloot nadien dan ook niet te lang bij de pakken te blijven neerzitten.

Toen de horeca net voor de zomer weer openging, was er niets wat me nog tegenhield om opnieuw te gaan daten. Intussen heb ik al enkele dates gehad met mannen die ik leerde kennen via Facebook Dating. Maar het ene afspraakje verloopt natuurlijk al wat beter dan het andere.

“Toen ik hem afwees, beledigde hij me ook nog eens. Na zo’n ervaring word je toch wat terughoudender”

Mijn laatste ervaring viel jammer genoeg dik tegen. Hij vroeg aan het begin van de date meteen naar mijn loon en hoeveel huur ik betaalde, en gaf me daarop ongevraagd advies over hoe ik mijn leven volgens hem beter zou kunnen leiden. Toen ik hem afwees, beledigde hij me ook nog eens. Na zo’n ervaring word je toch wat terughoudender, al weet ik dat die ene ervaring losstaat van de andere.

Ik ben in het algemeen wel blij dat ik van de zomer gebruik heb gemaakt om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik vind het niet erg dat er geen relatie is uitgekomen, want ik zou toch geen tijd hebben om die te onderhouden. In september ga ik opnieuw studeren om professioneel een nieuwe weg in te slaan en mijn studie krijgt dan voorrang. Mijn datingavonturen hebben me alleszins veel gespreksstof opgeleverd met mijn vriendinnen, die trouwens allemaal in een relatie zitten. Zij leken het zelfs spannender te vinden dan ik! (lacht)”

‘Eeuwige vrijgezel’ Leen (43) leerde tijdens corona de wereld van het online daten kennen, maar geeft toch de voorkeur aan echte ontmoetingen

“Als de eeuwige vrijgezel van mijn vriendengroep, zat er voor mij een groot isolement aan te komen toen de eerste lockdown werd aangekondigd. Ik ben dan al snel lid geworden van een Facebookgroep voor singles en maakte kennis met de wereld van online daten. Het gaf me een goed gevoel om toch op die manier met andere mensen in contact te staan. Maar echt op date gaan, zat er toen natuurlijk niet onmiddellijk in.

Ik heb altijd de voorkeur gegeven aan ‘in het echt’ daten, en niet digitaal. Wanneer je elkaar ontmoet, weet je tenminste meteen of er een klik is. Bij de heropening van de horeca net voor de zomer kreeg ik dus veel zin om opnieuw afspraakjes vast te leggen en terrasjes te doen. Met een van mijn dates deze zomer ben ik naar zee gegaan en genoten we in de duinen van onze picknickmand vol hapjes en een fles bubbels. ’s Avonds zijn we nog gezellig iets gaan eten. Het is enorm fijn dit opnieuw te kunnen doen.

“voor ik afspreek, wil ik wel graag weten of mijn date zich aan de maatregelen houdt. Voor mij is dat belangrijk”

Toch brengt het ook uitdagingen met zich mee. Corona is nog niet helemaal voorbij en voor ik afspreek, wil ik wel graag weten of mijn date zich aan de maatregelen houdt. Voor mij is dat belangrijk. Tijdens het chatten vooraf pols ik er dus telkens naar.

De hele coronasituatie heeft me daarnaast enkele zaken anders doen bekijken. Ik ben meer gaan beseffen wat écht belangrijk is, en kwam tot de conclusie dat ik geen relatie nodig heb om gelukkig te zijn. Ik sta ervoor open, maar we zien wel. Que sera, sera!”

Rita (64) kreeg sinds corona twee keer te maken met een man die haar geld vroeg en focust nu op nieuwe vriendschappen

“Ik heb het geluk gehad mijn grote liefde te mogen ontmoeten, maar het ongeluk dat ik hem vroeg heb moeten afgeven. 14 jaar zijn we samen gelukkig geweest, tot het noodlot toesloeg. In drie jaar tijd heeft hij drie soorten kanker gekregen waar hij uiteindelijk aan gestorven is. Gelukkig woonde ik toen al in een koppelwoning met mijn dochter en negenjarige kleindochter, zodat ik me minder eenzaam voelde.

Toch miste ik zo nu en dan de genegenheid en een warme knuffel. Na twee jaar alleen te zijn gebleven, besloot ik het daten opnieuw een kans te geven. Ik sprak enkele keren af, maar ontmoette niemand met wie ik echt een klik had. Tot er op een datingsite wel iemand uitsprong. Ik mailde een maandje met hem en nét toen we dachten af te spreken, kwam de lockdown. We bleven dan maar verder mailen en kwamen zó goed overeen. Hij schreef me liefdevolle brieven en beloofde me de hemel op aarde. Zes maanden lang ging het zo verder en mijn verlangen om bij hem te zijn was enorm groot.

“Hij had opeens dringend geld nodig en vroeg me of ik hem 6.000 euro wilde voorschieten. Ik besefte dat er iets niet klopte en verbrak het contact”

Toen er versoepelingen kwamen en ik aangaf dat ik wilde afspreken, begonnen de problemen. Hij had opeens dringend geld nodig en vroeg me of ik hem 6.000 euro wilde voorschieten. Ik besefte dat er iets niet klopte en verbrak het contact toen hij bleef aandringen. Blijkbaar had ik te maken met vriendschapsfraude… Ik kan nog steeds niet geloven dat ik daar ben kunnen in lopen. Het was heel moeilijk om te beseffen wat me overkomen was.

Enkele maanden nadien begon ik toch weer te daten. Ik sprak met iemand af en na onze eerste date hadden we allebei een goed gevoel. Al snel bleef ik in de weekends bij hem. Ik wist van bij de start dat hij het niet breed had, maar dat hoefde ook niet… Tot bleek dat hij wel in héél diepe schulden zat en ook hij me om financiële hulp vroeg. Dan was het welletjes geweest. Met veel verdriet ben ik afgelopen maart van hem weggegaan.

“Ik geef de liefde zeker niet op, maar ik heb het nu wel even gehad”

Ik geef de liefde zeker niet op, maar ik heb het nu wel even gehad. Een ‘zomer van liefde’ was het dus zeker niet voor mij. Ik hoop wel dat als ik niet actief op zoek ga, ik toch eens iemand tegen het lijf loop. En voorlopig focus ik me op nieuwe vriendinnen maken. Ik sprak al enkele keren af met andere vrouwen die ik leerde kennen in de Facebookgroep Libelle Vriendinnen. Wat we dan doen? Roddelen over mannen natuurlijk!”

Rika Ponnet geeft tips om je weer open te stellen

Na een slechte ervaring, zoals bij Caroline en Rita, kan het moeilijk zijn om je weer open te stellen, zegt relatietherapeute Rika Ponnet: “Ik weet vanuit mijn ervaring heel goed hoe moeilijk het is om je open te stellen als je een rugzak met negatieve ervaringen meedraagt, en daarbovenop is dan nog eens corona gekomen. Wie erg paniekerig, piekerend, kritisch of eisend is, zal niet snel tot resultaat komen en voegt vaak nog meer negatieve ervaringen toe aan diegene die er al waren.

In dat geval wacht je beter met daten tot je je weer ontvankelijk, zonder al te veel vooroordelen, kunt openstellen voor iemand anders. Ik adviseer wel om te dúrven ervaren. De mens is geprogrammeerd om met al zijn zintuigen de andere te lezen, verbale en non-verbale signalen op te pikken, te ruiken en voelen… Het is de basis van aantrekking. Een foto en tekstje op een computerscherm vertellen je zo goed als niets.

Zie daten dus als een positief avontuur. Je leert gewoon een mens kennen. Hoop doet leven. Je openstellen voor anderen kan inderdaad leiden tot ontgoocheling of afwijzing. Maar waarom altijd daarop focussen? Je openstellen voor iemand kan zoveel andere dingen met je doen: het geeft energie en het opent je wereld. Ontmoeten verrijkt, altijd.”

Met dank aan relatiedeskundige Rika Ponnet van Duet relatiebemiddeling.

Misschien vind je ook deze artikels interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."