© Getty Images

Waarom tieners niet luisteren naar hun moeder: er is een verklaring voor

Door Sara Dekens

Als tieners ongeveer 13 jaar oud zijn, verandert er iets in hun hersenen, waardoor ze minder gaan luisteren naar hun moeder. En dat hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn.

Ouders – en in het bijzonder moeders – hebben vaak het idee dat hun kinderen, eens ze in hun tienerjaren komen, niet meer naar hen luisteren en een selectief gehoor ontwikkelen.

Dat gevoel zou volgens nieuw onderzoek niet ver van de waarheid liggen. Het is dus niet zo dat tieners hun huiswerk niet wíllen maken of pertinent weigeren om hun kamer op te ruimen. Wat blijkt? De stem van de moeder heeft het extra moeilijk om bij het kind door te dringen eens het in de puberteit beland is.

Niet luisteren naar mama

Dat gebeurt allemaal als je kind ongeveer 13 jaar oud is. Op dat moment reageert het beloningssysteem in de hersenen minder op de stem van de moeder, en meer op nieuwe, onbekende stemmen. “Zoals baby’s onbewust voelen dat het belangrijk is om naar de stem van mama te luisteren, weten tieners dat ze naar nieuwe stemmen moeten luisteren”, zegt Daniel Abrams, psychiater en een van de auteurs van het onderzoek.

In dat onderzoek bekeken Abrams en zijn team aan de hand van MRI-scans van jongeren tussen 13 en 16,5 jaar oud wat er in het puberbrein gebeurt. De onderzoekers namen drie betekenisloze woorden op, enerzijds door hun moeder ingesproken, anderzijds door twee onbekenden.

De jongeren luisterden herhaaldelijk naar zowel de stem van hun moeder als naar die van de onbekende vrouwen, in willekeurige volgorde. Ze luisterden ook naar huishoudelijke geluiden zoals bijvoorbeeld een vaatwasser.

Alle stemmen activeerden een bepaald gebied in de hersenen, dat in staat is om te filteren welke geluiden belangrijk zijn voor ons en welke niet. Die activiteit nam toe met de leeftijd van de deelnemers aan het onderzoek.

Ook een speciaal deel van het beloningssysteem in de hersenen werd geactiveerd, maar hier viel op dat het actiever was bij het horen van de onbekende stemmen.

Logisch in de ontwikkeling van tieners

De onderzoekers vonden deze bevindingen totaal niet vreemd. Het is namelijk deel van de ontwikkeling van de jongere. Of zoals Vinod Menon, hoofdauteur en professor in de psychiatrie en gedragswetenschappen, stelt: “Een kind wordt op een bepaald moment onafhankelijk en het is belangrijk dat het ondersteund wordt door een biologische ontwikkeling. Deze verandering helpt tieners om zich op de buitenwereld te richten en relaties op te bouwen die hen sociaal vaardig maken, ook búíten de veiligheid van het gezin.”

Dit onderzoek leert ons meer over de ontwikkeling die tieners doormaken. “Het lijkt dus alsof tieners gaan rebelleren door niet naar hun ouders te luisteren, maar eigenlijk is dat omdat ze als het ware geprogrammeerd zijn om meer aandacht te hebben voor ‘nieuwe’ stemmen”.

Bronnen: med.stanford.edu, illvet.se

Meer over tieners:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content