© Getty Images

Verhuizen met (iets grotere) kinderen: hou dit in het achterhoofd

Door Sara Dekens

Naar een nieuw huis of een nieuwe omgeving trekken bezorgt veel mensen stress. Ook voor kinderen staat verhuizen gelijk aan een heleboel veranderingen. Peuters en kleuters passen zich vaak makkelijk aan, maar met iets grotere kinderen vraagt zo’n verhuis een iets andere aanpak.

Hoe oud de kinderen ook zijn, verhuizen is altijd een hele klus. Niet alleen praktisch, maar ook in de hoofden van het hele gezin. Een baby en een peuter merken nog niet zoveel van een verhuis, maar als de kinderen ouder zijn, vraagt dat een andere, specifieke aanpak.

Vooral voor tieners en pubers kan zo’n verhuis hard aankomen. Op die leeftijd is de vriendenkring het belangrijkste in hun leven en tenzij je binnen dezelfde gemeente verhuist, zul je die voor een stuk moeten achterlaten. In een andere omgeving opnieuw beginnen en een nieuwe vriendenkring opbouwen lijkt makkelijker dan het is. We mogen immers niet vergeten dat er al heel wat gebeurt in het lichaam én het hoofd van je puber. Zo’n verhuis kan dan extra hard binnenkomen.

Verhuizen met grote kinderen: zo pak je het aan

Betrek je tiener erbij

Bij kleine kinderen is het net belangrijk om een verhuis niet onnodig vroeg concreet te maken, maar tieners en pubers betrek je beter zo vroeg mogelijk bij de plannen. Op die manier kunnen jullie er op een eerlijke en open manier over praten en inspraak geven waar mogelijk. Voor een puber is autonomie erg belangrijk, je neemt dus beter niet alle beslissingen boven hun hoofd.

Heb je een huis op het oog, neem dan de oudere kinderen mee voor een (tweede) bezichtiging. Op die manier voelen ze dat je rekening met hen houdt en dat hun mening ook belangrijk is.

Hebben jullie beslist om het nieuwe huis te kopen, maak dan bij een volgend bezoek van de gelegenheid gebruik om de buurt te ontdekken. Zo weten ook de kinderen meteen waar de dichtstbijzijnde bakker of supermarkt is en waar ze de bus naar hun toekomstige school kunnen nemen.

Naar welke school de kinderen zullen gaan is erg belangrijk en ook hier is inspraak wenselijk. Natuurlijk spelen er ook praktische elementen mee, maar de verhuis zal een stuk vlotter verlopen als je tiener enthousiast is over de nieuwe school. Een rondleiding alleen zegt niet alles, intussen is je kind oud genoeg om ook zelf met de leerkrachten of directeur te praten. Het zijn tenslotte de kinderen die er elke dag – hopelijk gemotiveerd – naartoe zullen trekken.

Hou het overzicht

Een haalbare planning is niet enkel voor jou nuttig, ook je pubers vinden het overzichtelijk. Zorg dat iedereen te allen tijde op de hoogte is van wanneer de verhuis plaatsvindt en maak goede afspraken over het inpakken. Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer verantwoordelijkheden je hen kunt geven. Luister ook vooral naar hen. Misschien wil je dochter graag goed op voorhand beginnen met alles in te pakken en houdt je zoon graag alles zo lang mogelijk zoals het is? Zolang het in de algemene planning past, kun je gerust een verschillende aanpak hanteren.

Zet het positieve in de verf

De kans is groot dat je tieners absoluut geen zin hebben om te verhuizen. Het is belangrijk om te praten en hun gevoelens en eventuele angsten te erkennen, maar probeer wel zelf positief te blijven. Wijs ook je kinderen op de nieuwe kansen die ze krijgen en zet de positieve aspecten in de verf. Misschien is de nieuwe buurt leuker, is er een groter aanbod aan sportfaciliteiten of ben je in no-time in de stad om te shoppen? Laat hen ook al nadenken over hoe ze hun nieuwe kamer kunnen inrichten. Ook dat hoort namelijk bij een nieuwe start.

Heb oog voor de emoties van je kind

Zo’n verhuis vraagt heel wat werk en organisatie en de kans is groot dat je je handen vol hebt. Toch is het belangrijk om aandacht te blijven hebben voor de emoties van je kind. Sommige kinderen zijn echte pleasers en willen je nu niet tot last zijn, ook al hebben ze het er zelf erg moeilijk mee. Blijven praten, ook als jullie al even in het nieuwe huis wonen. Het kan zijn dat tieners in het begin enthousiast zijn, maar pas na enkele weken beseffen wat ze hebben achtergelaten.

Scheiding?

Een verhuis is heftig, maar als de nieuwe woning een gevolg is van een scheiding, dan vraagt dat extra aandacht. Het moeilijk hebben kan zich op verschillende manieren uiten: slecht slapen, een veranderd eetpatroon, prikkelbaar of neerslachtig, achteruitgaande schoolprestaties, … Komen jullie er zelf niet uit, aarzel dan niet om (professionele) hulp in te schakelen.

“Het mag bij mama gerust anders zijn dan bij papa. Als gescheiden ouder hoef je niet altijd op één lijn te zitten”
Klinisch psychologe Vanessa Maes over parallel solo ouderschap

Bronnen: cjg043.nl, ouders.nl, strang.nl

Meer tips:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content