© Getty Images

Wat als je kind zich ergert aan jouw smartphonegebruik?

Door Sara Dekens

Niet alleen wij ouders maken ons zorgen over het schermgebruik van onze kinderen, ook andersom is dat zo. Jongeren storen zich enorm aan het smartphonegebruik van hun ouders. Is dat terecht? En welke invloed heeft dat op onze kinderen?

185 minuten per dag, dat was de gemiddelde (mobiele) schermtijd van de Vlaming volgens de Digimeter van 2022. Dat is veel, en dat vinden ook onze kinderen. Theo Compernolle drukt ons met de neus op de feiten in zijn boek ‘Ontketen je brein’: maar liefst 45 procent van de kinderen vindt dat hun ouders verslaafd zijn aan hun smartphone.

Benieuwd hoe je kinderen digitaal vaardig kunt maken? Theo Compernolle geeft advies.

Het goede voorbeeld

Indrukwekkende cijfers, die bevestigd worden door Nederlandse studies. Ook hier geven zes op de tien jongeren aan bezorgd te zijn over het telefoongebruik van hun ouders.

Terwijl wij ouders druk bezig zijn met het opstellen van regels rond het schermgebruik van onze kinderen, zouden we bijna onze eigen voorbeeldrol vergeten. Je kunt onmogelijk tegen je kind zeggen dat er geen telefoons aan tafel mogen, terwijl jij snel een mail – voor het werk uiteraard – beantwoordt tussen de soep en de patatten.

En dat gedrag imiteren onze kinderen, wat uiteraard n iet nieuw is. Ons smartphonegedrag heeft dus invloed op hoe onze kinderen en jongeren met hun telefoon omgaan. We houden ons dus maar beter aan onze eigen opgestelde regels en moeten hen laten zien dat de telefoon niet op de eerste plaats komt.

Ken je het woord phubbing? Dat is een samentrekking van phone en snubbing. Het betekent letterlijk dat je wat er zich op je telefoon afspeelt belangrijker vindt dan de persoon die voor je zit.

Emotionele afwezigheid

Die afwezigheid, daar gaat het om. Het televisieprogramma De Wonderjaren herhaalde enkele jaren geleden het beroemde still face-experiment (waarbij baby’s overstuur raken als de mama met een uutdrukkingsloos gezicht voor hen zit), maar dan met de smartphone. Wanneer ouders hun aandacht naar de telefoon brachten en niet meer reageerden op hun peuters, begonnen die laatsten te zeuren en te huilen. Kregen ze opnieuw aandacht van hun ouders, gingen ze weer lachen.

Logisch toch, een kind heeft niet alleen fysieke, maar ook emotionele aandacht nodig. En als je op je smartphone kijkt, vang je de signalen van je kind niet op. Als de kinderen ouder zijn, zullen ze niet meer zeuren en huilen zoals de peuters in het experiment, maar zoals blijkt uit verschillende onderzoeken vinden ze het wel degelijk ergerlijk.

Smartphonegebruik minderen

Onze kinderen maken zich zorgen, maar eigenlijk doen wij dat ook, en ook dat blijkt uit de laatste Digimeter. We vinden die sociale media wel leuk, maar voor 58% blijken ze te tijdsintensief. 23% geeft aan dat hij zich zelfs verslaafd voelt aan zijn smartphone.

We worstelen dus met ons smartphonegebruik en daarom legt 88% van de Vlamingen zichzelf regeltjes op. Dit zijn de belangrijkste:

  • Ik zet mijn smartphone op stil of trillen.
  • Ik zet de notificaties of meldingen van bepaalde apps uit.
  • Tijdens een gesprek, een vergadering of een les stop ik mijn smartphone bewust weg om niet afgeleid te zijn.
  • Voor het slapengaan gebruik ik geen smartphone meer.
  • Ik leg mijn smartphone soms bewust waar ik hem niet kan zien.

Een goed begin, maar ook deze tips kunnen helpen:

  • Las smartphonevrije momenten in, zoals tijdens het eten bijvoorbeeld. Je kunt ook andere momenten vastleggen waarin je volledige aandacht naar de kinderen gaat. Uiteraard verwacht je dan van je kroost dat ze hetzelfde doen.
  • Organiseer je telefoon. Zijn er apps die je aandacht afleiden, zet deze dan in een aparte map op de tweede pagina. Zo word je niet verleid telkens je je gsm vastpakt.
  • Hou je data bij. Door bij te houden hoeveel tijd je spendeert op je smartphone, leer je veel. Je kunt hiervoor een app installeren, zoals deze MobileDNA die is ontwikkeld door de UGent.

Meer lezen? Internetexpert Clo Willaerts geeft drie pasklare tips om je even van de digitale weg te helpen.

Bronnen: goedgezind.be, hbvl.be, solidaris-vlaanderen.be, imec.be

Meer tips:

“Stel samen met je kind filters en grenzen in bij hun schermgebruik. Of stuur ze deze zomer wat meer de straat op!”

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content