10 bewegingstips voor wie weinig tijd heeft

Door De Redactie

Meer bewegen, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Want niet iedereen heeft de tijd om zich alle dagen naar de fitness te begeven of wekelijks te gaan zwemmen, joggen en hardlopen. Maar geen nood: het zijn de kleine beetjes die helpen! Bewegingsdeskundige David Basdas geeft eerste hulp aan mensen met tijdsgebrek:

1. Reserveer regelmatig een kort moment voor volledige ontspanning door te bewegen. Af en toe een kleine portie lichaamsbeweging stimuleert lichaam en geest en maakt komaf met stress.

2. Je hoeft je niet verplicht te voelen om uren in de fitnesszaal door te brengen. In tegendeel, te hard trainen is slecht voor de gezondheid en zorgt na verloop van tijd alleen maar voor een daling van je enthousiasme. Reserveer wel een moment voor lichaamsbeweging in je agenda, bv. een half uurtje per dag.

3. Als je echt weinig tijd hebt (door een druk familiaal leven, een vermoeiende job, …), ga dan op zoek naar een individuele activiteit, zoals joggen of fietsen. Op die manier hoef je geen rekening te houden met de uurroosters van groepslessen en fitnesscentra.

4. Alleen sporten heeft echter ook enkele nadelen: als je niet begeleid wordt door een professional, is het belangrijk je goed te documenteren. Je kan altijd aan een privé-coach vragen om een persoonlijk trainingsschema op te stellen, of je kan info vragen aan de coaches op het Fitfix-forum.

5. Als je thuis traint, gebruik dan dingen die voorhanden zijn bij je work-out: een comfortabel tapijt om op te zitten, volle flessen om gewicht te heffen, elastieken om te stretchen etc. Er bestaan ook handige dvd's boordevol fitness-oefeningen voor thuis.

6. Bepaal steeds je streefdoelen op korte en op lange termijn. In dit geval gaat het vooral over het verbeteren van je conditie, het versterken van je spieren, overbodige calorieën verbranden en gewicht verliezen.

7. Laat je auto wat vaker aan de kant staan. Ga eens boodschappen doen met de fiets of gebruik het openbaar vervoer en wandel naar je werk. Het zijn deze kleine extra bewegingsmomenten die het verschil maken!

8. Probeer ook op het werk zoveel mogelijk beweging in te bouwen. Ga eens langs bij een collega ipv. een mail te sturen, bied je aan als vrijwilliger om de post op te halen, maak een wandelingetje tijdens de middag en strek af en toe je benen door de trap te nemen ipv. de lift.

9. Vervang zowel thuis als op het werk je gewone stoel door een 'actieve zitplaats' , zoals een zitbal of een kniestoel, die je rug- en buikspieren verstevigen.

10. Las zoveel mogelijk beweging in in je dagelijkse leven. Span je billen op tijdens het afwassen, recht je rug als je je tanden poetst, stretch tijdens het telefoneren en neem grote passen als je de hond uitlaat. Wees creatief met beweging en je zal snel resultaat zien!

Partner Content