10x dingen die je nog niet wist over het orgasme

Door Celine Werner

Oké, we hebben allemaal seks omdat het nu eenmaal in onze natuur zit, en omdat we liefde en passie voor onze partner voelen. Maar we doen het sowieso ook voor dat ultieme hoogtepunt: het orgasme. 

Dit zijn 10 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over dé climax.

Verrassende weetjes over het orgasme

1. Minder dan 20 procent van de vrouwen kan een orgasme bereiken door alleen vaginale penetratie

Kom je maar niet klaar door vaginale penetratie? Je hoeft je dan zeker niet abnormaal te voelen: volgens een onderzoek dat is verschenen in het Journal of Sex & Marital Therapy in 2017, lukt het slechts 18 procent van de Amerikaanse vrouwen om een orgasme te bereiken op deze manier.

2. Maar liefst 36,6 procent van de vrouwen heeft clitorale stimulatie nodig

En dat is toch ook niet verrassend, als je weet dat er zich op deze ‘speciale plek’ allerlei  zenuwuiteinden bevinden.

3. Clitorale en vaginale stimulatie zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden

Dit komt doordat de clitoris ook indirect gestimuleerd wordt door vaginale penetratie, en het gevoel zich doortrekt tot in je lichaam.

4. Voor de meeste vrouwen is voorspel broodnodig

Uit onderzoek blijkt dat voor veel dames het niet alleen enkel om de seks draait, maar ook om intimiteit, waardoor ze ook veel belang hechten aan dat voorspel.

5. Geen enkel orgasme is identiek

Ieder orgasme voelt anders aan, afhankelijk van je omgeving, de omstandigheden, de duur van het voorspel, … waardoor je geen enkele climax met elkaar kunt vergelijken.

6. Een sterker orgasme tijdens de menstruatie

Heel wat vrouwen — en mannen trouwens ook — vinden het vies om seks te hebben tijdens hun maandstonden. En toch is het het proberen waard, want enkel dan kunnen heel wat dames een vaginaal orgasme bereiken. Althans, dat beweren ze toch.


giphy.com

7. Ook vrouwen kunnen last hebben van een refractaire periode

De refractaire periode: het feit dat mannen niet meteen na de ejaculatie opnieuw kunnen ejaculeren, bestaat ook bij vrouwen. Ze gaan seks dan tijdelijk als onaangenaam ervaren, omdat fysieke aanraking dan even te overweldigend is.

8. Pijn bij het orgasme

Wist je dat er zelfs een naam voor bestaat: dysorgasmie. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen door een seksueel trauma.

9. Een orgasme tijdens het slapen

Een natte droom kan enkel bij mannen voorkomen? Mis! Word je wakker met het gevoel dat je een orgasme hebt gehad? Dan heb je dat niet alleen gedroomd!

10. Nipplegasms

Bij een klein aantal vrouwen is de gevoeligheid van de tepels zo hoog, dat ze enkel kunnen klaarkomen door de stimulatie van de tepels.

Bron: famme.nl – Beeld: gettyimages.be

Ook de moeite om te lezen:

Partner Content