8 kenmerken van mensen met hoge emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie klinkt nog niet zo bekend in de oren. Maar zij die aan een hoog percentage voldoen, weten maar al te goed wat er allemaal bij komt kijken. Deze 8 kenmerken herkennen ze zeker! 

Emotionele intelligentie, ook bekend als EQ, is een aanvulling van de gekende IQ. Het EQ wordt gebruikt om te onderzoeken in welke maten mensen emotioneel vaardig zijn met expressie, zelfkennis en empathisch vermogen. Zij die op een EQ-test hoog scoren, hebben vaak dezelfde kenmerken, gevoelens en gedachten. We zetten ze op een rijtje:

Je hebt een krachtige emotionele woordenschat

Alle mensen ervaren emoties, maar het is een select groepje die nauwkeurig kunnen beschrijven wat ze precies voelen. Mensen met een hoog EQ beheersen hun emoties omdat ze die ook begrijpen, daarom gebruiken ze soms uitgebreide woordenschat om precies uit te leggen wat ze bedoelen. Veel mensen zouden hun emoties beschrijven met woorden als ‘Ik voel mij slecht’, terwijl mensen met een hoog EQ het zouden omschrijven als ‘prikkelbaar’, ‘gefrustreerd’, ‘angstig’.

Je bent nieuwsgierig naar mensen

Het maakt niet uit of je introvert of extravert bent, emotioneel intelligente mensen zijn nieuwsgierig naar iedereen in de omgeving. Deze nieuwsgierigheid komt voort uit hun gevoel voor empathie, een van de belangrijkste toegangspoorten tot een hoog EQ. Hoe meer je om mensen geeft, hoe groter de nieuwsgierigheid die je gaat hebben.

Je houdt van verandering

Emotioneel intelligente mensen zijn flexibel en vinden het niet erg om zich aan te passen. Angst voor verandering is in hun ogen verlammend en een bedreiging voor succes en geluk. Ze gaan op zoek naar verandering en naar een bijpassend plan van aanpak.

Je kent je eigen sterke en zwakke punten

Mensen met een hoog EQ begrijpen niet enkel hun eigen emoties, maar ook hun eigen sterktes en zwaktes. Ze weten perfect hoe ze deze twee kunnen uitspelen om zo’n groot mogelijk succes te halen.

Je hebt een goed karakter

Jouw emotionele intelligentie maakt je sterk in sociaal bewustzijn. Je kunt de gedachten en gevoelens van anderen lezen, ze begrijpen en daarop anticiperen. Mensen zijn geen mysterie voor jou. Je weet elke persoon daardoor je motiveren op de juiste manier.

Je bent moeilijk te beledigen

Jij hebt een sterk beeld van jezelf en je weet perfect wat je zelf kan en minder goed kan. Dat laatste zorgt er niet voor dat je zelfvertrouwen daalt, integendeel. Het is dus heel moeilijk voor anderen om jouw te beledigen want jij kent jezelf goed genoeg om te weten wat waar en niet waar is. Jouw olifantenvel ziet een duidelijk verschil tussen humor en een belediging.

Je zegt gemakkelijk ‘nee’ tegen jezelf en tegen anderen

Mensen met emotionele intelligentie hebben een geweldige zelfbeheersing, waardoor je impulsieve acties vermijdt. Ze draaien niet rond de pot met ‘Ik denk niet dat ik kan …’ of ‘Ik ben niet bepaald …’. Ze zijn niet bang om het sterke woord ‘nee’ te gebruiken. Ze zullen niets doen dat ze niet zien zitten of waarvan ze weten dat het geen succes wordt.

Je kunt gemakkelijk je eigen fouten loslaten

Emotioneel intelligente mensen hebben geen moeite om afstand te nemen van hun eigen fouten. Dat wil niet zeggen dat ze die fouten vergeten. Door ze op veilige afstand bij te houden, zijn ze in staat te verwijzen naar die fouten en ze later aan te passen en erop te anticiperen.

Bron: realsimple.com / Wikipedia.be / Foto: Getty Images

Lees ook:

 

Partner Content