Brandnetel

4 x huis-, tuin- en keuken-EHBO

Door De Redactie
 • Kruidnagel
  Wanneer je last hebt van kiespijn maak je best zo snel mogelijk een afspraak met je tandarts. In afwachting kun je gebruik maken van kruidnagel om de pijn te verzachten. Kauw voorzichtig op één of meerdere kruidnagels of breng met een wattenstaafje kruidnagel-olie aan op de pijnlijke plek. Denk eraan dat het enkel de pijn wegneemt, maar niet de oorzaak van het probleem.
 • Gember
  Gember heeft een zeer brede variatie aan geneeskrachtige eigenschappen. Het is een effectief middel om misselijkheid, braakneigingen en reisziekte tegen te gaan. Het eten van gember zou ook goed zijn voor een vlotte spijsvertering. Bovendien helpt de regelmatige consumptie van gember om spierpijn en krampen te voorkomen. Je kan zelf gemakkelijk gemberthee maken op de volgende manier:
 1. Schil een stuk gemberwortel (5 cm) en snijd deze in plakjes
 2. Laat de plakjes ongeveer 15-20 min. zachtjes koken
 3. Zeef de thee en voeg eventueel honing en een schijfje citroen toe
 • Β Stinkende gouwe
  Het sap van de stinkende gouwe, een plant die vaak te vinden is in velden en bermen, kun je gebruiken voor de bestrijding van wratten. Knijp wat vers sap uit een steeltje van de plant en breng dat gedurende enkele maanden verschillende keren per dag aan op de wrat. Het sap kan een bijtende werking hebben op de rest van de huid. Vergeet dus zeker je handschoenen niet bij het plukken van de plant!
 • Brandnetels
  Brandnetels, vooral te vinden langs bosranden en bermen, staan bekend voor hun zuiverende werking. Maar wist je dat je ze ook kunt gebruiken wanneer je last hebt van een vervelende prikkelhoest? Brandnetelthee is te vinden in de supermarkt, maar je kunt het ook zelf maken.
 1. Pluk de toppen (met blaadjes) van de brandnetels
 2. Was de blaadjes, doe ze in een tas en voeg kokend water toe
 3. Dek de tas af en laat zo’n 10 min. trekken
 4. Zeef het geheel en je zelfgemaakte thee is klaar!

Nog meer inspiratie nodig om vervelende kwaaltjes op een natuurlijke manier op te lossen? Hier vind je er nog een aantal!

Gastredacteur:Β Jill Van der Auwera

Partner Content