5 feiten of fabels over snurken

5 feiten of fabels over snurken

Last van een snurker naast je in bed? Of beweert jouw partner dat jíj snurkt? Kom hier de zin en onzin over snurken te weten. Komt het omdat je op je rug slaapt of niet? En helpt een tennisbal in je pyjama?

Als je op je rug slaapt, snurk je vaker

Waar! Als je slaapt, verslappen je spieren. Daarom slapen er ook zo veel mensen met hun mond open. Als je op je rug ligt, dan valt je tong door de zwaar tekracht makkelijker naar binnen. Hierdoor wordt je luchtweg nauwer. Wanneer de ingeademde lucht tijdens je slaap door die verkleinde opening moet, dan kunnen de spieren en weefsels in je keel (die ook verslapt zijn) gaan trillen, en dat is snurken.

Een tennisbal in de pyjama is een goede oplossing tegen snurken

Niet waar! Wat je vooral met zo’n tennisbal bereikt, is dat de snurker telkens opnieuw uit zijn slaap gehaald wordt. Met prikkelbaarheid, vermoeidheid en irritatie tot gevolg. Een por in zijn zij heeft trouwens hetzelfde effect. Hij stopt even met snurken omdat hij wakker wordt en van houding verandert, maar zodra hij weer ontspant, begint het gesnurk opnieuw.

Als je magerder wordt, snurk je niet meer

Soms waar! Snurken heeft vooral te maken met de anatomie van je keel (bv. een grote tong, dikke keel amandelen, een verlengde huig), en niet zozeer met je gewicht. Wel wordt de kans groter dat je begint te snurken als je veel dikker geworden bent. Het toegenomen vetpercentage zit namelijk ook in je keelholte. Doordat die holte kleiner wordt, is er minder
ruimte om doorheen te ademen als je slaapt, waardoor je gaat snurken. In zo’n geval kan gewichtsverlies een oplossing zijn.

Mannen snurken vaker dan vrouwen

Waar! Ruwweg 4 op de 10 mannen tegenover 2 op de 10 vrouwen snurken. Een mogelijke theorie is dat vet zich bij mannen makkelijker vastzet op de hals, de borstkas en de buik. Terwijl bij vrouwen het vet vooral op de heupen gaat zitten. Als vrouwen snurken, heeft dat vaak te maken met een veranderende hormoonspiegel, bijvoorbeeld na de menopauze.

Een neusoperatie kan snurken verhelpen

Niet waar! Je neus is maar zelden de oorzaak van gesnurk. Meestal is de boosdoener een verslapte tongspier die de luchtweg gedeeltelijk afsluit. De meest voorkomende oplossing is een mondstukje dat je tong in dagpositie houdt.

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)