Slaap wél: zo help je gesnurk de wereld uit

Slaap wél: zo help je gesnurk de wereld uit
Germany, Paar im Bett, Mann schnarcht

Lig je ‘s nachts wakker van de decibels die je partner produceert? Of ben jij de snurker in huis? Maar liefst 6 op de 10 – vooral oudere – Belgen snurkt. En in tegenstelling tot wat velen denken, is het niet altijd zo onschuldig!

Oké, gevaarlijk is het niet, maar aangenaam allerminst. En op termijn kan het zelfs ongezond zijn voor wie naast de schone (snurkende) slaper ligt.

Het geluid van een drilboor

Want een goede nachtrust en een ronkende partner gaan nu eenmaal niet samen. Snurkers produceren gemiddeld tussen de 40 en 80 decibel, dat is ongeveer even luid als iemand die praat. “Naast iemand liggen die 80 decibel snurkt, zal je gehoor niet beschadigen, maar het heeft wel een invloed op je lichaam”, legt audioloog Bart Vinck (UGent) uit aan Het Nieuwsblad. “Het is een ­storend, onder­broken geluid, en je lichaam reageert daarop met een hoge bloeddruk en een snellere hartslag – je geraakt in een toestand van spanning ­terwijl je moet slapen en dat heeft, zeker op lange termijn, schadelijke effecten op hart en bloedvaten.”

Oorzaken van snurken

Snurken treedt op bij het inademen. Er ontstaat turbulentie in de luchtstroom, waardoor de slijmvliezen beginnen te trillen en het ronkende geluid ontstaat. Het kost snurkers extra moeite om te ademen – wat een impact op de slaapkwaliteit kan hebben. Maar dat valt in het niets bij de prijs die de bedpartner betaalt.

Snurken kan veroorzaakt worden door:

 • Een allergie: een huisstofmijtallergie of hooikoorts kan ervoor zorgen dat je neusslijmvliezen zwellen. Zo bemoeilijken ze het ademhalen.
 • Een obstructie in de keel of de neus: denk bijvoorbeeld aan vergrote amandelen of neuspoliepen die een vlotte luchtdoorstroming in de weg staan.
 • De positie van je kaak: de ondertanden van mensen met een overbeet staan wat naar achteren. Hierdoor verkleint de diameter van je keel, en door een kleine keelopening ga je sneller snurken.
 • Overgewicht: dat er steeds meer snurkers zijn, komt voornamelijk omdat er ook steeds meer mensen aan overgewicht lijden. “Omdat er meer vetmassa ter hoogte van de hals zit, is er druk op de lucht­wegen. Die obstructie maakt dat je gaat snurken”, vertelt professor Johan ­Verbraecken, coördinator van het Slaapcentrum van het Universitair ­Ziekenhuis Antwerpen aan Het Nieuwsblad.
 • Slaapapneu: sommige snurkers kunnen last hebben van slaapapneu. Hierbij treden er ademstops op tijdens je slaap. Het gesnurk valt dan een tiental seconden stil, om te herbeginnen met een luid, gierend geluid.

Stop het snurken:

Op het internet vind je tal van hulpmiddeltjes die snurken beloven tegen te gaan. Of het snurken wel degelijk verholpen wordt, verschilt echter van persoon tot persoon.

Voor de snurker:

 • Gezond gewicht: Maar liefst 85 procent van de snurkers kampt met overgewicht, vaak zelfs met obesitas. Het streven naar een gezond gewicht is dus een eerste belangrijke stap.
 • Ook voldoende beweging wordt aangeraden. Hierdoor versterk je je spieren, en ga je minder snel snurken.
 • Vermijd alcohol: Alcohol doet de neusslijmvliezen opzwellen, waardoor je door de mond gaat ademen en de kans op apneu opnieuw toeneemt.
 • Heb jij een allergie? Een ontzwellende en ontstekingsremmende neusspray zou al voldoende zijn om het snurken te verhelpen.
 • Er bestaan ook dopjes die je in de neus plaatst. Deze zorgen ervoor dat je neus minder vernauwt tijdens het inademen.

Voor de partner:

 • Voor je je partner naar een andere kamer verbant, kun je het volgende afspreken: kruip een halfuurtje vroeger in bed. Dan ben je ingeslapen en heb je – in het beste geval – veel minder last van het geluid.
 • Oordoppen kunnen wonderen doen, maar niet de gewone oordoppen waarmee je naar een festival gaat. “Die zijn gemaakt om hoge tonen buiten te houden, en niet de lage frequenties van snurken”, aldus Vinck. “Op maat gemaakte doppen kunnen dat wel, ze verminderen het geluid met maar liefst 27 decibel.

Bron: Het Nieuwsblad en Goed Gevoel. Beeld: GettyImages

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)