Hooikoorts: met deze 15 tips beperk je de klachten

Hooikoorts: met deze 15 tips beperk je de klachten

Aangename temperaturen en alles stilaan in volle bloei, da’s puur genieten! Of niet? Heb jij ook last van een lopende of verstopte neus, slechte ademhaling en jeukende ogen? Dan is die vervelende hooikoorts waarschijnlijk niet ver weg.

Het mooie weer van enkele weken geleden zorgde al voor meer hooikoorts, en nu waarschuwt ook het federale onderzoekscentrum Sciensano voor meer berkenpollen in de lucht.

Hooikoorts

De berk, de hazelaar en de els worden gezien als de meest allergieverwekkende bomen in België. De stuifmeelkorrels (of pollen) die ze afgeven, zorgen ervoor dat sommige mensen een allergische reactie krijgen in de vorm van hooikoorts.

“Op zaterdag 16 maart hebben we in Brussel een gemiddelde concentratie van 31 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht gemeten. Met dit niveau kunnen sommige mensen met allergieën al symptomen ervaren”, zegt Marijke Hendrickx van Sciensano aan Het Nieuwsblad. Daarnaast geeft ze aan dat het moeilijk te voorspellen is hoe intens het hooikoortsseizoen nog wordt: de pollenconcentraties zijn elk jaar anders en ook het weer speelt een grote rol.

Hooikoortsklachten? Met deze tips beperk je ze:

 1. Neem vaker een douche waarmee je de pollen van je haar en lichaam spoelt.
 2. Heb je huisdieren? Geef hen dan ook regelmatig een wasbeurt om stuifmeel uit hun vacht te verwijderen.
 3. Smeer regelmatig een dunne laag vaseline in en rond je neusgaten en eventueel ook op je wimpers. Hierdoor zullen de pollen aan de vaseline blijven plakken.
 4. Probeer niet in je ogen te wrijven, en leg af en toe een nat washandje op je ogen.
 5. Laat de was liever niet buiten drogen om pollen op je kledij te vermijden.
 6. Dagelijks een paar theelepels honing eten verhoogt de weerbaarheid tegen stuifmeel. Haal de honing bij je lokale imker, omdat die de pollen uit jouw buurt bevat.
 7. Eet ook veel rode ui, appels, knoflook en groene thee. Deze producten bevatten een grote hoeveelheid quercetine, dat is een stof die een allergische reactie op de pollen blokkeert en ontstekingsreacties in de luchtwegen vermindert.
 8. Plan je uitstapjes verstandig: een boswandeling of picknick in de vrije natuur is geen goed idee als je last hebt van hooikoorts. Ga liever naar zee, daar is de pollenconcentratie lager dan in de rest van het land.
 9. Draag een zonnebril wanneer je naar buiten gaat.
 10. Ga naar buiten na een regenbui, de regen heeft een groot deel van het stuifmeel weggespoeld. Op winderige dagen blijf je beter binnen, want dan verspreidt het stuifmeel zich makkelijk.
 11. Vraag eens aan iemand anders om het gras af te rijden en blijf weg van plekken waar het gras wordt afgereden.
 12. Hou het autoraam liefst zoveel mogelijk gesloten. Vraag aan je garagist om een pollenfilter te installeren, al is dit bij de meeste auto’s standaard voorzien.
 13. Verlucht je huis in de ochtend wanneer er minder stuifmeel in de lucht is. Hou ramen en deuren in de namiddag gesloten.
 14. Stofzuig een keer meer en neem meubels en andere oppervlakken in huis af met een vochtige doek.
 15. Hou je graag in de gaten hoe hoog de pollenconcentratie is? Neem dan een kijkje op de Air Allergy-site van Sciensano.

Gezichtsmassage tegen de symptomen van hooikoorts

Deze gezichtsmassage gaat een vermoeid gelaat tegen en verlicht allerlei klachten die je kunt krijgen bij allergieën. Krom je twee wijsvingers, leg ze op je gezicht en masseren maar!

Coverbeeld: Getty Images

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)