Getty Images

Verkoudheid: 6x dingen die je nog niet wist

Door De Redactie

Het is de tijd van het jaar! Een verkoudheid, een pijnlijke neus of griep. Iedereen krijgt er vroeg of laat wel mee te maken. Maar wist je bijvoorbeeld dat niezen met je hand voor je mond toch niet zo hygiënisch is? Wij sommen enkele weetjes over verkoudheden voor jou op.

De herfstperiode is een heerlijke tijd, maar de vallende blaadjes brengen jammer genoeg ook weleens een fikse verkoudheid met zich mee. Wij verklappen je zes weetjes over dit typische herfstkwaaltje.

Met je hand voor je mond hoesten is niet voldoende

Het lijkt misschien hygiënisch om bij een hoestbui je hand voor je mond te houden, maar dat is het eigenlijk niet. De bacteriën en virusdeeltjes komen namelijk zo op je hand terecht, waardoor je nog steeds anderen kunt besmetten. Om dat te vermijden, was je dus het best zo veel mogelijk je handen. Een ontsmettende handgel kan ook helpen.

Je mag een loopneus niet snuiten

Als je te hard snuit, kan je verkoudheid zich naar je sinussen verplaatsen en loop je ook meer kans op sinusitis. Wil je toch je neus snuiten? Probeer dan niet te veel druk te zetten en doe het eventueel neusgat per neusgat.

Neussprays zijn niet gevaarlijk

Over neussprays doen veel verhalen de ronde, maar op zich kunnen ze geen kwaad. Het is wel zo dat je het best beperkt gebruikt. Gebruik je het te veel? Dan kunnen ze je neusslijmvlies irriteren. Niet langer dan een week sprayen dus.

Bij jonge kinderen worden neussprays wel afgeraden. Druppels of sprays met een fysiologische zoutoplossing zijn dan een goed alternatief.

Pittig eten helpt bij een verstopte neus

Gekruid en pikant eten bevat capsaïcine. Dat stofje zorgt niet alleen voor een pikante smaak, maar het helpt ook om je neus weer vrij te maken. Mensen die vaak pikant eten, zouden trouwens ook minder vatbaar zijn voor verkoudheden.

Verkoudheden verhelp je niet met antibiotica

Antibiotica doden enkel bacteriën, geen virussen. Aangezien een verkoudheid meestal veroorzaakt wordt door een virus, hebben antibiotica dan helemaal geen zin. Enkel bij bacteriële complicaties, zoals een longontsteking, worden antibiotica aangeraden.

Griep is geen zware vorm van een verkoudheid

Hoewel sommige symptomen van een griep en een verkoudheid erg op elkaar lijken, zijn het twee verschillende aandoeningen die door twee verschillende virussen worden veroorzaakt. Een ander verschil is dat griep vaak plotseling opduikt, terwijl een verkoudheid zich langzaam ontwikkelt.

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes

Partner Content