7 tips tegen een slechte adem

7 tips tegen een slechte adem

 

Halitose of een onfrisse adem is nog altijd iets waar we moeilijk over praten, terwijl zo’n 40% van de volwassenen er regelmatig of continu last van heeft. Het goede nieuws: er kan – meestal – iets aan gedaan worden.

 

DIT HELPT/HELPT NIET

1 Drink genoeg. Een droge mond geeft veel gemakkelijker aanleiding tot een vieze adem. Je mond kan uitdrogen als je met open mond slaapt of snurkt, als je ademt door je mond in plaats van door je neus, als je bepaalde medicijnen slikt of alcohol of veel koffie drinkt. Probeer per dag 2 liter water te drinken, zeker als je een droge mond hebt.

2 Een lege maag kan voor een slechte adem zorgen. Probeer regelmaat te krijgen in je eetpatroon en om de drie tot vier uur iets te eten, tussendoortjes meegerekend.

3 Probeer te stoppen met roken: dat is de enige manier om van je rokersadem af te komen. Die krijg je doordat inhalatiestoffen van sigaretten aan je slijmvliezen blijven plakken en je adem naar rook doen ruiken.

4 Eet minder look en uien. Die zorgen in je lichaam voor zwavelverbindingen die gaan ruiken in je adem. Als ze eenmaal uit je systeem zijn verdwenen, ruik je ze niet meer, maar het effect ervan kan tot twee dagen later nog te merken zijn.

5 Mondspoelwaters helpen maar tijdelijk, net als muntjes, kauwgom en pastilles. Knabbelen op een vers muntblaadje is beter. Ook een takje verse peterselie is een goed alternatief: peterselie bevat chlorofyl, een bacteriedodende stof.

6 Een goede tandenpoetsroutine: 2 keer per dag flossen, daarnaast tandenstokers of borsteltjes gebruiken én je tong dagelijks schoonmaken met een tongschraper: dat zou moeten volstaan. Het is belangrijk dat je die tongschraper zo ver mogelijk naar achteren op je tong zet, dat is de plaats die dit het meeste nodig heeft. Als je kokhalsreflex je parten speelt, begin dan niet helemaal achteraan maar schraap geleidelijk aan telkens een stukje verder naar achter. Het kan ook helpen om niet op je nuchtere maag te schrapen of om de tongschraper nat te maken.

7 Is je ademprobleem bijzonder hardnekkig? Maar dan eens een afspraak voor een ademgeurconsultatie in het UZ Leuven. Op deze speciale dienst start men met een aantal vragen over je gezondheid, je klachten, je medicijngebruik en je gewoonten qua mondhygiëne. Daarna wordt je adem geanalyseerd. Je mond wordt onderzocht en als het nodig is, wordt een uitstrijkje van je tongbeslag onder de microscoop gelegd. Als blijkt dat er een onderliggend probleem is dat niets met je mond te maken heeft, word je doorverwezen naar een neus-, keel—en oorarts of een gastro-enteroloog.

Lees ook:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)