Goed je tanden poetsen? Dit zijn dé ultieme tips van de tandarts!

Goed je tanden poetsen? Dit zijn dé ultieme tips van de tandarts!
Getty Images

Het allermooiste accessoire? Een glimlach! Verzorg je tanden goed voor een gezond en stralend gebit. De tandarts geeft zijn ultieme tips over hoe je best je tanden kunt poetsen.

Een gezonde mond

Dat het belangrijk is om regelmatig naar de tandarts te gaan voor een controlebezoek, hoeven we je vast niet te vertellen. Zo kunnen eventuele problemen op tijd worden vastgesteld en verholpen worden, waardoor ook grote en dure behandelingen vermeden kunnen worden. Toch begint een gezonde mond in je eigen badkamer, meer specifiek tijdens het tandenpoetsen. Hoe je dat perfect doet, lees je hier!

9x goed je tanden poetsen

1. Hoe lang moet je poetsen?

Een goede poetsbeurt duurt minstens twee minuten. De meeste volwassenen poetsen veel te kort. Als je een indruk wilt krijgen van de lengte van een goede poetsbeurt, kun je eens een stopwatch gebruiken. In elektrische tandenborstels zit die functie dikwijls al verwerkt.

2. Hoe moet je poetsen?

Om zorgvuldig te poetsen maak je kleine, cirkelvormige bewegingen. Besteed extra aandacht aan de tandvleesrand, de moeilijk bereikbare achterste kiezen en de omgeving van vullingen. Werk van de buiten- naar de binnenkant en poets dan bovenop de tanden om zeker te zijn dat je geen vlakken overslaat. Poets ook je tong voor een frisse adem.

3. Hoe vaak per dag moet je poetsen?

Poets je tanden minstens twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds. Als je kunt, poets dan na elke maaltijd, dus drie keer per dag.

4. Welke tandenborstel kies je best?

Kies voor een tandenborstel met een kleine kop, omdat je daarmee de achterste kiezen en andere moeilijke plekken makkelijker kunt bereiken. Voor sommige mensen is een elektrische tandenborstel een goed alternatief: zo ben je zeker dat je de juiste cirkelvormige bewegingen maakt.

Een mediumborstel is daarbij de beste keuze. In een tandenborstel waarvan de haren te zacht zijn, kan de tandpasta sneller blijven kleven waardoor je een te schurend effect krijgt. Als je problemen hebt met je tandvlees, dan kun je wél best voor een zachte tandenborstel kiezen.

5. Wanneer moet je je tandenborstel vervangen?

Vervang je tandenborstel wanneer er tekenen van slijtage zijn, of minstens om de drie maanden. Het is ook belangrijk dat je een nieuwe tandenborstel neemt als je ziek bent geweest, omdat er in de borstelharen soms bacteriën kunnen blijven hangen waardoor de infectie kan terugkeren.

6. Welke tandpasta kies je?

Kies voor een tandpasta met fluoride: die maakt je tanden minder kwetsbaar en zorgt ervoor dat je minder snel gaatjes krijgt. Het is belangrijk dat je een tandpasta gebruikt die voor jou geschikt is. Er zijn heel wat speciale tandpasta’s verkrijgbaar voor uiteenlopende aandoeningen, zoals tandbederf, tandvleesaandoeningen, tandsteen, verkleuringen en gevoelige tanden.

7. Is flossen nodig?

Er zijn altijd plekjes tussen je tanden waar je niet goed bij kunt met je tandenborstel. Flos daarom altijd tussen je tanden om vuil weg te halen, vooraleer je gaat poetsen. Zo kan de fluoride in je tandpasta ook tússen je tanden z’n werk doen.

8. Is het nuttig om mondwater te gebruiken?

Er bestaan heel wat misvattingen over spoelmiddel voor de mond. Zo denken velen dat het je gebit grondiger zou reinigen omdat het plaatsen bereikt waar je reguliere tandenborstel niet bij kan, waardoor poetsen eigenlijk overbodig wordt. Maar dat klopt niet helemaal. Onderzoek toont namelijk aan dat spoelen de tandplak niet verwijdert, maar hoogstens afremt. Bovendien geeft het een vals gevoel van frisheid en schoonheid in de mond. Conclusie: spoelen mag, maar het is vooral belangrijk om heel grondig je tanden te poetsen.

9. Wanneer begin je best met het tandenpoetsen?

Zodra je kind zijn of haar eerste tandjes krijgt, kun je starten met het leerproces. Zorg voor een leuke tandenborstel en een tandpasta, aangepast voor kinderen. Toon daarna je kind hoe het moet: ze leren immers veel door hun ouders te kopiëren. Je pakt de poetsbeurt het best aan op een speelse manier, bijvoorbeeld door zijn of haar favoriete liedje te spelen tijdens het tandenpoetsen. Het is belangrijk om een zekere routine aan te leren, zodat je kind leert dat tandenpoetsen bij het ochtend- en avondritueel hoort.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Bronnen: De Eerste Show, Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)