74% van de Vlamingen sport om gewicht te verliezen

Door De Redactie

Uit onderzoek bij 3000 Vlamingen blijkt dat de meerderheid (58%) vindt dat hij of zij genoeg beweegt. Mannen blijken het sportiefst te zijn: 83% van de mannen sport meer dan anderhalf uur per week tegenover 74% van de vrouwen. Toch neemt een tiende van de respondenten - ongeacht het weer - de auto voor een verplaatsing van minder dan een kilometer.

Gewichtsverlies
 

Met onze conditie is het goed gesteld, of dat denken we althans zelf: vier op tien respondenten is ervan overtuigd dat zijn conditie even goed is als die van de gemiddelde Vlaming. Bijna 32% schat zijn conditie zelfs beter in.  74% van de Vlamingen sport dan ook regelmatig met als voornaamste motivatie ‘gewichtsverlies’ (80%). Misschien speelt ook een ‘beter seksleven’ een rol, want 78% van de mannen en 65% van de vrouwen is van mening dat bedprestaties hand in hand gaan met een goede conditie.

Toch vindt meer dan 22% het moeilijk tot zeer moeilijk om regelmatig en actief aan beweging te doen. Ons drukke leven blijkt vaak een spelbreker te zijn, want precies de helft van de respondenten vindt ‘gebrek aan tijd’ de voornaamste belemmering om te sporten.

Vlaanderen fietsland

Vlaanderen is meer dan ooit een fietsland en dit wordt bevestigd in het onderzoek: fietsen  is met stip de meest uitgeoefende sport bij zowel mannen (67%) als vrouwen (57%).  De top vijf ziet er verder voor een groot stuk gelijkaardig uit voor de beide geslachten. Weinig verrassend is dat mannen liever op het voetbalveld te vinden zijn terwijl vrouwen liever uitblinken op de dansvloer.

Top 5 van de meest uitgeoefende sporten door mannen
1. Fietsen (67%)
2. Lopen (53%)
3. Fitnessen (27%)
4. Zwemmen (21%)
5. Voetbal (11%)

Top 5 van de meest uitgeoefende sporten door vrouwen
1. Fietsen (57%)
2. Lopen (49%)
3. Fitnessen (29%)
4. Zwemmen (25%)
5. Dansen (16%)

Voor het meinummer van het gratis tijdschrift çava? peilde CM bij meer dan 3.000 Vlamingen naar hoe het met hun conditie is gesteld. De resultaten van het onderzoek kan je nalezen in de nieuwe editie van çava?, het gratis huis-aan-huisblad van CM Midden-Vlaanderen, CM Antwerpen en CM regio Mechelen–Turnhout.

Partner Content