9 ongemakken die een invloed hebben op je maandstonden

Door Celine Werner

Menstrueren is onder ‘normale’ omstandigheden sowieso al geen pretje! Maar duren je maandstonden zeer lang of uitzonderlijk kort? Of zijn ze zwaarder of lichter dan je gewend bent? Dan kan dit misschien betekenen dat je met bepaalde gezondheidsproblemen te kampen hebt.

Polycysteus-ovariumsyndroom

Wist je dat eierstokken niet enkel vrouwelijke maar ook een klein beetje mannelijke hormonen aanmaken? Maar bij vrouwen met het polycysteus-ovariumsyndroom produceren de eierstokken meer mannelijke hormonen dan normaal is. Cysten op de eierstokken en onregelmatige maandstonden zijn dan onder andere een vervelend gevolg.

Endometriose

Endometriose is een ziekte waarbij baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoederholte voorkomt. Het komt dan bijvoorbeeld op andere organen terecht, met vervelende ontstekingen tot gevolg. De meeste symptomen van endometriose hebben een cyclisch karakter en verergeren tijdens de menstruatie onder invloed van de oestrogenen (vrouwelijke hormonen).

Fibromen

Fibromen of vleesbomen zijn goedaardige gezwellen of knobbels in de spierwand van de baarmoeder, die zware en langdurige menstruatie veroorzaken.

Schildklierproblemen

Bij een teveel aan schildklierhormonen zijn je maandstonden korter, liggen ze verder uit elkaar en zijn ze ook een pak lichter. Voor sommigen misschien wel het enige positieve puntje aan de schildklierstoornis. Maar dat betekent wel geen goed nieuws als je een zwangerschapswens hebt, want het kan er een behoorlijke impact op hebben.

Maandstonden

Stress

Maandstonden zijn er nu eenmaal om ons lichaam voor te bereiden op een zwangerschap. Bij stress maak je het hormoon cortisol aan, die je lijf zal vertellen dat het niet het geschikte moment is om een baby te dragen. Is die stress zodanig hoog dan kunnen de maandstonden wegblijven of heel onregelmatig en hevig zijn.

Overgewicht

Vrouwen met overgewicht hebben vaak een verminderd aantal eisprongen en dus uitblijvende menstruaties. Buikvet leidt namelijk tot verhoogde insulinespiegels, wat de groei van follikels (blaasjes waarin de eicellen zich ontwikkelen) kan verstoren.

Ondergewicht

Voor een zwangerschap heeft het lichaam energie nodig, daarom dat er bij een tekort aan lichaamsvet geen eisprong plaatsvindt. Daarnaast raakt ook de hormoonhuishouding verstoort. Te snel afvallen, een eetstoornis of ondergewicht geven met andere woorden spanningen in je lichaam. En dus kunnen andere lichaamsprocessen net als bij stress worden afgezwakt, en zal de menstruatie uitblijven tot er weer sprake is van normaal lichaamsgewicht.

Borstvoeding

Dit is geen ongemak maar wees toch waakzaam voor dit: ben je een tijdje geleden bevallen en geef je nu volop borstvoeding? Dan kan het nog even duren eer de menstruatiecyclus weer op gang komt. Pas op: je bent al heel snel vruchtbaar, dus gebruik borstvoeding zeker niet als anticonceptie.

Kanker

Vrouwen in de overgang, zijn geneigd om onregelmatige bloedingen na de menopauze te negeren. Maar bloedingen tussen de gebruikelijke menstruaties door of na de menopauze kunnen wijzen op baarmoederhalskanker. Wees dan vooral waakzaam als je normaal nooit last hebt van onregelmatig bloedverlies.

Bron: gynaecoloog Anita Mitra via goodhousekeeping.co.uk

Vond je dit boeiend? Dan zal dit jou ook interesseren:

Partner Content