Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Aha! Daarom heb je zoveel honger tijdens je menstruatie

Door Rani Merckx

Slinkt jouw voorraad chips en koekjes ook aan een recordtijd tijdens je menstruatie? Schuif dit onderzoek maar even onder de neus van manlief en de kids tijdens het kibbelen om die ene chocoladereep, want tijdens onze menstruatie voelen we ons niet alleen emotioneler, maar ook hongerig!

Hongergevoel neemt toe

In de periode tussen de eisprong en de menstruatie maakt je lichaam zich klaar voor een eventuele zwangerschap. Je geslachtshormonen – oestrogeen en progesteron – ervaren een piek, waardoor je stofwisseling versnelt én je hongergevoel toeneemt.

Tijdens je menstruatie verbruik je ook meer energie: zo verbrand je 100 à 300 calorieën per dag, oftewel 15 procent meer dan anders! En ons lichaam is als een geoliede machine: hoe meer energie je verbruikt, hoe meer brandstoffen (aldus voedingsstoffen) je nodig hebt.

Comfort food = happy food

Deze hormoonveranderingen hebben een invloed op de neurotransmitters in je hersenen, zoals serotonine. Deze speelt een belangrijke rol voor je gemoedstoestand én zin in kleine ‘goestinkjes’. Bij een laag niveau aan serotonine zul je sneller grijpen naar suiker- en koolhydraatrijk voedsel. Daarnaast neemt ook de hoeveelheid cortisol – het stresshormoon lichtelijk toe, waardoor je dus gevoeliger bent voor koolhydraatrijk voedsel.

Je eet je als het ware dus weer blij!

Dit kun je doen:

  • Haal vóór je menstruatie voedingsmiddelen in huis die rijk zijn aan ijzer (schaaldieren, spinazie en rood vlees) en magnesium (avocado’s, noten en pure chocolade). Dit zijn twee mineralen waar veel vrouwen een tekort aan hebben als ze ongesteld zijn.
  • Hou gedurende de dag je bloedsuikerspiegel op peil door verstandig te ontbijten met veel eiwitten en vezels.
  • En zoals altijd: drink voldoende water om gehydrateerd te blijven!

Beeld: GettyImages

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content