Aha: daarom weeg je meer tijdens je menstruatie

Door Jolien Thieleman

Nee, het ligt niet altijd aan jou: heel wat vrouwen zien de weegschaal een tikkeltje de hoogte ingaan tijdens hun menstruatie. Maar hoe komt dat nu precies?

Je menstruatie is veel meer dan alleen een bloeding: het bestaat uit een hoop hormonale en lichamelijke schommelingen die ervoor kunnen zorgen dat je (tijdelijk) wat meer weegt. Sommige vrouwen zien zelfs tot 3 kilo meer op de weegschaal staan. En dat is heel normaal!

De oorzaken

Wetenschappers gingen op onderzoek om de verklaring te achterhalen. Ze baseerden zich op symptoomdagboeken van honderden vrouwen en vonden de volgende 4 oorzaken:

1. Oestrogeen

Onvermijdelijk, maar waar: aan het begin van je cyclus gaat het vrouwelijke hormoon oestrogeen de hoogte in en houdt automatisch meer vocht vast in je lichaam. Dat verklaart niet alleen gewichtstoename, maar ook een vervelend opgeblazen gevoel. Als je maandstonden effectief beginnen, daalt het weer.

2. Progesteron

Als oestrogeen daalt, neem progesteron toe. Dit hormoon zorgt op zijn beurt voor spanning in je borsten en vochtophoping in je buik en benen. Na een piek gaat het progesteronniveau gelukkig pijlsnel omlaag. De kilo’s die je bent bijgekomen, ben je normaal gezien dus snel weer kwijt. Op voorwaarde dat je het volgende puntje onder controle hebt gehouden, natuurlijk ;-).

3. Zin om te eten

En niet zomaar in eender welk eten. Weinig vrouwen grijpen naar een worteltje of stukje komkommer, maar eerder naar hartige of zoete dingen. Alles in je hersenen zeggen dat je er nood aan hebt, waardoor het moeilijker is om resoluut ‘nee’ te zeggen. Een logische verklaring voor dat extra kilootje! Tip: hou het gezond en ga op zoek naar snacks die je lekker vindt, maar toch nog voedzaam zijn. Zoals deze geroosterde kikkererwten, bijvoorbeeld!

4. Minder zin om te sporten

Hoeveel zin je hebt in koekjes, ijsjes en ander comfortfood: zo weinig zin heb je om je sportschoenen aan te trekken. Dat is niet abnormaal, want warmte en zweet is nu eenmaal iets dat je wil vermijden tijdens je regels. Toch is sporten een goed idee om menstruatiekrampen te verzachten. Er komen namelijk stoffen vrij die je gelukkig én fit doen voelen. Misschien toch het proberen waard?

Bron: Women’s Health – Beeld: iStock

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content