Aha: daarom word je hélemaal gek als iemand je voeten kietelt

Door Celine Werner

Tijdens een gezellig avondje in de zetel met je geliefde, begint die plots je voeten te kietelen. Want meisjes plagen is liefde vragen, maar écht leuk vind je het niet. Integendeel, je wordt er knettergek van! Maar hoe komt dit eigenlijk? 

Vreemd genoeg ervaren we niet hetzelfde wanneer bijvoorbeeld de benen of handen gekriebeld worden. Zijn die voeten dan extra gevoelig?

Zenuwuiteinden

Onze voeten krijgen het soms zwaar te verduren: hoge hakken, lange wandelingen, te nauwe schoenen… Noem maar op. En toch kunnen ze daar eigenlijk best goed tegen. Maar van zodra iemand ze probeert te kietelen, word je hoorndol.

Dat komt doordat de concentratie zenuwuiteinden per vierkante centimeter het grootst is op onze voetzolen. Wetenschappers schatten dat elke voet maar liefst achtduizend zenuwuiteinden telt. Die liggen dan ook nog eens vlak onder de huid, waardoor ze prikkels vrij snel registreren, en je elk klein beetje gekriebel heel goed kunt voelen.

Naast die zenuwuiteinden beschikken onze voeten bovendien over enorm veel botten en spieren. Dat maakt ze wel sterk, maar dus ook gevoeliger.

Met de jaren kun je steeds beter tegen kietelen

Ook de oksels, hals en buik zijn zo’n gevoelige plekken. Maar het goede nieuws is — tenzij je echt van kietelen houdt — dat je daar doorheen de jaren steeds beter tegen bestand bent. Maar de voeten, die blijven helaas even gevoelig!

Coverbeeld: Getty Images

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content