Zweetvoeten: wat is de oorzaak en wat doe je eraan?

Zweetvoeten: wat is de oorzaak en wat doe je eraan?
Getty Images

Je voeten en schoenen fris houden, en voor eens en voor altijd komaf maken met zweetvoeten? Dat kan met deze tips.

Oorzaken van zweetvoeten

Je voeten zijn, net zoals andere plekken op je lichaam, ruim voorzien van zweetklieren. Tijdens het transpireren produceren ze geurloos zweet dat vooral bestaat uit water en zout. Maar dat zweet kan nergens anders heen dan in je sokken en schoenen. En voor bacteriën zijn warmte en vocht een ideale combinatie, waardoor ze een typische zweetgeur afgeven.

Veel mensen hebben last van zweetvoeten, omdat ze nu eenmaal veel zweten. Mensen die niet snel transpireren, hebben dan ook meestal geen last van geurtjes.

Zweetvoeten behandelen

Omdat de geur wordt veroorzaakt door bacteriën, kun je zweetvoeten bestrijden door het aantal bacteriën op de voeten te verminderen. Hoe doe je dat?

 • Was je voeten meermaals per dag met water en milde zeep. Gebruik eventueel een antibacteriële formule of voeg een scheutje azijn of een beetje natriumbicarbonaat (zuiveringszout) aan je voetbadje toe. Die stoffen maken het water zuur en daar kunnen bacteriën slecht tegen. Spoel je voeten goed af zodat er zeker geen zeepresten achterblijven.
 • Droog je voeten na het wassen goed af, ook tussen je tenen, en wacht nog eventjes vooraleer je je schoenen aantrekt.
 • Lijkt dat niet te helpen, smeer dan een bacteriedodende zalf op je voeten om het aantal bacteriën te verminderen. Trek er een oude sok overheen, want dit soort producten kan vlekken maken. Vraag steeds raad aan een arts, dermatoloog of apotheker vooraleer je smeert.

Voorkomen is beter dan genezen!

Er zijn nog meer dingen die je kunt doen om zweetvoeten te bestrijden. Voorkomen is nog altijd het belangrijkste:

 • Zorg voor goed ventilerend schoeisel. Vermijd kunststofmaterialen zoals rubber en nylon.
 • Kies voor slippers, sandalen of andere open schoenen als je kunt.
 • Draag niet elke dag dezelfde schoenen en laat ze telkens minstens een dag luchten. Spuit er eventueel een bacteriedodend middel in (zoals Daktarin).
 • Leg eventueel een inlegzool in je schoenen. Er bestaan exemplaren die de vochtigheid reguleren of geur neutraliseren door middel van actieve koolstof (geurvreters).
 • Loop thuis zoveel mogelijk zonder schoenen.
 • Draag elke dag schone sokken van puur katoen, want die nemen veel vocht op. Was ze achteraf op een hoge temperatuur om de bacteriën te doden. Neem eventueel een extra paar sokken mee om door de dag te wisselen.
 • Gebruik een deodorant of anti-transpirant voor je voeten. Die remmen de zweetproductie en doden de bacteriën die zweet omzetten in stank.
 • Je kunt ook talkpoeder gebruiken om je voeten droog te houden. Er zijn zelfs talkpoeders met stofjes tegen schimmels of bacteriën.
 • Wrijf je voeten in met kamferspiritus. Dat heeft een sterke geur, maar is wel doeltreffend.
 • Let op met alcohol en kruidig eten, want ze kunnen de geur versterken en je nog harder doen zweten.
 • Pak voetproblemen zoals kalk- en schimmelnagels aan om geurtjes te verminderen.

Zet je beste voetje voor

1 Repair & Protect Foot Balm

Deze intensief voedende voetbalsem doet meer dan alleen droge plekjes verzachten en herstellen. Natuurlijke aromatische muntoliën verhinderen onaangename geurtjes en ontzwellen en verlichten vermoeide voeten (RainPharma, € 35,95).

2 Deoscrub

Het Belgische merk Oy bracht een deoscrub uit die je voeten zijdezacht maakt en komaf maakt met onaangename geurtjes. De actieve bestanddelen neutraliseren de activiteit van de micro-organismen die zweetgeur veroorzaken. Masseer het product in op droge voeten, laat 1 minuut inwerken en spoel af (Oy, € 17,90 voor 100 ml).

3 Foot Spray

Deze handige spray werkt zowel geur- als vochtregulerend op een doeltreffende wijze. Benevel je voeten eenvoudigweg met de voetspray en laat even inwerken vooraleer je je schoenen aantrekt (Mylène, € 11,99).

4 Voetbad

Verwen jezelf met een voetbad en voeg er deze badkristallen aan toe, met lavendel-, rozemarijn- en tijmolie voor een vitaliserend effect. Bijzonder doeltreffend tegen pijnlijke, branderige en transpirerende voeten! (Gehwol, € 10,59 bij Di)

5 Spray Foot Protection

Hou je voeten fris met deze spray: een voetdeodorant die tot wel 48 uur werkt en geurtjes en schilfering voorkomt (Hansaplast, € 7,29 bij Di).

Bron: Huidziekten.nl

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)