Aha: dít is het beste moment van de dag voor een grote boodschap

Door Rani Merckx

Natuurlijk: als de nood het hoogst is, hoef je het zeker niet op te houden. Maar volgens onderzoekers springt er één moment uit om het kleinste kamertje in huis op te zoeken voor je grote boodschap.

En dat is bij het krieken van de dag. Wel, een halfuur na het wakker worden om precies te zijn. Dat beweert de Amerikaanse dr. Sarina Pasricha, gespecialiseerd in gastro-enterologie (de wetenschap die zich bezighoudt met ziekten van het maag-darmstelsel).

Na het ontwaken

“Zodra we wakker zijn, gaat er in onze darmen een alarm af. Vanaf dit moment begint de dikke darm de inhoud te kneden in de richting van de uitgang,’’ aldus Sarina Pasricha. “Gedurende de nacht ligt dit proces bijna stil, maar na het ontwaken begint het met extra kracht. Je ingewanden zijn dan aan het werk: ze verteren het voedsel dat nog over is van de dag ervoor. De natuur heeft het dus zo geregeld dat het kort na het wakker worden tijd is voor de ontlasting.’’

Wat moet, dat moet

Ga jij ‘s morgens zelden naar het toilet? Geen zorgen, het is nog niet gebleken of het al dan niet kwaad kan om op een ander moment je boodschap te doen. Wat wel zeker is: je hoeft niet élke dag te gaan.

 

Bron: Margriet.nl. Beeld: GettyImages

Lees meer:

Partner Content