Getty Images

Tijd voor een hoorapparaat? Dit moet je erover weten

Door Nikita Goossens

Merk je dat je gehoor achteruitgaat? Dan is het misschien tijd voor een hoorapparaat. Veel mensen zijn terughoudend om er eentje aan te kopen, maar als je er te lang mee wacht, kan je gehoor net nog meer achteruitgaan… Geen idee waar te beginnen? Hier ontdek je alvast de basis over een hoorapparaat.

Hoe ontstaat gehoorverlies?

Vaak is er bij gehoorverlies schade in het binnenoor. Dan zijn bijvoorbeeld de haarcellen in het slakkenhuis beschadigd. Het wordt dan moeilijk geluiden en spraakklanken van elkaar te onderscheiden. Het kan door overmatige blootstelling aan lawaai ontstaan, maar ook door bepaald medicijngebruik. En de meest gekende oorzaak is natuurlijk door het onvermijdelijke ouder worden.

Het komt dan meestal geleidelijk en het valt je in de eerste stadia waarschijnlijk niet eens op dat je een beetje minder goed hoort. Maar op termijn kan het je leven wel gaan beïnvloeden en merk je dat je op vlak van gehoor veel zaken mist.

Gehoorverlies is soms ook tijdelijk. Dat kan bijvoorbeeld gepaard gaan met oorsuizen. Een gehoortest bij een professional zal uitwijzen of je een hoortoestel nodig hebt of niet. Je kunt, als je dat verkiest, ook eerst zelf een online gehoortest doen, dat kan onder meer via de website van Lapperre.

Wanneer heb je een hoorapparaat nodig?

Wat vaak wordt gedacht is dat je enkel een hoorapparaat nodig hebt als je geluiden zachter begint te horen dan normaal. Maar het gaat om meer dan dat: ook als je geluiden niet duidelijk genoeg meer hoort, waardoor je niet alles begrijpt wat mensen zeggen, is een hoorapparaat nuttig. Een hoortoestel doet immers meer dan geluiden enkel luider maken, ze worden ook minder schril of brommend gemaakt.

Hoe werkt een hoorapparaat?

Hoortoestellen bestaan uit drie hoofdonderdelen: een microfoon, een processor en een luidspreker. De microfoon pikt geluiden op en stuurt ze naar de processor die op zijn beurt de geluiden versterkt en omzet in elektrische signalen. De luidspreker stuurt, tot slot, de signalen door naar het oor waar het geluid binnenkomt. Een hoorapparaat kan in beide oren, maar evengoed slechts in één oor geplaatst worden.

Het exacte volume waarop je geluiden zult waarnemen, kun je laten afstellen afhankelijk van jouw voorkeur. De audioloog meet hiervoor bij een gehoortest de drempel tot waar je geluiden kunt verdragen. Ook de frequenties worden dan afgesteld op jouw maat. Bij gehoorverlies kan het immers zijn dat je specifieke frequenties niet goed meer kunt waarnemen.

Wat ook nog belangrijk is, is dat stoorgeluid in drukke ruimtes eruit wordt gefilterd. Dat is vaak een uitdaging. Daarom bestaan er mogelijkheden om zelf te schakelen tussen verschillende programma’s op je gehoorapparaat. Maar in heel luidruchtige situaties kan het wel moeilijk blijven om alles te verstaan, dat hangt wat af van hoe ver je gehoorverlies al is gevorderd. Tot enkele jaren geleden waren er bij hoorapparaten vaak fluitende tonen waar te nemen, maar dat is vandaag veel minder door de technologische vooruitgang.

Valt een hoorapparaat op?

Als bang bent dat het hoortoestel te zien zou zijn voor andere mensen, hoef je je geen zorgen te maken. Tegenwoordig valt dat heel goed mee. Er zijn doorgaans geen grote bakjes meer die je duidelijk ziet zitten, moderne hoortoestellen zijn eigenlijk bijna onzichtbaar.

Welke soorten zijn er?

  • Hoorapparaten in het oor: die zijn bedoeld voor beginnend gehoorverlies. Ze gebruiken immers het natuurlijke vermogen van de oorschelp om de bron van het geluid te vinden. Naarmate het gehoorverlies groter wordt, neemt ook het formaat van het hoortoestel toe.
  • Minihoorapparaten achter het oor: ook deze exemplaren zijn zo goed als onzichtbaar voor anderen. Hierbij loopt een dun draadje naar het oor waar dan een luidsprekertje zit om het geluid te kunnen waarnemen.
  • Power-hoorapparaten achter het oor: bij ernstig gehoorverlies is dit de beste optie. Ze zijn wat groter, maar ook nog comfortabel. Hierbij wordt het geluid vaak via een hol slangetje het oor in geleid, met daar een oorstukje dat het oor zo goed mogelijk afsluit.

De meeste hoorapparaten zijn in verschillende kleuren beschikbaar zodat je het exemplaar kunt kiezen dat het minst opvalt bij jouw huid. Ook zijn er verschillende prijsklassen per soort hoorapparaat zodat iedereen iets geschikts vindt. Gemiddeld gaan de prijzen in België van 600 tot 1800 euro. Check voor je aankoop zeker ook bij je ziekenfonds wat de voorwaarden zijn om een gedeeltelijke terugbetaling te kunnen krijgen.

Hoe laad je je hoorapparaat op?

Hoorapparaten kun je aan- en uitschakelen en werken vaak op batterijen. Het is dus handig om altijd reservebatterijen bij de hand te hebben. Andere modellen hebben een ingebouwde accu en kun je opladen. Bij de nieuwste modellen kun je met één oplaadbeurt gelukkig vaak een volledige dag verder.

De allernieuwste toestellen kun je zelfs onder meer koppelen met je smartphone via Bluetooth! Je kunt je hoortoestel dan ook via je een app op je smartphone bedienen en bijvoorbeeld het volume aanpassen. Dat kan allemaal heel handig zijn, maar het is zeker geen must. Geen zorgen dus als je niet zo goed met een smartphone overweg kunt!

Wacht niet te lang

Een vaak voorkomende misvatting is dat je niet te vroeg mag beginnen met een hoorapparaat omdat het je oren lui zou maken. Maar dat is niet het geval, integendeel. Hoe langer je geluiden niet optimaal opneemt, hoe meer je hersenen ontwennen aan het waarnemen van geluid.

En zo kun je op termijn moeilijker het onderscheid gaan maken tussen verschillende spraakklanken. Goed horen en begrijpen zal dan steeds meer energie vergen, waardoor je sneller moe en gespannen wordt. De boodschap is dus om de aankoop van een hoorapparaat niet te lang uit te stellen.

Bronnen: Amplifon.com, Hoorzaken.nl, Lapperre.be, UZLeuven.be

Lees ook deze artikels over goed horen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content