Welk anticonceptiemiddel past bij jou? Dit overzicht helpt

Het is soms een helse klus om de ideale anticonceptie te vinden. De pil is nog altijd het meest gebruikte voorbehoedsmiddel, maar er zijn tal van andere opties. Om je kennis even bij te schaven of op te frissen, geven we je een handig overzicht.

Volgens een anticonceptieonderzoek enkele jaren geleden wordt de pil nog steeds genoemd als de meest gekende anticonceptiemethode, gevolgd door het condoom en het spiraaltje. Pas daarna volgen het hormoonstaafje, de vaginale ring, de hormoonpleister, het vrouwencondoom en de prikpil.

De criteria waaraan anticonceptie moeten voldoen, zijn vooral betrouwbaarheid en gebruiksgemak. Voor specifiek advies ga je het best te rade bij je huisarts, maar we geven jouw alvast wat informatie vooraf.

Anticonceptie via hormonen

De pil is een vorm van hormonale anticonceptie. Die werkt via de beïnvloeding van de werking van de geslachtshormonen. Andere hormonale middelen zijn de minipil, de prikpil, de vaginale ring, de anticonceptiepleister, het implantaat of het hormonale spiraaltje. Elk van deze middelen heeft specifieke voordelen. Je moet er bijvoorbeeld, op de minipil na, niet elke dag aan denken om je pil te nemen. Als je vergeetachtig bent of je hebt een onregelmatige job, dan kan dat iets voor jou zijn. Sommige van deze anticonceptiemiddelen geven ook minder hormonen af dan de klassieke pil. Voor sommige vrouwen en meisjes is dat een belangrijk argument.

Het spiraaltje: goed voor lange tijd

Heb je al kinderen gehad of wil je gewoon zo weinig mogelijk aan anticonceptie moeten denken, dan kan intra-uteriene anticonceptie iets voor jou zijn. Concreet gaat het dan over een koperen of hormonaal spiraaltje dat in de baarmoeder gebracht wordt. Het klinkt een beetje akelig, maar beiden zijn makkelijk door een arts of gynaecoloog in te brengen. Andere voordelen?

  • Met het hormonale spiraaltje ben je beschermd voor 5 jaar. Bij het koperspiraaltje kun je kiezen voor 3, 5 of 10 jaar.
  • Voordeel is ook de kleinere hoeveelheid hormonen die in je lichaam komen (zelfs geen bij het koperspiraaltje).
  • En dat je, nadat het verwijderd is, je onmiddellijk opnieuw zwanger kunt worden.

Eeuwenoud beproefd: het condoom

Er zijn ook de ‘barrièremiddelen’ die een letterlijke grens vormen tussen de zaadcellen en de eicel zoals het mannencondoom en vrouwencondoom. Het vrouwencondoom is in België moeilijk verkrijgbaar, in tegenstelling tot het ‘gewone’ condoom. Geen hormonen, geen invloed op de menstruatiecyclus, goedkoop en geen doktersvoorschrift nodig, het zijn enkele voordelen. Maar, je moet ze wel in huis hebben, het wordt soms ervaren als een onderbreking van het liefdesspel en het vergt een zekere handigheid om het zelf aan te doen of bij je partner aan te doen.

Discipline of definitief

De natuurlijke anticonceptiemethodes zijn gebaseerd op onthouding tijdens de vruchtbare periode van de vrouw. En een definitieve vorm van anticonceptie bestaat uit sterilisatie. Dat maakt definitief onvruchtbaar doordat er geen zaadcellen of eicellen meer vrijkomen.

Nog twee bedenkingen

Op het condoom na beschermt geen van deze vormen van anticonceptie tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Dus, wil je absoluut op veilig spelen, dan combineer je best het condoom met een andere vorm van anticonceptie.

Meer over de verschillende vormen van anticonceptie met voor- en nadelen en gebruiksinformatie vind je op www.seksualiteit.be of bij je huisarts.

Lees ook:

Partner Content