Minder zin in seks? Dit zijn de meest voorkomende redenen

Minder zin in seks? Dit zijn de meest voorkomende redenen

Geen zin hebben in seks kan samenhangen met heel wat factoren. Ben je verliefd? Dan vrij je vast meer dan mensen die in een langdurige relatie zitten. Wij zetten de meest voorkomende redenen voor een laag libido op een rijtje én geven je tips mee van de seksuoloog.

De meest voorkomende redenen

Hormonale factoren

Of je nu hormonale anticonceptie gebruikt, borstvoeding geeft of in de menopauze zit: een verandering van hormonen in je lichaam heeft een onmiskenbaar effect op je zin in intimiteit.

Gezinsuitbreiding

Het is een dooddoener, maar kinderen in huis zijn geen zegen voor je seksleven. De vermoeidheid en het slaaptekort leiden vaak tot minder zin.

Relatieproblemen

Uiteraard kan de oorzaak van de verminderde intimiteit ook te vinden zijn in de relatie zelf. Probeer er dan vooral over te praten.

Medische redenen

Een chronische ziekte, bepaalde medicijnen, maar ook seksuele problemen zoals erectiestoornissen of pijn bij het vrijen en de gevolgen van de menopauze zijn soms de oorzaak.

Stress op het werk

Uit onderzoek blijkt dat de vermoeidheid na een drukke werkdag zorgt voor minder zin in seks.

Tips van de seksuoloog

Heb je minder zin in seks en worstel je met je gevoelens? Dit kun je eraan doen!

Praat erover

Je gevoelens uitspreken is de eerste stap. Er ontstaan vaak misverstanden bij koppels, omdat ze hun verlangens niet durven uit te spreken. Durf zeggen dat je gewoon wilt knuffelen, maar durf ook zeggen dat je nood hebt aan intimiteit.

Laat je niet vangen door ‘de norm’

Als je denkt in gemiddelden, zal er altijd iemand ontevreden zijn. Vroeger was de norm twee tot drie keer per week. Vandaag weten we dat mensen gemiddeld drie keer vrijen op twee weken, maar dat is geen norm. Het heeft geen zin om je eigen gedrag aan een gemiddelde te spiegelen.

Er zijn geen schuldigen

Zelden ligt er één oorzaak aan de basis van minder seks. Het kan zowel hormonaal, fysiek als emotioneel zijn. En vooral: het kan voorbijgaan.

Bron: Libelle 28/2015 – Beeld: Getty Images

Lees ook zeker:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)