© Getty Images

Bedwantsen in huis: hoe krijg je ze weg?

Bedwantsen zijn aan een flinke opmars bezig in ons land. Zeker wanneer mensen terugkomen van zomervakantie, durven de kleine bloedzuigers wel eens meereizen in de koffer. De meeste soorten zijn onschadelijk, maar bedwantsen kunnen wél behoorlijk vervelend zijn. Daarom enkele tips om deze kleine beestjes te weren uit je huis.

Klein venijn

Bedwantsen zijn erg venijnige insecten: ze kruipen in je bed, steken je en voeden zich met bloed. De steek voel je zelfs niet, want hun speeksel bevat een stofje dat de huid plaatselijk verdooft. Ze laten enkel rode, jeukende vlekjes achter. Daarnaast verschuilen ze zich het liefst in donkere hoekjes of kiertjes en kun je ze amper zien, wat het moeilijk maakt om ze te bestrijden.

Tips om bedwantsen te bestrijden

Kleine, zwarte vlekjes in bed verraden dat er bedwantsen aanwezig zijn. Enkele tips om ze te bestrijden:

1. Beddengoed warm wassen

Bedwantsen kunnen niet tegen hoge temperaturen, dus het is een goed idee om je beddengoed te wassen op 60°C voor minstens één uur. Je kunt je lakens en kleren ook even lang in de droogkast steken.

2. Stofzuigen

Ga met de stofzuiger langs alle hoekjes en kiertjes in je slaapkamer. Gebruik hiervoor eventueel een speciaal, smal opzetstuk. Vergeet zeker niet onder het bed en de randen van de matras te stofzuigen.

3. Haal je huis niet overhoop

Wie bedwantsen in een kamer ontdekt, is geneigd om alle spullen eruit te halen om de ruimte grondig te reinigen. Toch doe je dat beter niet, want op die manier krijgen ze vrij spel om zich overal in huis te verspreiden.

4. Gebruik een stoomstrijkijzer

Als je een stoomstrijkijzer hebt dat hoge temperaturen haalt, kun je hiermee je matras strijken. Het stoom doodt niet alleen de grotere bedwantsen, maar ook de eitjes. Heb je geen stoomstrijkijzer, dan kun je ook een stoommachine huren.

5. Textiel invriezen

Bedwantsen houden niet van extreme warmte, maar ook niet van te koude temperaturen. Je kunt je beddengoed en kleding in een vuilniszak doen en vervolgens een weekje (of langer) in de diepvries van minstens -20°C steken. Als je niet genoeg plaats hebt in je vriezer of er geen hebt, kun je eventueel ten rade gaan bij een vrieshuis of ander bedrijf dat werkt met industriële diepvriezers.

6. Schakel een ongediertebestrijder in

In de meeste gevallen is het nodig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen om komaf te maken met bedwantsen. Zij beschikken over de juiste middelen om je voorgoed te verlossen van deze vervelende insecten. Ga zeker nooit zelf aan de slag met insecticiden of andere giftige bestrijdingsmiddelen!

Nog meer zomerbeestjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content