© Getty Images

Goeie vraag: is een beet van een tijgermug gevaarlijk?

Door Jolien Thieleman

De tijgermug, herkenbaar aan het zwart-wit gestreepte patroon op het lijf en de poten, wordt sporadisch in België gesignaleerd. Ze zijn kleiner dan gewone muggen, maar kunnen wel pijnlijk steken. Is die beet ook gevaarlijk, aangezien het om een tropisch insect gaan?

Wat zijn tijgermuggen?

Tijgermuggen worden sinds een tiental jaar sporadisch gesignaleerd in België. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië maar veroverden intussen Europa en Amerika door het wereldwijde transport van goederen, klimaatopwarming en haar goede aanpassingsvermogen.

tijgermug
© Instituut voor Tropische Geneeskunde

Is een beet van de tijgermug gevaarlijk?

Enkel de vrouwtjestijgermuggen steken en kunnen ziekteverwekkers zoals het zikavirus, knokkelkoorts en gele koorts met zich meebrengen. Maar er is niet meteen reden tot paniek: tijgermuggen kunnen enkel virussen overbrengen wanneer de mug zelf ziekteverwekkers in de speekselklieren draagt door een besmet persoon te steken. Dat wil zeggen dat er ook in ons land iemand drager zou moeten zijn van het betreffende virus. Bovendien zou de tijgermug pas na enkele dagen het virus kunnen overdragen.

Hoe herken je een tijgermugbeet?

De symptomen van een tijgermugbeet zijn gelijkaardig aan die van een gewone mug, maar in het algemeen worden ze als pijnlijker ervaren. De beet is rood en de huid rondom kan opgezet en gezwollen zijn. Bovendien ontstaat er een hevige jeuk die erger wordt als je krabt.

Krijg je na een muggenbeet te maken met symptomen als koorts, heftige hoofdpijn, pijn achter de ogen, misselijkheid, braken, hoesten of keelpijn? Neem dan contact op met je huisarts voor verder onderzoek.

Hoe vermijd je een beet van de tijgermug?

Net zoals je gewone muggenbeten zou vermijden, kun je deze voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Vermijd plaatsen met stilstaand water in de buurt, zoals een meer. Muggen leggen eitjes in het water. Let ook op voor rondslingerende emmers, schalen onder bloempotten, regentonnen …
  • Draag kleding die je huid zoveel mogelijk bedekt.
  • Smeer je onbedekte huid in met een muggenwerend middel. Bevind je je in een gebied waar de tijgermug vaak voorkomt, gebruik dan een middel met DEET. Opgelet: dit bestanddeel is niet geschikt voor baby’s of kinderen, en mag ook niet worden gebruikt als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
  • Sluit je ramen als het begint te schemeren en gebruik een muggenhor voor het raam, slaap in een muggenvrije ruimte of hang een muskietennet boven je bed. Al steken tijgermuggen ook overdag, dus wees ook dan waakzaam.
  • Zet een ventilator in de buurt of maak wat tocht. Muggen zijn zodanig licht dat ze door het kleinste briesje worden weggeblazen.
  • Stop eventueel een elektrisch apparaat met tabletjes in het stopcontact. Die tabletjes verspreiden een chemische geur die ongevaarlijk is voor jou, maar muggen op afstand houdt.

Bron: Instituut voor Tropische Geneeskunde

Meer over kriebelende beestjes lees je hier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content