© Getty Images

Alles over muggenbeten: waarom beginnen ze te jeuken en wat kun je eraan doen?

Door Karen Baert

De zomerzon brengt vervelende muggen met zich mee en dat betekent helaas ook: muggenbeten. Waarom staan dezelfde mensen altijd vol met muggenbeten? En waarom jeuken ze toch zo? Lees hoe je die vervelende beten voorkomt!

Allergische reactie

Wanneer een mug je prikt, zuigt ze niet enkel bloed. Tegelijkertijd spuit ze een soort enzym in, wat ervoor zorgt dat je bloed niet stolt en dat ze kan blijven drinken. Maar helaas zijn we allergisch aan dat enzym. Ons immuunsysteem beantwoordt muggenbeten met een ontstekingsreactie, waardoor de bloedvaten rond het wondje uitzetten. En zo verschijnen de gekende dikke, rode bulten die jeuken zodra je ze aanraakt.

Als je geen bultjes op je huid opmerkt, wil dat niet zeggen dat je niet gebeten wordt. Sommige mensen reageren minder heftig op de lichaamsvreemde stof van de muggenbeten. Bovendien worden we naarmate we ouder worden meer immuun voor het speeksel van bepaalde muggensoorten.

Waarom ik en niet een ander?

Volgens wetenschappers is 1 op 10 mensen buitengewoon aantrekkelijk voor muggen. Of je helaas één van de uitverkorenen bent, heeft vooral te maken met je geurprofiel en genen. Iedereen heeft een eigen geurprofiel met een natuurlijke samenstelling van bacteriën die muggen aantrekken of juist afstoten. De verhouding daartussen bepaalt of je veel gebeten wordt of niet. Douchen en schrobben heeft jammer genoeg geen zin: je kunt je eigen geur dan ook niet wegschrobben.

Nadat muggen aangetrokken worden door een geur, gaan ze op zoek naar warmte en beweging. Mensen die zweten of het te warm hebben, vormen een aantrekkelijke prooi voor de zoemende lastpakken. Het wordt dus opletten als je ‘s nachts ligt te woelen van de warmte.

Ben je zwanger? Dan is de kans groot dat je vaak het slachtoffer bent van de mug. Zwangere vrouwen ademen meer koolstofdioxide uit, waardoor er een geur verspreid wordt waar muggen naar op zoek zijn. Omdat je in zwangere toestand ook een hogere lichaamstemperatuur hebt, val je voor muggen ook extra hard op.

Uit onderzoek blijkt ook dat de kleur zwart muggen zou aantrekken. Waarom is niet helemaal te verklaren, maar de boodschap is duidelijk: een donkere zomerjurk laat je dus beter in de kast hangen tijdens het muggenseizoen!

Met deze fleurige wikkeljurken trek je alvast geen muggen aan!

Zo hou je muggen op afstand!

muggen
 • Draag kledij die je huid zoveel mogelijk bedekt. Op warme dagen hou je het waarschijnlijk graag luchtig, maar muggenbeten lukken wel doorheen een dunne stof. Vermijd hoe dan ook donkere kleuren en kies voor lichte kleuren, liefst in laagjes.
 • Muggen zouden verward raken door bepaalde geuren, al kan het effect beperkt zijn. Zo zouden geurende kruiden zoals basilicum en citroengras ervoor kunnen zorgen dat je moeilijker ‘vindbaar’ bent voor muggen. Hetzelfde geldt voor citrusgeuren.
 • Zet een kaars of wierook met citronella voor je raam, want de rook zorgt er letterlijk voor dat mensen in rook opgaan voor rondzwermende muggen.
 • Muggen zijn geen fan van wind. Ze zijn zodanig licht dat ze door het kleinste briesje weggeblazen worden. Combineer een ventilator liefst met één van de maskerende geuren.
 • Als je ‘s avonds buiten zit, zorg er dan voor dat er geen stilstaand water (dakgoot, vijver, bloempot) in de buurt is, want dat is de broedplaats bij uitstek voor muggen.
 • Hang een muskietennet of klamboe boven je bed. Als de muggen niet tot bij jou geraken, kunnen ze ook niet prikken. Zonder zorgen het bed in, dus!
 • Sluit je ramen en deuren als het begint te schemeren of plaats, een klassieker, overal muggengaas of -hor.
 • Tenslotte zijn er ook de gekende anti-muggensprays. Actieve ingrediënten om muggen te verjagen zijn DEET, (p)icaridine, IR3535, permethrine en citroen-eucalyptusolie. Let wel op met het ingrediënt DEET: ook al is het veruit het meest effectief om muggenbeten te voorkomen, het kan gezondheidsklachten veroorzaken en mag niet zonder voorzorg gebruikt worden! Hoge concentraties DEET zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor jonge kinderen.

Ontdek welke planten je best in huis haalt om muggen te weren

Lijkt echter niets van bovenstaande te helpen? Dan zijn er ook elektrische apparaten die muggen kunnen verjagen of zelfs te doden. Zo kun je een muggenstekker gebruiken met tabletjes of vloeistof. De damp verjaagt of dood muggen, maar is bij overmatig gebruik ook schadelijk voor mensen. Een muggenlamp die muggen aantrekt en doodt, zou beperkt kunnen helpen. Apparaten met ultrasoon geluid werken volgens onderzoek echter niet.

Te laat… een muggenbeet, wat nu?

 • Maak een verse beet zo snel mogelijk schoon met water en zeep om een infectie te voorkomen. Een wondje, hoe klein ook, kan geïnfecteerd raken als deze niet proper is.
 • Niet krabben! Het is vaak erg moeilijk om van een muggenbeet af te blijven, maar dat maakt het alleen maar erger. Hoe meer je krabt, hoe beter het gif zich kan verspreiden en hoe erger de jeuk wordt. Bovendien vergroot je de zwelling, maak je je huid stuk en kun je zelfs een infectie veroorzaken.
 • Insectenzalf en kalmerende gels verzachten de beet. Soms is corticosteroïdenzalf mogelijk voor mensen die erg gevoelig zijn aan de muggenbeet. Als je het bultje hebt opengekrabd, is een zalfje wel geen goed idee.
 • Ook Vicks heeft een verzachtende werking. Door de ingrediënten menthol, kamfer en thymfol zal de muggenbeet én de jeuk sneller verdwijnen.
 • IJsblokjes of een koude natte doek op je beet houden kunnen de zwelling verminderen en de jeuk kalmeren.
 • Eén van de beste verzachtende middeltjes is aloë vera. Dat zit in heel wat zalfjes, maar vers van de plant is nog beter. Snijd een stuk van het blad af en smeer de gel op je beet. Tip: ook goed voor zonnebrand.
 • Heb je geen zalfjes in huis? Heel wat huismiddeltjes, zoals bicarbonaat, tandpasta, (appelcider)azijn, banaan of een warme lepel kunnen helpen.

Last van een andere insectenbeet? Lees hoe je verschillende insectenbeten herkent en behandelt!

5x wist-je-datjes

 1. Een mug zuigt gemiddeld 4 minuten lang bloed.
 2. Alleen vrouwelijke muggen steken en alleen maar wanneer ze zwanger zijn. Voor de rest drinken ze, net zoals de mannetjes altijd doen, nectar uit bloemen.
 3. Ze zijn de dodelijkste dieren ter wereld: ze kunnen malaria, gele koorts of andere ziektes overbrengen, die jaarlijks honderdduizenden slachtoffers eisen.
 4. Naar schatting leeft een mug niet langer dan twee maanden.
 5. Ze steken niet alleen mensen, maar ook dieren.

Bronnen: webmd.com, healthline.com, huidinfo.nl

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content