Berkenpollen in de lucht: stuifmeelseizoen nu al begonnen

Berkenpollen in de lucht: stuifmeelseizoen nu al begonnen
Getty Images

Vroeger dan verwacht: er hangt nu al een verhoogde concentratie berkenpollen in de lucht. We verklaren het stuifmeelseizoen dan ook officieel voor geopend, helaas. Ben jij allergisch voor berkenstuifmeel? Dan kunnen deze tips je hopelijk helpen.

Pollen in de lucht: verhoogde concentratie berkenpollen

Sinds vorige week werden in Brussel verhoogde concentraties berkenstuifmeel gedetecteerd. Na de hazelaar en de els, is dus ook de berk er vroeg bij dit jaar. De bloemen aan de berkenbomen zijn volgroeid en het stuifmeel waait door de weersomstandigheden vrolijk alle kanten op. Dat betekent dus slecht nieuws voor de mensen met een allergie voor berkenpollen. Zij zullen de komende periode meer last krijgen van allergiesymptomen.

Zo herken je een pollenallergie

In de meeste gevallen zul je vooral last hebben van ontsteking van het neusslijmvlies, met klachten zoals een verstopte of lopende neus, veelvuldig niezen en/of rode ogen. In de ergste gevallen kan een pollenallergie resulteren in astmatische klachten.

Corona, griep of allergie?

Hoewel je door een allergie wel ademhalingsmoeilijkheden kunt ondervinden, is het belangrijk om volgende punten in het achterhoofd te houden:

 • Een allergie veroorzaakt geen koorts of spierpijn.
 • Voor allergieën is er geen incubatietijd.
 • Je symptomen zijn seizoensgebonden (doorgaans vijf weken bij berkenstuifmeel), in het geval van een griep over verkoudheid zijn je symptomen van kortere duur

Twijfel je? Neem dan voor alle zekerheid contact op met je huisarts.

7 tips om de klachten te verlichten

 1. Reinig je neus met fysiologisch water.
 2. Draag een zonnebril om contactreacties te vermijden.
 3. Neem een douche en was je haren voor je gaat slapen.
 4. Gebruik papieren zakdoeken en gooi ze systematisch weg na gebruik.
 5. Laat je was niet buiten drogen.
 6. Hou de ramen dicht als je met de wagen rijdt.
 7. Vermijd andere irriterende of allergene producten in je omgeving (zoals geurkaarsen, tabak, wierook, schoonmaakmiddelen).

Wist je dat …

 • Minsten 1 op de 10 Belgen last heeft van symptomen bij blootstelling aan grote hoeveelheden berkenstuifmeel?
 • Mensen met een pollenallergie ook vaker een voedselallergie ontwikkelen? Maar liefst de helft van alle patiënten die gevoelig zijn voor berkenpollen reageren ook allergisch op perziken, appels, kiwi’s, kersen en noten zoals hazelnoten, pistachenoten en amandelen.

Bron: Sciensano

Neem ook zeker een kijkje naar onze pollenkalender. Een handig overzicht van al de soorten pollen!

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)