Beweging stimuleert slaappatroon

Door De Redactie
Krijg jijje kids  in de vakantie moeilijk naar bed? Dan is de truk waarschijnlijk om hen overdag actiever te laten zijn, want kinderen die overdag meer bewogen hebben, vallen 's avonds sneller in slaap.

Copywrite beeld: sxc.hu

Uit onderzoek blijkt dat voor elk uur dat een kind overdag stilzit, het drie minuten langer nodig heeft om in slaap te vallen.

Meer kwalitatieve slaap

Uit een studie bij meer dan 500 kinderen van 7 jaar blijkt dat ze gemiddeld binnen de 45 minuten in slaap vallen. De kids die overdag veel lichamelijke beweging kregen, hadden veel minder tijd nodig. Stilzitten vertraagt de slaap; het maakt niet uit wat je kind doet terwijl het stilzit. Lezen of televisie kijken, op de computer spelen, … het heeft hetzelfde effect.

Uit de studie kwam ook naar voren dat kinderen die sneller in slaap vielen ook langer sliepen. Beweging is dus niet alleen van belang voor de lichamelijke rust die je kind ‘s nachts krijgt, maar het bevordert ook de kwaliteit van de slaap.

Slaaproutine

Slaapexperts raden aan om je kind niet te gek veel te laten bewegen vlak voor het naar bed moet. Een vaste, rustige routine is essentieel voor een goede nachtrust. Je kan bijvoorbeeld een warm badje geven omdat dat de natuurlijke slaap stimuleert. Breng je kids na een badje van 10 minuten meteen naar een verduisterde kamer en lees nog 1 verhaaltje voor.

Partner Content