Bewezen: 2 minuten alles geven = een halfuur sporten

Bewezen: 2 minuten alles geven = een halfuur sporten

Heel wat mensen hebben altijd wel een excuus om niet aan lichaamsbeweging te doen. Maar wat als we jou nu vertellen dat je met 2 minuten intensief sporten dezelfde resultaten kunt boeken? 

Kort & hevig sporten versus rustig bewegen

Onderzoekers van de Victoria University in Australië lieten acht volwassenen drie verschillende trainingen uitvoeren, en dat telkens met zeven of meer rustdagen tussen de sessies door. Tijdens de eerste training werd aan de groep gevraagd om een halfuur aan dezelfde snelheid te fietsen met een inspanning van slechts 50 procent.

Tijdens de daaropvolgende sessie moesten de proefpersonen vier keer vijf minuten fietsen met een inspanning van 75 procent. Tussen elke sprint mochten ze één minuut uitblazen. De derde en de laatste sportsessie duurde vier keer dertig seconden. In die tijdspanne moesten deelnemers vier keer sprinten met 100 procent inspanning. Tussen het fietsen door kregen ze wel 4,5 minuten rusttijd.

Het resultaat

Na iedere training berekenden ze de spiermassa rond de dijen van de deelnemers. Aan de hand van mitochondriën — dat zijn organismes die cellen voorzien van energie — konden ze afleiden hoeveel energie de proefpersonen hadden verbruikt. Conclusie? De mensen die een halfuur op halve kracht fietsten en zij die twee minuten alles gaven hadden vrijwel dezelfde resultaten.

Addertje onder het gras

Dit is een kleinschalig onderzoek op een beperkte groep mensen. Dus neem dit best maar met een korreltje zout. Bedenk met andere woorden weer wat nieuwe smoesjes om niet te moeten sporten.

Bron: janitv.be – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)