Bewezen: je intelligentie heb je aan je mama te danken

Door De Redactie

De term moederskindje kun je best wel behoorlijk letterlijk nemen. Zeker als het gaat om slim zijn. Intelligentie krijg je namelijk meer overgeërfd van je moeder dan van je vader.

Zéker voor mannen geldt dit grappige feitje, zo blijkt uit recent onderzoek gepubliceerd in Psychology Spot.

Zo zit het

Op het X-chromosoom, waar iedere man er maar één van bezit, bevinden zich tientallen genen die invloed hebben op intelligentie en mentale handicaps. Op het corresponderende Y-chromosoom, dat hij van zijn vader krijgt, bevinden zich behalve de genen die het geslacht bepalen nauwelijks andere genen.

Muziek en praten

Maar ook vrouwen krijgen intelligentie door op een X-chromosoom. En omdat moeders er daar nu eenmaal 2 van hebben, is de kans dus vrij groot dat ook dochters dit erven van hun moeder. En dit recente onderzoek is niet het enige dat deze feiten op een rij zet. Uit een grootschalig onderzoek uit 1996 waarin 12.686 mensen werden ondervraagd over onder andere hun IQ blijkt dat de beste voorspeller voor hun IQ het IQ van hun moeder was. Mannen blinken vaker uit in wiskunde en muziek, vrouwen zijn op hun beurt weer vaker verbaal begaafd. De ‘IQ-genen’ op het X-chromosoom beïnvloeden waarschijnlijk verschillende anatomische en functionele delen van het zenuwstelsel die aan de basis van intelligentie liggen.

Korreltje zout

Toch neem je de onderzoeken maar best met een korreltje zout. Intelligentie is een moeilijk en veelzijdig begrip en dat is niet zomaar te meten. Want ook milieu- en cultuurinvloeden kunnen doorslaggevend zijn: denk maar aan de ruimte en de mogelijkheden hebben in je leven om je intelligentie te ontwikkelen. De erfelijke factor bij intelligentie kan verder door veel meer genen worden beïnvloed dan alleen die op het X-chromosoom. Maar enige aanwijzing voor het belang van de moeders is er wel. Wat zeggen we dan? Dank je wel, mama!

Bron: Libelle.nl – Beeld: Getty Images

Las je deze artikels al?

Partner Content