Bewezen: Pushende ouders voeden minder angstige kinderen op

Door Rani Merckx

Je kind naar het (zomer)kamp sturen of verplichten om wat vaker uit hun cocon te kruipen, met alle tranen en snottebellen van dien. Als ouder voel je je soms wat schuldig voor je strenge hand en standvastigheid… Al blijkt uit nieuw onderzoek dat dat helemaal niet nodig is!

Want je kind(eren) ongewild iets laten doen, of uitdagen om hun (sociale) grenzen te verleggen, komt hen later alleen maar ten goede!

Nieuw= eng

Een nieuw klaslokaal binnenstappen met allemaal vreemde gezichtjes, een hobby uitoefenen – zonder vriendjes, of voor het eerst alleen de klimrek op. Kinderen worden in hun jonge leven aan heel wat nieuwe, ‘enge’ uitdagingen onderworpen. Iets wat vaak gepaard gaat met krokodillentranen en angst. Net om dat angstgevoel te overwinnen, is het belangrijk dat je als ouder je kinderen aanmoedigt om risico’s te nemen.

Het zit zo:

Althans, dat beweert een nieuwe studie. Onderzoekers uit Engeland, Nederland en Australië hebben het reilen en zeilen van 312 gezinnen onderzocht, en daaruit blijkt dat hoe meer je als ouder je kind pusht, hoe meer je de angststoornissen in hun jonge leven wegneemt.

De onderzoekers merkten een directe correlatie op tussen de mate waarin ouders hun kinderen aanmoedigen om hun comfortzone te overschrijden en de afname van angst.

Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat het aanmoedigen van risicovol gedrag de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van je kind bevordert.

Conclusie

Dus, vooraleer je als overbezorgde ouder je kind(eren) dicht tegen de boezem drukt: af en toe je kind tot het uiterste pushen, is alleen maar goed!

Bron: Purewow.com. Beeld: GettyImages

Ook interessant:

Partner Content