Getty Images

Een blauwfilter in je bril: heb je dat echt nodig?

Je hebt er misschien al van gehoord: brillen met een blauwfilter of blue coating. Deze glazen zijn bedoeld om het blauwe licht dat computerschermen, tablets en smartphones uitstralen, tegen te houden. Maar heb je zo’n filter wel echt nodig?

Blauw licht: schadelijk of niet?

Van nature uit worden we blootgesteld aan blauw licht door bijvoorbeeld de zon. Het licht helpt ons lichaam dus om een wakker gevoel te creëren. Kunstmatig blauw licht, waar we aan blootgesteld worden door onder andere beeldschermen en onze smartphones, zou dan weer een negatieve impact hebben. Denk maar aan het gebruik van een smartphone net voor je gaat slapen. Een bril met blauwfilter zou je alvast kunnen helpen om deze negatieve invloed te verminderen. Maar is dat wel zo?

Dan maar een blauwfilter?

De schadelijke effecten van blauw licht zijn vooralsnog niet bewezen, meldt onder andere het Oftalmologisch Syndicaat (soos.be). Hoewel kunstmatig licht wel kan zorgen voor geïrriteerde, droge ogen, zijn andere negatieve invloeden, zoals verstoren van ons slaapritme, nog niet bewezen. Oogartsen zullen een bril met blauwfilter dus niet snel aanraden.

Zeker niet omdat blauw licht ook positieve effecten heeft:

  • Zo zal het bijziendheid corrigeren,
  • stimuleert het de oogontwikkeling van kinderen,
  • helpt het om ons te concentreren
  • en zorgt het dat we ons alert en energiek voelen.

Ook opticien Dominic Vleeracker denkt er zo over: “Veel mensen krijgen last van hun ogen wanneer ze lange tijd voor een scherm zitten, maar dat heeft niet zozeer met dat blauwe licht te maken”, zegt ook Dominic Vleeracker. “Onze ogen zijn gemaakt om ver te kijken, terwijl we vandaag voor het grootste deel van de dag binnen zitten en op korte afstand naar schermpjes turen. Dat vraagt een enorme inspanning van onze ogen, en het kan meer kwaad dan blauw licht. Ik vind brillenglazen met een blauwfilter dus ook niet nuttig, laat staan noodzakelijk. We zouden onze ogen beter wat vaker rust gunnen door naar buiten te gaan en onze blik op oneindig te zetten.”

Wanneer is een bril met blauwfilter dan wel nuttig?

Werk je dagelijks gedurende lange tijd met computers, ook ‘s avonds? Dan kan een bril met blauwfilter wel nuttig zijn. Maar zoals gezegd is het altijd beter om je ogen voldoende te laten rusten. Voor kinderen wordt een bril met blauwfilter hoe dan ook niet aangeraden.

Bron: Libelle 23/2019, gezondheidenwetenschap.be

Lees ook zeker deze artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content