Leesbril kopen? Zo kies je het juiste exemplaar

Leesbril kopen? Zo kies je het juiste exemplaar
Getty Images

Vroeg of laat hebben we er allemaal last van: die kleine lettertjes in de krant beginnen te dansen voor onze ogen. En dat favoriete boek? Dat leest steeds moeilijker. Tijd om een leesbril te kopen. Maar waar moet je op letten? Wij vertellen je er alles over.

Wanneer heb je een leesbril nodig?

Heb je moeite om kleine lettertjes van dichtbij te lezen? Heb je veel licht nodig om goed te kunnen lezen, en heb je de neiging om je krant of boek verder van je af te houden? Ben je bijziend, en moet je steeds vaker je bril afzetten om van dichtbij iets te kunnen lezen? Dan is de kans groot dat je een leesbril nodig hebt.

Opticien Dominic Vleeracker: “Ouderdomsverziendheid of presbyopie is een heel natuurlijk proces. Het overkomt iedereen. Vergelijk het met rimpels of grijze haren: die kun je ook niet vermijden. Net zoals je huid en nagels droger worden bij het verouderen, zo wordt ook je ooglens minder soepel. Daardoor kan ze niet meer zo goed de bollere vorm aannemen die nodig is om dichtbij scherp te stellen.” De eerste symptomen duiken gemiddeld rond de leeftijd van 40 jaar op. Wie verziend is, zal sneller last ondervinden van ouderdomsverziendheid dan bijzienden.

Hoe werkt een leesbril?

Een bol brillenglas – dat is een brillenglas met een positieve dioptrie, zoals in een leesbril – compenseert wat je ooglens zelf niet goed meer kan. Een leesbril is dus niet hetzelfde als een vergrootglas: de lettertjes op het papier blijven even klein of groot, maar je ziet ze wél opnieuw scherper. Een klassieke leesbril is geschikt voor leesafstanden van 30 tot 35 centimeter: goed om een boek te lezen, of je smartphone, of een tablet …

Wat is het verschil met een bril voor verziendheid?

Zowel mensen die verziend zijn en dus moeite hebben om dichtbij scherp te zien, als mensen die lijden aan ouderdomsverziendheid hebben een bril nodig met een ‘plus sterkte’ of een positieve dioptrie. Het verschil is dat verzienden hun bril doorgaans de hele dag nodig hebben, en daarmee zowel ver als dichtbij scherp zienOuderdomsverzienden zien met hun leesbril enkel dichtbij scherp, en wazig in de verte.

Ook de brillenglazen verschillen: bij verzienden is het volledige brillenglas voorzien van de juiste sterkte, terwijl bij mensen met ouderdomsverziendheid enkel het onderste deel van het brillenglas – waardoor je kijkt tijdens het lezen – in de juiste dioptrie moet zijn. Om die reden zijn leesbrillen vaak ‘halve brillen’ met kleinere glazen.

Welke soorten leesbrillen bestaan er?

– Heb je problemen met lezen maar is je zicht verder nog prima, dan zit je goed met een klassieke leesbril of halve bril met unifocale glazen, dus met één vaste sterkte. Je kunt terecht bij de opticien of oogarts voor een oogmeting.

– Wil je goed kunnen lezen op papier én op je computerscherm, dan heb je een leesbril met degressieve glazen of een computerbril nodig. Een (vast) computerscherm staat immers verder van je af dan de klassieke leesafstand van 30 centimeter. Degressieve glazen zijn glazen met een licht variërende sterkte: ideaal voor wie op verschillende afstanden moet focussen. Ze geven een verlengd gezichtsveld: ze zorgen ervoor dat je zowel je toetsenbord als je computerscherm, je notities én je collega’s tegenover je scherp ziet.

– Krijg je last van ouderdomsverziendheid, maar draag je al een bril omdat je verziend of bijziend bent, dan is een multifocale bril een handige oplossing. Multifocale glazen helpen om op alle afstanden scherp te zien. Zo hoef je niet voortdurend te wisselen tussen een leesbril en je ‘gewone’ bril.

– Een zonneleesbril is een zonnebril met corrigerende glazen. Zonlicht kan heel fel weerkaatsen op papier: een zonneleesbril helpt om toch comfortabel te kunnen lezen in de zon.

Is een leesbril uit de supermarkt even goed?

Dominic Vleeracker: “Leesbrillen uit de supermarkt zijn voorgemonteerd. Ze zijn goedkoper, maar voldoen niet aan alle vereisten van een goede leesbril.

  • Er is bijvoorbeeld geen verschil in sterkte tussen het linkse en het rechtse glas, hoewel de meeste mensen wél twee verschillende sterktes nodig hebben.
  • Ook de pupilafstand ligt vast: er wordt een gemiddelde afstand gebruikt, terwijl iedere persoon een andere pupilafstand heeft. Het kán zijn dat die afstand voor jou goed is, maar die kans is klein.
  • Ook de glazen zijn van mindere kwaliteit. Meestal worden ze in een vaste vorm gegoten in plastic, zoals een stuk speelgoed, terwijl in een optiek brillenglazen gegoten én geslepen worden. Dat maakt het mogelijk om de dikte en de kromming van een brillenglas perfect aan te passen aan iemands ogen, met een optimaal leescomfort als resultaat.”

Dat comfort heeft wel een prijskaartje. Reken op gemiddeld 50 euro per glas voor degelijke brillenglazen die helemaal afgestemd zijn op jouw ogen. Voor multifocale glazen zit je al snel aan 200 euro per brillenglas.

Kan ik ook een gewone bril als leesbril kiezen?

Draag je al een bril omdat je bijziend of verziend bent, dan is het perfect mogelijk om multifocale glazen in je ‘gewone’ brilmontuur te laten zetten. Heb je uitsluitend een bril nodig om te lezen, dan kies je toch beter voor een klassiek half brilletje. 

Dominic Vleeracker: “Een leesbril wordt geassocieerd met ouder worden, en dat willen veel mensen het liefst verbergen. Om die reden krijgen we vaak de vraag van klanten of ze een groter montuur kunnen nemen, zodat het niet opvalt dat het om een leesbril gaat. In theorie kan dat, met multifocale glazen waarbij het bovenste deel dioptrie nul is – omdat je veraf nog goed kunt zien – en enkel het onderste deel van de glazen een sterkte heeft. In de praktijk is dat echter geen goed idee. Het wennen aan multifocale glazen wanneer je níét ver- of bijziend bent, is heel moeilijk. Dat lukt alleen als je de bril tien tot vijftien uur per dag opzet. Draag je hem minder, dan zul je aan de zijkant vervormingen blijven zien, wat het leescomfort niet echt bevordert. Onze raad is dan ook om in dat geval liever voor een klassieke leesbril te kiezen.”

Bestaat er zoiets als leeslenzen?

Die bestaan inderdaad, en ze kennen hoe langer hoe meer succes. “Leeslenzen zijn een handig hulpmiddel om ouderdomsverziendheid op een onzichtbare manier te corrigeren”, zegt Dominic Vleeracker. “Leeslenzen zijn altijd multifocaal: je kunt ze dus ook dragen wanneer je verziend of bijziend bent. Beide sterktes die je nodig hebt, worden in de lens gecombineerd.

Ook voor wie naast het lezen géén bril nodig heeft, zijn multifocale leeslenzen een oplossing. In tegenstelling tot multifocale brillenglazen is het bij leeslenzen geen probleem om ze te dragen wanneer je eigenlijk geen dioptrie nodig hebt om ver te kijken. De techniek is heel anders dan bij brillenglazen, waardoor de gewenning veel sneller gaat. Sinds enkele jaren heb je ook multifocale dagleeslenzen die je na één dag weggooit: ideaal voor wie op weekend of naar een feestje gaat, en geen zin heeft om zijn leesbril mee te nemen. Ze werken niet even perfect als een echte leesbril, maar voor occasioneel gebruik zijn ze zeker geschikt.”

Tekst: Lien Lammar uit Libelle 23/2019

Lees ook zeker deze artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)