Bloed geven doet leven, maar wat als je niet durft?
Uit een recent onderzoek van het Rode Kruis blijkt datย 1 op 5 mensen geen bloed durft te geven uit angst of onzekerheid. Nee, niet iedereen staat ervoor te springen om zich vrijwillig te laten prikken, ook redactrice Jolien niet. Nochtans is bloed geven van levensbelang.
Wat als je wil doneren, maar niet durft? Nena Testelmans van het Rode Kruis geeft haar allerbeste tips die je misschien tรณch over de streep kunnen trekken.
Angst voor bloedgeven
Beautyredactrice Jolien: “Ik geef toe: ik ben een hopeloze angsthaas als het op naalden aankomt. Naar de tandarts gaan, een inenting laten zetten of bloed laten nemen bij de dokter is een opgave waar ik nachtenlang van wakker lig. Zo’n vlijmscherp, puntig object dat genadeloos dichterbij komt en in m’n lijf wordt geprikt … De gedachte alleen al doet m’n maag keren.
Of ik bang ben voor de pijn? Niet echt, want ik weet dat zo’n prikje op 1-2-3 geklaard is en dat je amper iets voelt. Maar zo’n naald die minutenlang in m’n arm zit … Nee, bloed geven lijkt niet aan mij besteed.ย Al zou ik met mijn bloedgroep O- een welkome donor zijn.
Het wringt dan ook dat die angst me tegenhoudt. Bloed doneren is zo ongelooflijk belangrijk: je redt er levens mee, want elke dag opnieuw hebben honderden mensen bloed nodig om te overleven. Iedereen is zich daarvan bewust, en toch is slechts 3% van ons donor.
Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Ik sprak met Nena van het Rode Kruis, en vroeg om haar allerbeste tipsย als je bang bent om bloed te geven.ย Hieronder deel ik ze graag, omdat ze misschien ook jou over de streep kunnen trekken. Ik ben alvast overtuigd om binnenkort mijn eerste, voorzichtige stapjes in het donorcentrum te zetten. Tot dan?”
Wat als je bang bent om bloed te geven? 7 tips!
Nena Testelmans, wetenschapsjournaliste bij het Rode Kruis: “Er zijn best veel mensen die bang zijn om bloed te geven. Dat komt vooral door de combinatie van naalden en bloed, en de gedachte dat het pijn zal doen of dat ze zullen flauwvallen. Toch is die angst eigenlijk nergens voor nodig, en zijn er een aantal dingen die je vast op je gemak kunnen stellen.”
1. Weet dat het รฉcht geen pijn doet
“We proberen zoveel mogelijk te benadrukken dat bloed geven รฉcht niet pijnlijk is. De naald is uiteraard ietsje dikker dan wanneer je bijvoorbeeld een vaccin krijgt, want er moet ten slotte bloed door kunnen stromen. Maar maak je daar niet te veel zorgen over, want dat verschil merk je amper. Het enige wat je voelt is het prikje, maar daarna is de afname volledig pijnloos.”
2. Onthoud: je bent niet alleen
“Bijna iedereen is nerveus als ze voor de eerste keer bloed komen geven, dus je bent zeker niet de enige. We kunnen verzekeren dat de aanwezige verpleging en medewerkers extra aandacht aan je zullen besteden, uitleg zullen geven en je in de watten zullen leggen. Mensen die voor de eerste keer doneren, krijgen bovendien een rood polsbandje in plaats van een wit, waardoor de verpleging perfect weet voor wie het z’n eerste keer is.”
3. Maak het jezelf comfortabel
“De zetels waarin je bloed geeft, staan vrij rechtop gekanteld. Maar als je het fijner vindt om te gaan liggen, dan is het geen enkel probleem om ze wat platter te laten leggen. Dat verkleint de kans op flauwvallen als je daar gevoelig aan bent. En uiteraard mag je achteraf nog eventjes blijven liggen als je je daar beter bij voelt.”
4. Vertrouw op de verpleging
“Onze verpleegkundigen zijn echte experts en weten als geen ander hoe ze bloed moeten afnemen. Wees dus gerust dat het erg vlot zal verlopen, aangezien ze al honderden armen vรณรณr de jouwe geprikt hebben.”
5. Weet dat het maar even duurt
“Bloed geven neemt maar tien minuutjes in beslag. Weet dus dat je er heel snel vanaf bent en dat je ook snel weer thuis zult zijn, aangezien we inzamelingsmomenten organiseren over heel Vlaanderen. Je hoeft alleszins niet speciaal naar een donorcentrum af te zakken, wat de drempel om bloed te geven weer wat kan verlagen.”
6. Ga eens met iemand mee
“Het is bewezen dat je angst kan afnemen als je er geleidelijk aan wordt blootgesteld. Ga daarom eens mee met iemand die bloed gaat geven. Zo kun je al eens kijken hoe het allemaal in z’n werk gaat, wat een grote geruststelling kan zijn.ย Omwille van het coronavirus kan dat helaas wel even niet, omdat we nu enkel mensen toelaten die effectief bloed geven. Maar van zo gauw het allemaal weer mag, kan het zeker helpen om minder bang te zijn.”
7. Ga met twee bloed geven
“Je mag wรฉl met twee komen als je allebei bloed geeft. Ook dat is een tip die kan helpen tegen angst. Door samen met een vriend(in) of familielid op ‘donordate’ te gaan, kun je een babbeltje slaan, heb je meer afleiding en krijg je een extra duwtje in de rug om zelf ook bloed te geven”, besluit Nena.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Ook zรณ kun je helpen
Twijfel je nog om bloed te geven? Dan zijn er nog heel wat andere dingen die je kunt doenย om het Rode Kruis te steunen.
1. Een financiรซle gift
Doe bijvoorbeeld een financiรซle gift. Elk centje, hoe veel of hoe weinig dan ook, maakt een verschil! Doneren in de vorm van een gift kan eenmalig of maandelijks en is vanaf โฌ 40 per jaar fiscaal aftrekbaar.
2. Vrijwilligerswerk
Word vrijwilliger.ย In bijna elke gemeente heeft het Rode Kruis een afdeling, waar ze jouw hulp goed kunnen gebruiken. Voorkennis of een specifiek diploma is niet nodig, want ze geven je een goede opleiding en ondersteuning. Activiteitenvrijwilliger, administratief hulpverlener, animator, kookhulp, chauffeur voor mensen met een beperking … Er is vast wel iets wat je graag doet!
3. Volg een opleiding
Ken jij EHBO? Je kunt er nochtans levens mee redden. Volg daarom een opleiding bij het Rode Kruis, met tips van A tot Z, om meteen te kunnen helpen wanneer nodig. Voor wie geรฏnteresseerd is, zijn er ook eerstehulpopleidingen bij psychische problemen.
4. Shop voor het goede doel
Heel wat merken en bedrijven zetten hun schouders onder initiatieven waarvan (een deel van) de opbrengst naar het Rode Kruis gaat. Een greep uit het aanbod:
Woody x Het Land Van Ooit
Baby- en kinderspeciaalzaak Het Land Van Ooit brengt samen met Woody een collectie uit waarvan een deel van de opbrengst naar het Rode Kruis gaat.
Diamanti Per Tutti
Juwelenmerk Diamanti Per Tutti wil ook zijn dankbaarheid betuigen en doneert de helft van de opbrengsten van hun nieuwe limited edition ‘Care to Sparkle’-collectieย aan het Rode Kruis om hun strijd tegen COVID-19 te ondersteunen.
Standaard Uitgeverij
Standaard Uitgeverij steunt het Rode Kruis met twee opmerkelijke acties:
- Op 24 juni organiseert de uitgeverij een online veiling van Suske & Wiske-striptekeningen;
- En striptekenaar Charel Cambrรฉ maakte een exclusieve zeefdruk waarvan 500 genummerde exemplaren worden verkocht.ย Bedrijven kunnen deze kopen voor 500 euro per stuk.
- Informatie over beide acties vind je hier.
Lacoste
Als teken vanย solidariteit wordt de iconische Lacoste-krokodil nu omringd met een geborduurd hart. De omzet van elke verkochte polo gaat integraalย naar het Lacoste Fonds, een initiatief dat organisaties als het Rode Kruis en de Rode Halve Maan ondersteunt.
Kruidvat
Heb jij een extra voordeelkaart van Kruidvat? Dan kun je ervoor kiezen om spaarpunten te doneren aan het Rode Kruis. Vraag ernaar aan de kassa.
Lees ook:
- Rode Kruis-Vlaanderen zoekt dringend bloeddonoren
- Internationale Dag van het Rode Kruis: deze helden getuigen
- Rode Kruis lanceert nieuwe app: eerste hulp van a tot z
Volg ons opย Facebook,ย Instagram,ย Pinterestย en schrijf je in op onzeย nieuwsbriefย om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!