Aalst - 26 februari 2017 Aalst carnival. The 89th edition of the carnival parade in the streets of Aalst. Aalst Carnaval in de straten van de stad Carnaval d'Alost parade et chars dans les rues de la ville. Credit: JMQuinet/Reporters Reporters / QUINET

Internationale Dag van het Rode Kruis: deze helden getuigen

Door Rani Merckx

Niet alle helden dragen een cape, maar ze verdienen er wél eentje! Vandaag op de Internationale Dag van het Rode Kruis vieren we de moed, het doorzettingsvermogen én de verwezenlijkingen van alle Rode Kruisvrijwilligers- en medewerkers waar ook ter wereld.

Het Internationale Rode Kruis staat ieder jaar opnieuw miljoenen mensen bij tijdens conflicten, natuurrampen of andere crisismomenten. Ook dichter bij huis kom je de medewerkers regelmatig tegen: van een kermis tot op festivals.

En daarom: een dikke merci aan alle vrijwilligers en medewerkers die steeds voor ons klaarstaan!

Maak kennis met enkele gezichten achter de organisatie:

“Voor wat ik het doe? Dat is moeilijk te zeggen, ‘zorgen voor’ ligt nu eenmaal in mijn genen”

Margo (21) werkt al zes jaar voor het Rode Kruis: ” In 2013 startte ik met een simpele EHBO-cursus. Eens ik die microbe te pakken had, ben ik er niet meer vanaf geraakt. Ondertussen in 2019 ben ik Hulpverleners-Ambulancier en nog altijd even enthousiast als 6 jaar geleden. Heeft het Rode Kruis mijn leven veranderd? Ja, het heeft een belangrijk stuk van mijn leven bepaald: door het Rode Kruis ben ik verpleegkunde gaan studeren. Dit jaar zal ik dan ook afstuderen als verpleegkundige.

“Mijn favoriete belevenis? Te veel om op te noemen, eigenlijk! Op Music For Life 2017 werd er een dag Fire for Life georganiseerd en ik stond die dag met een van mijn beste vriendinnen samen. Toen het helemaal donker was, werden we uitgestuurd naar een slachtoffer. Door de gigantische mensenmassa was het bijna onmogelijk om erdoor te geraken. Drie brandweermannen kwamen met de oplossing. In enkele tellen zat ik in de nek van een stoere brandweerman op zoek naar mijn slachtoffer. Ik heb mijn slachtoffer nooit gevonden, maar ik had er wel een schitterend verhaal bij. Het hoogtepunt van mijn zomervakantie is tien dagen Lokerse Feesten geen vakantie zonder de Feesten. Maar het kan niet altijd rozengeur en maneschijn zijn. Op dinsdag 7 augustus vorig jaar, iets voor middernacht moest het plein volledig geëvacueerd worden wegens storm. Pas dan merk je dat iedereen van je team goed opgeleid is om zulke situaties in goede banen te leiden. Voor wat ik het doe? Dat is moeilijk te zeggen, ‘zorgen voor’ ligt nu eenmaal in mijn genen. Ik heb er een heleboel vrienden bij gekregen. Ik kan boeken schrijven over leuke anekdotes, stoten en momenten waarop ik echt het verschil kon maken. Vooral dat laatste is het belangrijkste van allemaal!”

Dankbaar voor het Rode Kruis

“Ik voelde me zo slecht dat ik dacht dat ik er niet uit zou geraken.”

Barbara (36): “Tien jaar geleden deed ik mee aan de 20 kilometer van Brussel. Ik was goed getraind en het ging vlotjes … tot kilometer 19. Het was een extreem warme dag en  ‘t was blijkbaar toch net iets te warm voor mij. Ik ben neergegaan met het bordje van kilometer 19 in zicht. Veel herinner ik me er niet van, wel dat ik wakker werd in de graskant, weer wilde verder lopen (silly me) en opnieuw neerging. Het volgende moment werd ik wakker in een ziekenwagen. De vrijwilligers van het Rode Kruis hebben me naar de eerstehulppost gevoerd en me daar erg goed verzorgd. Ik was enorm oververhit, had een lichaamstemperatuur van bijna 40 graden en was compleet uitgedroogd. (Dat ik in de ziekenwagen gigantisch ben beginnen overgeven, hielp niet). Ze hebben me een infuus gegeven, afgekoeld met icepacks en mijn vader verwittigd. En vooral: ze verzekerden me rustig dat alles goed zou komen. Ik voelde me zo slecht dat ik dacht dat ik er niet uit zou geraken. Een serieuze hitteslag doet wat met een mens. Pas toen ze zeker wisten dat ik weer helemaal oké was, hebben ze me laten gaan. Ik heb er niets aan overgehouden, behalve een gekneusd ego dan ?. Sindsdien koop ik ook telkens een sticker als ik een vrijwilliger tegenkomen. Ze doen echt goed werk!”

Beeld: Rodekruis.be

 

Hoe jij kunt helpen?

Elke dag helpen de medewerkers van het Rode Kruis mensen. Dat doen ze overal, ook in jouw buurt. Benieuwd hoe jij je steentje kunt bijdragen? Je vindt vast iets wat je graag doet. Voorkennis of een specifiek diploma is niet nodig: je toekomstige collega’s geven je een goede opleiding en ondersteuning.

Koop de Rode Kruissticker

Want wie stickers koopt, helpt niet alleen het Rode Kruis maar ook zichzelf.  Wil je weten waar je vijf euro precies naartoe gaat? Op de gepersonaliseerde sticker kun je lezen waarvoor het geld gebruikt wordt, bijvoorbeeld voor materiaal voor de interventiedienst, voor een nieuwe boekenkar voor de zorgbib, enzovoort.

PS Voor het eerst kun je je sticker ook online kopen. Zo kun je kiezen welke afdeling je het liefst wil steunen. Als je eenmaal je sticker besteld hebt, is het alleen nog afwachten tot die bij je thuis in de brievenbus valt.

Rode Kruis
Dit jaar staat de sticker helemaal in teken van het Playmobil-mannetje. De Playmobil-mannetjes zijn namelijk echte helden in de hoofden van de kinderen. En de vrijwilligers van het Rode Kruis? Dat zijn de helden die élke dag klaarstaan om de mensen te verzorgen.

Word zelf vrijwilliger

Wil jij graag helpen? Aarzel geen seconde en word vrijwilliger. Al meer dan 14.000 vrijwilligers gingen je voor! Wat je ook kiest, het zal je veel voldoening en een goed gevoel geven.

Klik hier voor meer informatie.

 

Bron: rodekruis.be. Beeld: GettyImages

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content