Vermoeide ogen? Dit kan een oplossing zijn

Door De Redactie

Smartphone, tablet of laptop… het zijn handige hebbedingetjes voor van alles en nog wat. Maar echt goed voor onze ogen zijn ze niet. Een computerbril kan je ogen wat meer rust geven. Maar is dat ook echt zo?

Technische speeltjes zijn niet meer uit ons huishouden weg te denken. Maar te veel schermtijd is niet goed voor de gezondheid zo blijkt uit verschillende onderzoekenVermoeidheid, droge ogen en hoofdpijn zijn de directe gevolgen van overmatig technologiegebruik.

Blauw= boosdoener

Het blauwe licht dat een smartphone of laptop uitstraalt, ligt aan de basis van deze kwaaltjes. De echte oplossing voor dat probleem lijkt minder tijd doorbrengen met zo’n apparaat, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Computerbril

Een computerbril is een mogelijke oplossing. De glazen van een computerbril zijn zo geslepen, dat ze je een breed en scherp zicht op je beeldscherm geven. Daarbij kun je een zogenaamde blue filter nemen, een extra laagje op je bril. De voordelen:

  • Deze zorgt ervoor dat koude kleuren een warmer tintje krijgen.
  • Het geeft daarbij ook minder lichtschittering en een scherper contrast.
  • Het filtert als het ware het blauwe licht, waardoor je ogen een minder scherpe kleur waarnemen.

Dit zou je ogen rust moeten geven.

Rust voor je ogen

Ine (27) heeft geen bril nodig om haar ogen te corrigeren, maar ze merkte dat ze last kreeg van droge en vermoeide ogen na een lange dag computerwerk. Via een vriend kreeg ze het advies om een computerbril te kopen.

“Nu merk ik dat het vooral rust geeft aan mijn ogen. Vooral als ik ’m dan eens een dagje niet opzet, merk ik het verschil, omdat ik dan de droge vermoeide ogen terug voel! Als ik merk dat ik vermoeide ogen heb, al bij het opstaan bijvoorbeeld, en dat het licht me irriteert, dan durf ik mijn computerbril een hele dag opzetten voor het gemak. Je kunt de blauwe filter met elke bril combineren.

(Gedeeltelijk) terugbetaald

Een computerbril kun je bestellen bij verschillende brillenwinkels. De prijs van zo’n bril hangt af van merk tot merk. De blue coating, het extra blauwe laagje in de glazen, kan bijvoorbeeld bij Ace&Tate extra besteld worden voor twintig euro.

Leuk weetje: het kan goed zijn dat, als je een zo’n bril nodig hebt voor je werk, je deze gedeeltelijk of volledig kan terugbetaald krijgen door je werkgever! Kijk dit zeker na op jouw werkplek. Ook is het mogelijk dat je ziekenfonds een deel teruggeeft. Daarvoor check je best de website van je ziekenfonds. Via de website van Pearle vind je ook de nodige informatie.

Hip met je bril

Enkele leuke monturen voor achter je scherm:

Ace & Tate, Neil model, 98 euro (+ 20 euro voor blue filter) – bekijk het hier.

Hans Anders, Carino model, 169 euro voor het montuur en de glazen – bekijk het hier.

Pearle, DbyD model, 200 euro voor het montuur en de glazen – bekijk het hier.

Tekst: Caro Hellings – Coverbeeld: iStock

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content