© Getty Images

Klopt het dat burn-out besmettelijk is?

Door Femke De Kerpel

Volgens een nieuwe Deense studie is burn-out besmettelijk en zou je die negatieve gevoelens meenemen van je oude naar je nieuwe werk. Maar is dit wel echt zo? We gingen te rade bij expert Lode Godderis, hoogleraar van de faculteit Geneeskunde aan de KU Leuven en Idewe.

Wat zegt het Deense onderzoek over burn-out?

Expert Lode Godderis: “Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat burn-out geen virus is, je kunt het niet van persoon tot persoon overdragen. Maar burn-out is inderdaad besmettelijk. Dat werd aangetoond door die nieuwe Deense studie, die wel degelijk goed werd uitgevoerd. Uit dat onderzoek is het volgende gebleken: in bedrijven waar mensen terechtkwamen die bij een vorige werkgever waren uitgevallen door burn-out, angst en depressie, waren er veel meer mentale gezondheidsproblemen. Het zijn waarschijnlijk de factoren die burn-out veroorzaken die besmettelijk zijn.”

Als je al een burn-out hebt meegemaakt, kun je doorgaans goed je grenzen aangeven. En dat is positief. Maar je enkel focussen op je eigen grenzen, kan een grote invloed hebben op je collega’s en jullie samenwerking

Hoogleraar Geneeskunde Lode Godderis

Hoe komt het dat het besmettelijk is?

Expert Lode Godderis: “Je werkomgeving heeft een grote impact op je gemoedstoestand. Meestal krijg je een burn-out door de (te) hoge werkdruk die je voelt. Velen kiezen er dan voor om van job te veranderen. Maar als je die werkdruk blijft voelen, neem je die mee naar je nieuwe werk. Dat heeft dan een invloed op jou én op je collega’s.”

“Als je zelf al een burn-out meegemaakt hebt, kun je goed je grenzen aangeven. Je bent je er dan heel bewust van en gaat sneller aangeven wat voor jou niet lukt. Dat is langs de ene kant positief, want zo maak je het bespreekbaar en zullen ook je collega’s erover durven te praten wanneer ze dit soort gevoelens hebben. Maar er is ook een negatief kantje, want als je je gaat blijven focussen op wat je níét kunt, kom je in een vicieuze cirkel terecht. Op die manier hou je enkel rekening met je eigen grenzen. En dat heeft een grote invloed op je collega’s en op je samenwerking met hen. Daardoor kunnen we dus stellen dat burn-out besmettelijk is.”

Onthoud vooral dat een burn-out besmettelijk is, maar engagement nóg besmettelijker

Hoogleraar Geneeskunde Lode Godderis

Wat kun je eraan doen?

Expert Lode Godderis: “Het is belangrijk om te kunnen bespreken wat er niet goed gaat, maar het is minstens even belangrijk om te kunnen zeggen wat er wél goed gaat. Het is noodzakelijk om met je leidinggevende en je collega’s te bekijken wat jullie samen kunnen aanpakken, maar ook wat jullie kunnen versterken. Focus je dus niet alleen op je grenzen. Vertel wat je graag doet, waar je talent voor hebt en stel jezelf daarbij de vraag: ‘Als ik zou moeten ‘stoefen’ over mezelf, waarmee zou dat dan zijn?’ Communiceer daar open over met je collega’s en je leidinggevende.”

Daarnaast is een goede werk- en groepssfeer cruciaal, volgens Lode Godderis. Hieronder geeft hij nog enkele tips om die te verbeteren:

  • Bekijk samen wie wat goed kan en stem al die sterktes zo op elkaar af.
  • Geef zeker je grenzen aan, maar kijk niet alleen naar die van jezelf.
  • Kijk wat het doel is en hoe jullie dit samen kunnen realiseren.
  • Besmet elkaar met enthousiasme en laat je talenten zien. Zo kun je met plezier iets bijdragen aan je werk.
  • Nog meer tips om je werkgeluk te verhogen vind je hier

“Onthoud vooral dat de oorzaken van burn-out besmettelijk zijn, maar engagement nog besmettelijker. Want als één persoon begint te lachen, dan lacht vaak de hele zaal mee.”

Meer over burn-out

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content