Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Meer werkgeluk? 5x zo haal je het meeste uit je job

Door De Redactie

Werken om te leven, of leven om te werken? Wat je drijfveer ook mag zijn: onze job heeft een grote invloed op ons geluksgevoel, en dus op ons welzijn. Deze tips helpen je op weg naar meer werkgeluk.

Wat is werkgeluk?

Steeds meer bedrijven en werkgevers hechten een groter belang aan werkgeluk: het gevoel nuttig bezig te zijn en tegelijk plezier te hebben in wat je doet. Je voelt je immers goed als je iets voor anderen doet of een taak tot een goed einde brengt, als je zinnig bezig kunt zijn. Voel je tijdens het uitvoeren van je job dan ook nog eens plezier, dan kun je spreken van werkgeluk.

Factoren zoals anderen blij maken tijdens je werk, waardering krijgen, persoonlijke ontwikkeling, doorgroeimogelijkheden en voldoening halen uit je job, verhogen het geluksgevoel.

5x tips voor meer geluk op de werkvloer

Voel je je gelukkig op je werk? Dan gaan ook je werkprestaties erop vooruit. Gemotiveerde werknemers zijn gaandeweg ook meer betrokken, productiever en minder snel afgeleid. Meer werkgeluk leidt ook tot minder stress.

Je (werk)geluk hangt grotendeels af van de beslissingen die je werkgever neemt, maar je kunt het ook in eigen handen nemen. Deze tips helpen je op weg:

  1. Neem kwalitatieve pauzes: sla een babbeltje aan de koffiemachine, haal een frisse neus of eet tijdens de middag met je collega’s en niet aan je bureau. Ook je smartphone leg je tijdens je pauze best even aan de kant. Zo geniet je meer van sociale interacties én je pauzes.
  2. Durf fouten maken: de uitdrukking ‘wie niets doet, kan ook niets fout doen’ klopt helemaal. En van fouten kun je alleen maar leren, waardoor je het de volgende keer beter aanpakt. Dus trek het je niet te veel aan, dankzij die fouten evolueer je.
  3. Ont’moet’, maar ontspan: tegenwoordig gaat alles weer sneller en gejaagder. De technologie raast voorbij, nog voor onze hersenen en lichaam aan de start staan. Dat is een van de redenen waarom burn-outs zo vaak voorkomen. Regelmatig op de gaspedaal staan, even reflecteren én ont’moeten’ kunnen mentale rust brengen.
  4. Neem het heft in eigen handen: geef aan wanneer iets niet lukt en durf vragen stellen over de toekomst. Vastzitten op een plek zonder doorgroeimogelijkheden of persoonlijke groei maakt niet gelukkiger.
  5. Wees open: eerlijkheid duurt het langst, ook tegenover je werkgever. Durf open te communiceren over je gevoelens en verwachtingen. Dat maakt je alleen maar sterker.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content