Meer werkgeluk? 4x zo haal je het meeste uit je job

Meer werkgeluk? 4x zo haal je het meeste uit je job

Werken om te leven, of leven om te werken? Wat je drijfveer ook mag zijn: bewezen is dat ons werk wel degelijk een grote invloed heeft op ons geluksgevoel, en dus op ons welzijn.

Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek (UGent) waar in totaal 3.770 mensen aan deelnamen.

Je job maakt gemiddeld bijna een vijfde van je geluksgevoel uit!

Helft van de Belgen is tevreden

Uit het onderzoek blijkt dat 43 procent van de Belgen tevreden is met zijn of haar job.

De reden? Je zinvol én nodig voelen bevorderen je levensvreugde. Dat konden de onderzoekers vaststellen, aangezien werkzoekenden en mensen die langdurig ziek zijn duidelijk een stuk minder gelukkig zijn dan werknemers en zelfstandigen. Deze groep evalueert de algemene levenstevredenheid met een lage score van 4,9 op 10!

4x tips voor meer geluk op de werkvloer

Voel je je gelukkig op je werk, dan gaan ook je werkprestaties erop vooruit. Gemotiveerde werknemers zijn gaandeweg ook productiever en minder snel afgeleid.

Maar je (werk)geluk heb je vooral in eigen handen. Deze tips helpen je op weg:

  1. Neem kwalitatieve pauzes: sla een babbeltje aan de koffiemachine, haal een frisse neus of eet tijdens de middag met je collega’s en niet aan je bureau. Ook je smartphone leg je tijdens je pauze best even aan de kant. Zo geniet je meer van sociale interacties én je pauzes.
  2. Durf fouten maken: de uitdrukking ‘wie niets doet, kan ook niets fout doen’ klopt helemaal. En van fouten kun je alleen maar leren, waardoor je het de volgende keer beter aanpakt. Dus trek het je niet te veel aan, dankzij die fouten evolueer je. Goed, toch?
  3. Ont’moet’, maar ontspan! Tegenwoordig gaat alles sneller en gejaagder. De technologie raast voorbij, nog voor onze hersenen en lichaam aan de start staan. Dat is ook meteen de reden waarom burn-outs zo vaak voorkomen. Regelmatig op de gaspedaal staan, even reflecteren én ont’moeten’ kan mentale rust brengen.
  4. Wees open: eerlijkheid duurt het langst, ook tegenover je werkgever. Durf open te communiceren over je gevoelens en verwachtingen. Dat maakt je alleen maar sterker.

 

Bron: gelukkigebelgen.be, Jobat & Goed Gevoel. Beeld: GettyImages

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)