© Getty Images

Wat is het verschil tussen een depressie en een burn-out?

Door Marlies Picavet

Zowel een burn-out als een depressie zijn mentale problemen die je altijd ernstig moet nemen. Maar soms is het niet altijd eenvoudig om het onderscheid tussen de twee te maken. We leggen het verschil tussen een depressie en een burn-out voor je uit.

Wat is een depressie?

Een depressie is een ruim begrip dat moeilijk te definiëren valt. Het is een psychische ziekte die je gevoelens en stemming beïnvloedt en vaak ook fysieke implicaties heeft. Veel mensen associëren depressies met veel huilen, maar een gevoel van leegte komt ook erg vaak voor.

Depressieve klachten hebben dikwijls verschillende oorzaken die zich kunnen situeren op lichamelijk, neurologisch, genetisch en sociaal vlak. Sommige personen zijn dan ook vatbaarder voor depressies dan anderen.

In dit artikel lees je meer over depressief zijn.

Belangrijke kenmerken:

Als je gedurende de twee voorbije weken vijf van de volgende symptomen ervaren hebt, krijg je meestal de diagnose van depressie (het is daarbij uiteraard belangrijk dat je niet zelf aan de slag gaat, maar een arts raadpleegt). Minstens één van die symptomen moet een sombere stemming of verlies van interesse/plezier zijn.

 1. Een sombere stemming die het grootste deel van de dag aanhoudt
 2. Minder interesse of plezier in bijna alle activiteiten
 3. Sterk verstoorde eetlust (je eet plots veel meer of veel minder, of je komt bij/valt af)
 4. Slaapproblemen die bijna elke nacht voorkomen
 5. Geremdheid en/of rusteloosheid
 6. Vermoeidheid (bijna elke dag)
 7. Je hebt te kampen met schuldgevoelens
 8. Slechte concentratie
 9. Je denkt na over de dood

Wat is een burn-out?

Een burn-out is het geheel van mentale en fysieke klachten die gepaard gaan met langdurige, ernstige stress in je werksituatie. Die klachten lijken niet te verdwijnen of te verminderen, ook als je voldoende rust en vrije tijd inplant. Je batterij is letterlijk helemaal leeg.

Het is van belang om op te merken dat die ‘werksituatie’ niet altijd letterlijk je job hoeft te betekenen. Ook de taken van huismoeders en -vaders, mantelzorgers en personen met een veeleisende hobby kunnen een burn-out veroorzaken. Heb je eerder last van langdurige stress die puur met privéproblemen te maken heeft? Dan spreekt men in de medische wereld eerder van spanningsklachten.

In dit artikel ontdek je meer informatie over burn-outs.

Belangrijke kenmerken:

 • Slapeloosheid
 • Stress
 • Angst- of paniekaanvallen
 • Cynisme
 • Laag zelfbeeld
 • Extreme prikkelbaarheid
 • Concentratie- en/of geheugenproblemen
 • Somberheid
 • Verlaagde weerstand
 • Spierpijn
 • Buik- en/of hoofdpijn
 • Hartkloppingen

Het verschil tussen depressie en burn-out

Hoewel een depressie en een burn-out dus heel wat overlappende karakteristieken hebben zoals neerslachtigheid, lusteloosheid en schuldgevoelens, ligt er meestal een andere oorzaak aan de basis van je problemen:

 • Een burn-out doet zich voor als gevolg van langdurige overbelasting.
 • Je kunt aanleg hebben voor depressies, en dat komt minder voor bij burn-outs.
 • Hoewel je soms te uitgeput bent om eraan te beginnen, kun je in het geval van een burn-out wél nog plezier halen uit bepaalde hobby’s en bezigheden. Als je een depressie hebt, interesseren zelfs zaken die je anders energie geven je óók vaak niet meer.

Je staat er niet alleen voor!

Bang dat je te kampen hebt met een burn-out of depressie, of heb je het moeilijk met iets anders? Spreek je huisarts aan, of chat of bel anoniem met Tele-Onthaal via www.tele-onthaal.be of het telefoonnummer 106.

 

Bronnen: tegek.be, tele-onthaal.be

HEB JE DEZE ARTIKELS AL GELEZEN?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content