Daarom zijn katers intenser als je ouder bent

Door Rani Merckx

Een avondje uit met de vriendinnen durft al eens wat sporen na te laten. En helaas dames: hoe meer jaren je op de teller hebt staan, hoe langer je het de dag erna – tot zelfs week – moet uitzweten! 

’s Avonds grote Jan, ’s morgens Dafalgan. En wellicht meer als eentje, want zodra je de 30 hebt bereikt, heeft je lichaam het écht moeilijker om te recupereren. En dat komt hierdoor:

De samenstelling van je lichaam verandert

Niet alleen de zwaartekracht en de tand des tijds heeft een invloed op je lichaam. Naarmate je ouder wordt, neemt je lichaamsvet toe en je spiermassa af. Een mindere zaak, aangezien spiermassa voor 75% uit water bestaat, en alcohol sneller geabsorbeerd wordt door waterrijke lichamen. Vet bestaat voor 10% uit water, dus hoe meer vet je hebt, hoe langer de alcohol in je lichaam blijft.

Een tekort aan vocht betekent dat je sneller uitgedroogd raakt, wat die barstende hoofdpijn verklaart.

Minder leverenzymen

De leverenzymen zorgen er dan weer voor dat de alcohol uit je systeem geraakt. En jawel: hoe ouder je wordt, hoe minder enzymen je hebt. Ook werken ze niet even hard.

Je drinkt sporadischer

Waar je als twintiger de ene shot na de andere achteroverslaat aan de bar, ben je als volwassene ietwat ingetogen. Wanneer je je dan toch eens laat gaan, schrikt je lever hiervan op, en heeft het moeite om ermee om te gaan.

Maar hé, een dagje ouder worden, is een feest op zich. Toch?

Coverbeeld: Getty Images

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content