Getty Images

“Dit komt me bekend voor”: wat is een déjà vu en waarom komt het zo vaak voor?

Door Jolien Thieleman

Een plek die je heel bekend voorkomt, terwijl je er nog nooit bent geweest? Het kan je altijd en overal overkomen, zo’n déjà vu. Heel gek, maar er is een perfect logische verklaring voor. Lees maar!

Déjà vu = eerder gezien

Het woord verklaart het al een beetje: déjà vu is afkomstig uit het Frans en betekent ‘eerder gezien‘. Bij een déjà vu heb je dan ook het gevoel dat je al iets eerder hebt gezien of hebt meegemaakt, terwijl je weet dat dit het geval niet is.

Het fenomeen zou kunnen worden gezien als een ‘kortsluiting’ van de hersenen. In normale omstandigheden wordt er een beeld vanuit de ogen naar een deel van je hersenen gebracht. Dat deel maakt je bewust van wat je meemaakt, en slaat het beeld op in je geheugen. Bij een déjà vu wordt die routine omgedraaid: het beeld wordt opgeslagen in het geheugen, voordat je hersenen zich bewust worden van het beeld zelf. Daardoor krijg je het gevoel dat je iets al eerder hebt meegemaakt.

Prikkels

Personen die kampen met neurologische stoornissen, zoals epilepsie, krijgen dikwijls ongeregelde prikkels in hun hersenen met een déjà vu-ervaring als resultaat. Maar ook kerngezonde mensen kunnen erover meespreken. Ongeveer twee derde van de bevolking zou het ooit eens meemaken: jongeren tussen 15 en 25 ervaren het vaker, en ook vermoeidheid, stress en angst hangen samen met déjà vu’s. In dat geval zou het een alarmsignaal kunnen zijn van je lichaam om het wat rustiger aan te doen.

Compleet ongevaarlijk

Een déjà vu is ongevaarlijk en zeker niet abnormaal. Het duurt misschien even vooraleer het bizarre gevoel verdwijnt, maar het gaat altijd spontaan weg. Heb je het heel vaak en/of hindert het je dagelijks functioneren? Dan kun je best een arts of neuroloog contacteren.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content