Getty Images

Leren loslaten in 6 stappen: minder controle, meer rust

Door De Redactie

Je denkt dat je gelukkiger wordt als je de touwtjes van je leven zo strak mogelijk in handen houdt, maar is dat echt zo? Nee dus. Af en toe de teugels vieren is veel aangenamer, voor jezelf én je omgeving. Leren loslaten in 6 stappen...

Kun jij het soms maar moeilijk laten om je te bemoeien met je collega’s? Heb jij graag de controle over alles wat in huis gebeurt? Ergeren je vrienden zich soms omdat je voortdurend je mening geeft? Hoewel je alles met de beste bedoelingen doet, zit er maar één ding op: leren loslaten.

Leren loslaten dankzij 6 handige tips

1

Doorbreek gewoontes

Selecteer een van je meest controlerende trekjes en ‘onthoud’ je gedurende een maand. Als je bijvoorbeeld steevast notities neemt op een vergadering, doe dat dan bewust níét. Word je nerveus, kun je je moeilijker concentreren, ben je bang om iets te vergeten? Dan is dat een indicatie dat er iets moet veranderen en dat je moet leren loslaten. Hou het een maand vol, dat is de minimumtermijn om te breken met een gewoonte.

2

Waar komt het vandaan?

Controlefreaks hebben meestal een facet van hun eigen leven niet onder controle. Hun perfectionisme is een afleidingsmanoeuvre om de innerlijke chaos te bedwingen. Vraag je af hoe dat bij jou zit en waar je controlegedrag vandaan zou kunnen komen.

3

Bevraag je omgeving

Vertel je partner en goede vriendinnen dat je je in de toekomst minder controlerend wilt opstellen, en vraag of ze je daarbij willen helpen. Overloop samen met hen in welke situaties je er last van hebt, en ook wanneer zij er last van hebben. Vraag hen om je er – vriendelijk en constructief – op te wijzen als je ‘weer bezig bent’.

4

Stap voor stap

Begin klein. Wat voor een ander een futiliteit is, zoals zonder horloge leven, kan voor jou een overwinning zijn. Het mooie van klein beginnen is ook dat je snel merkt dat het wat oplevert. Je voelt je meer ontspannen, krijgt meer zelfvertrouwen. Dat maakt het makkelijker om verder te gaan en zo wordt leren loslaten iets wat je vanzelf zult gaan doen.

5

Minder hulp

Stop met overdreven hulpvaardig te zijn tegenover anderen. Op termijn levert het alleen maar frustratie op en drijft het mensen van je weg. Want wat je echt wilt – het gedrag van anderen beïnvloeden – lukt toch niet. Leven en laten leven, dat is de boodschap. Respecteer andermans keuzes en los problemen van anderen niet voor hen op, maar mét hen.

6

Loslaten maakt je sterker

Onthou: af en toe de controle loslaten betekent echt niet dat je je eigenheid zult verliezen of zwak zult overkomen. Je wordt er alleen maar een prettiger mens van. En ook: het tegenovergestelde van controle is vertrouwen. Niet alleen in jezelf, maar ook in andere mensen en in de toekomst.

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content