5 redenen om meer te knuffelen

5 redenen om meer te knuffelen
Getty Images

Een goede knuffel van iemand die je graag ziet, wie wordt daar nu niet blij van? En ook al is in deze coronatijden voorzichtigheid nog geboden, je geliefden eens goed knuffelen, is een goed idee. En wel om deze redenen:

Je wordt er gelukkig van

Knuffelen stimuleert de aanmaak van het hormoon oxytocine in je lichaam. Daarom noemen we het ook het knuffelhormoon. Het speelt een belangrijke rol bij hechting, vertrouwen, gevoelens van verbondenheid, liefde en vriendschap. Niet te onderschatten factoren als het aankomt op geluk.

Je geeft waardering en erkenning

Een knuffel is één van de gemakkelijkste manieren om waardering en erkenning aan een ander persoon te laten zien. Het is dus een positieve vorm van non-verbaal communiceren.

Je bevordert je gezondheid

Volgens een Amerikaans onderzoek wordt oxytocine gelinkt aan een lagere bloeddruk. Mensen die vaak geknuffeld werden door hun partner, hadden doorgaans een lagere bloeddruk. Ook de conditie van hun hart ging erop vooruit, want ze hadden gemiddeld een lagere hartslag tijdens de knuffel. Het gevoel van een knuffel zendt bovendien signalen naar het gebied in je hersenen dat stress reguleert.

Je wordt weerbaarder tegen infecties

Het lijkt erop dat mensen die veel knuffels ontvangen op één of andere manier beter beschermd zijn tegen infectie. Het mogelijke beschermende effect van knuffelen kan misschien worden toegeschreven aan het fysieke contact, of aan de indicatie van steun en intimiteit die mensen erdoor ervaren, stelden wetenschappers van een ander Amerikaans onderzoek vast. De onderzoekers benadrukken dat er vervolgonderzoek nodig is om het precieze verband tussen knuffelen en weerbaarheid tegen infecties in kaart te brengen.

Je slechte humeur verdwijnt als sneeuw voor de zon

Een lage dopaminestroom kan de oorzaak zijn van neerslachtige en zelfs depressieve gevoelens. Dus het is belangrijk om dat dopaminepeil hoog te houden. En daar zorgen – juist ja – knuffels ook voor. Ze stimuleren de hersenen om dopamine vrij te geven en zijn dus verantwoordelijk voor een flinke portie feelgood!

Bronnen: gezondheid.be/nieuwsblad.be

Nog meer goed nieuws voor je gezondheid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)