Veel vitamientjes nodig? Dit zijn de gezondste groenten

Veel vitamientjes nodig? Dit zijn de gezondste groenten

Alle groenten zijn gezond, dat wisten we al. Maar als je voor de échte vitaminebommetjes wilt gaan, dan zet je best deze gezonde groenten wat vaker op het menu.

Gezonde groenten: gezond idee!

1Wortelen

Ze zitten bomvol vitamine A, wat goed is voor je zicht, vooral ‘s nachts. Eet ze rauw, verwerkt in salades of maak er een sapje van met de slowjuicer. Lekker!

2Broccoli

Van een vitaminebom gesproken. Broccoli bevat nauwelijks calorieën, maar wel een massa vitamine A, C en K. Die krijg je vooral binnen als je broccoli rauw of gestoomd eet.

3Champignons

Champignons kunnen je cognitieve vaardigheden verbeteren, maar ook de gezondheid van je hart. Daarnaast voorkomen ze ook ziektes.

4Kale

Oftewel: boerenkool. Een bladgroente die tjokvol vitamine K zit. Een half kopje van deze groente is al goed voor 4x de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Meer nog: kale is ook een enorme bron van calcium. Goed om te weten als je lactose-intolerant bent.

5Raap

Deze knolgroente is o.a. rijk aan vezels en calcium. Bovendien is de smaak vrij neutraal, waardoor je ze aan verschillende gerechten en recepten kunt toevoegen.

6Spinazie

In het rijtje gezonde groenten mag dit natuurlijk ontbreken. Popeye wist het in de jaren 40 al. Deze groene topper zit barstensvol vitamine A, en dat geeft je immuunsysteem een flinke boost.

7Asperges

Ook asperges zijn een prima (en superlekkere) bron van ijzer, vitamine A, K en C én foliumzuur.

8Linzen

Deze peulvruchten zitten boordevol eiwitten, een must op je menu als je vegetarisch of veganistisch eet. Maar je haalt er nog meer uit: veel vezels en 50% van je dagelijkse portie foliumzuur en ijzer.

9Groene bonen

Opnieuw een uitblinker in vitamine A, C en K. Daarnaast bevatten deze slanke groenten ook erg veel vezels.

10Bloemkool

Bloemkool is de perfecte groente om extra vitamine C en plantaardige omega 3 aan je gerechten toe te voegen.

11Rode biet

Deze wijnrode groente werkt ontstekingsremmend en zit boordevol antioxidanten. Rode biet heeft daardoor een gunstige invloed op je bloeddruk én stressniveau.

12Tomaten

De geheime weldoener hier is lycopeen, wat de rode kleur aan tomaten geeft. Onderzoek heeft aangetoond dat lycopeen een gunstig effect heeft op je (cardio)vasculaire gezondheid.

13Uien

Niet alleen een echte smaakmaker in je keuken, maar ook goed om je mentale en fysieke prestaties te verbeteren. Dat komt doordat uien gezegend zijn met quercetine, een krachtig antioxidant.

14Aubergine

Met zijn dieppaarse kleur een echte blikvanger in je keuken, maar bovenal goed voor de gezondheid van je hart.

15Zoete aardappel

Deze hippe groente is ook geen verrassing, wegens alomtegenwoordig in vele keukens. Zoete aardappelen bevatten beta-caroteen, een sterk antioxidant dat zich omzet in vitamine A.

 

Beelden: Getty/Bron: goodhousekeeping.com

Meer lezen over gezonde voeding?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)